Ukrainas opozīcija atteikusies no prezidenta piedāvājumiem

Ukrainas opozīcijas līderi noraidījuši Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča piedāvāto situācijas noregulējumu valstī, atlaist esošo valdību un par jaunās vadītājiem iecelt opozīcijas partiju līderus, vēsta lenta.ru.

Kā, pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu, protestējošajiem Neatkarības laukumā sestdienas vakarā teica opozīcijas līderi -  partijas "Batkivščina" vadītājs Arsēnijs Jaceņuks, partijas "UDAR" līderis Vitālijs Kļičko un  partijas "Svoboda" līderis Oļegs Tagņiboks, opozīcija piedāvājumam nepiekrīt un aicina turpināt protestus, kuru galvenais mērķis ir panākt prezidenta ārkārtas vēlēšanas. 

Partijas "UDAR" līderis Vitālijs Kļičko  klātesošajiem teica: "Tā saucamie likumi "par diktatūru" ir jāatceļ un prezidenta vēlēšanām jānotiek jau 2014. gadā. Mēs nepakļausimies provokācijām."

Savukārt Oļegs Tagņiboks norādīja, ka "varas vārdi nesakrīt ar darbiem. Ikreiz, kad Janukovičs piedāvā mieru iznākumā ir nepatikšanas. Mums vajadzīgi konkrēti darbi. Visi uz Maidanu! Cīņa turpināsies līdz visi jautājumi nebūs atrisināti".

Arsēnijs Jaceņuks piebilda, ka opozīcija nebaidās no atbildības par valsts likteni. "Mēs esam gatavi ievest valsti Eiropas Savienībā," uzsvēra Jaceņuks.

Jau ziņots, ka Viktors Janukovičs piedāvāja ministru prezidenta amatu vienam no opozīcijas līderiem partijas "Batkivščina" vadītājam Arsēnijam Jaceņukam, bet vicepremjera amatu partijas "UDAR" līderim Vitālijam Kļičko.

Jaceņuka piekrišanas gadījumā Janukovičs solīja atlaist Ukrainas valdību.

Protestētāji prasa izziņot ārkārtas vēlēšanas un atbrīvot no amata premjerministru Nikolaju Azarovu. 

Viktors Janukovičs piekritis opozīcijas priekšlikumam atbrīvot no atbildības visus protestētājus, ar vienu  noteikumu, ka visas ielenktās un ieņemtās administratīvās ēkas reģionos un Kijevā protestētāji atbrīvos. Viņš arī piekrita priekšlikumam veikt izmaiņas valsts konstitūcijā vai nu ar Augstākās Radas lēmumu vai referendumu.

Tāpat abas puses vienojās par jauniem principiem Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) veidošanā, nosakot, ka jaunajā CVK jābūt pārstāvjiem no visām partijām, kas pārstāvētas parlamentā. Šīs izmaiņas likumā par CVK tiks ierakstītas tikai pēc tam, kad Kijevas ielas atbrīvos kā protestētāji tā milicijas un "Berkuta" vienības.

Ukrainas galvaspilsētā sestdien barikādēs turpina pulcēties protestētāji, tomēr atklātas sadursmes aktīvistu un milicijas starpā nenotiek. 

Naktī uz sestdienu Kijevas apgabaltiesa lēmusi par sodu 19 aktīvistiem, kas sevi sauc par Automaidanu, piespriežot 17 no viņiem divu mēnešu cietumsodu, bet vēl divi atradīsies mājas arestā. Par šīs organizācijas biedru Dmitriju Bulatovu bažas izteikusi starptautiskā organizācija "Amnesty International", jo, neraugoties uz vēstīm par to, ka arī viņš 22.janvārī bija starp tiem Automaidena aktīvistiem, ko milicija aizturēja, kopš tā laika viņš ir pazudis bez vēsts.

Ukrainas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka aizvadītajā naktī gājis bojā kāds 27 gadus vecs policists, kurš ap pusnakti atrasts ar šautu brūci galvā. Lai gan informācija ir pretrunīga, tiek ziņots, ka kopumā sadursmēs bojā gājuši seši cilvēki. Romāns Seņņiks, kurš tika ievainots 22.janvāra sadursmēs, slimnīcā miris, tādējādi kopējam bojāgājušo skaitam sasniedzot septiņus.

Svarīgākais