Austrumukrainā nolaupa un spīdzina cilvēkus

© ИТАР-ТАСС

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" publicējusi datus par nolaupīšanām, spīdzināšanām un piekaušanām, kas veiktas pret žurnālistiem un protesta dalībniekiem Austrumukrainā, vēsta BBC news.

"Lielāko daļu nolaupīšanu veikuši bruņotie separātisti, viņu upuri tiek smagi piekauti un spīdzināti," stāsta Amnesty International vadītāja vietnieks Deniss Krivošejevs. "Tiesību aizstāvjiem ir pierādījumi, ka lielākā daļa nolaupīšanu veiktas politisku motivāciju dēļ. Ir gadījumi, kad cilvēki tiek nolaupīti, lai saņemtu izpirkuma maksu. ANO misija, kas sekoja līdz cilvēktiesību aizsardzības ievērošanai Ukrainā trīs mēnešu laikā konstatējusi 222 cilvēku nolaupīšanas gadījumus. Savukārt Ukrainas iekšlietu ministrijas dati liecina, ka no aprīļa līdz jūnijam  nolaupīti ap 500 cilvēku," norāda Krivošejevs.

Prokrievisko kaujinieku noziegumu mērķis ir iebiedēt vietējos iedzīvotājus. 

Situācija Doņeckā un Luganskā atkal sākusi saasināties. Nakts no 10. uz 11. jūliju Doņeckā bijusi īpaši nemierīga, un cīņas ar smagās artilērijas pielietošanu notikušas lidostas tuvumā. Komunālo dienestu un sabiedriskā transporta darbība na traucēta.Vairāki sociālo tīklu lietotāji ziņo, ka piektdien Luganskā iebraukuši vairāki Krievijas tanki T-72, turklāt tas notiekot laikā, kad tiek apgalvots par pilnīgu Ukrainas un Krievijas robežas slēgšanu. Pilsētā notiekot arī regulāras apšaudes un ar mīnmetējiem netēmējot bieži vien tiekot apšaudīti dzīvojamie rajoni. Tāpat saņemtas ziņas, ka specvienību kareivji visai veiksmīgi vēršoties pret teroristiem viņu izveidotajos blokposteņos.

Savukārt politiskajā dzīvē turpinās diskusijas par Ukrainas un Eiropas Savienības asociācijas līguma parakstīšanu. Visticamāk, šī dokumenta ratifikācijas procedūras sākums gaidāms 22.jūlijā. Kā intervijā portugāļu ziņu aģentūrai „Lusa” paziņojis Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins, Ukraina darīs visu iespējamo, lai aktivizētu reformu procesus, kas ļautu pilntiesīgi iestāties Eiropas Savienībā 10-15 gadu laikā. Kļimkins norādījis, ka ideja par iestāšanos Eiropas Savienībā tiek atbalstīta visā Ukrainā un par to iestājas aptuveni divas trešdaļas valsts iedzīvotāju.

Vienlaicīgi ministrs gan atzinis, ka pastāv virkne ļoti nopietnu problēmu, norādot uz nepieciešamību īstenot tiesu reformu, cīnīties ar korupciju, kā arī radīt labvēlīgu biznesa vidi, kas būtu balstīta uz Eiropas normām un standartiem. Protams, nedrīkstot aizmirst arī par oficiāli nepasludināto karu Ukrainas austrumos. 

 

Svarīgākais