Putins ved Krievijas ekonomiku uz krahu

© scanpix

Bravūrība, ar kādu Krievijas politiķi slēpj trešās sankciju kārtas dramatiskumu Krievijas ekonomikai, ir paredzēta "iekšējam patērētājam" un nevar apmānīt ekspertus, intervijā telekanālam TSN paziņoja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, EP Ārlietu komitejas priekšsēdētājs un Vācijas kancleres Angelas Merkeles tuvs līdzgaitnieks Elmārs Broks.

"Situācija jau tagad ir dramatiska. Šie izteikumi ir paredzēti iekšējam patērētājam, lai nomierinātu cilvēkus. No sarunām ar atbildīgiem cilvēkiem no Krievijas mēs zinām, ka sankcijas spēcīgi ietekmē valsti un tālāka ekonomiskā attīstība Krievijā nav iespējama. Piemēram, dažos gadījumos Krievijā vairs nespēs iegūt naftu, jo viņiem nebūs nepieciešamā tehniskā aprīkojuma, tādēļ ka no bankām aizplūst kapitāls. Tās ir dramatiskas sekas Krievijas ekonomikai," uzsvēra Broks.

Viņš uzsvēra, ka šādu sankciju ieviešana pēc Krievijas agresijas Ukrainā kļuvusi Eiropai par grūtu, bet principiālu izvēli.

"Vācija ir gatava ciest nopietnas ekonomiskās sekas rūpniecības sfērā. Runa ir par no 25 līdz 100 tūkstošiem darbavietu, kas šobrīd nokļuvušas riska zonā. Arī Lielbritānijai nebūs viegli. Daudzām valstīm sankcijas atgriezīsies kā bumerangs. Tomēr mēs esam vienoti, ka starptautiskajām tiesībām ir jādarbojas," norādīja politiķis.

Broks arī skaidroja, ka tā ir visu eiropiešu izvēle, kuri uzskata Krievijas prezidenta Vladimira Putina darbības par nepieņemamām.

Pasaulē

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels paudis nožēlu, ka neviena vara, tostarp ASV, nevar "apturēt" Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kurš apņēmies iznīcināt kaujiniekus Gazas joslā un Libānā.