Putins apžēlojis Hodorkovski

© Scanpix

Bijušais naftas uzņēmuma "Jukos" vadītājs Mihails Hodorkovskis piektdien atbrīvots no apcietinājuma, vēsta ziņu aģentūra France Presse.

Hodorkovskis cietumsodu izcieta kolonijā netālu no Segežas pilsētas Karēlijas ziemeļu daļā.

Hodorkovska pārstāvji un Krievijas ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas izskanējušo informāciju vēl nav apstiprinājušas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien parakstīja dekrētu par Hodorkovska apžēlošanu.

Vadoties pēc humāniem apsvērumiem, es pasludinu, ka Mihails Borisovičs Hodorkovskis būtu jāapžēlo un jāatbrīvo no jebkādas turpmākas sodīšanas ieslodzījuma veidā. Šis dekrēts spēkā stājas parakstīšanas dienā," teikts Putina parakstītajā un Kremļa publiskotajā dekrētā.

Putins ceturtdien preses konferencē paziņoja, ka Hodorkovskis uzrakstījis lūgumu par apžēlošanu un tas tuvākajā laikā tiks apstiprināts.

Kā norādīja Putins, Hodorkovskis brīvības atņemšanas vietās jau pavadījis vairāk nekā desmit gadus.

"Saņēmis nopietnu sodu. Viņš atsaucas uz humāniem apsvērumiem, viņam ir slima māte. Es domāju, ka, ņemot vērā šos apstākļus, var pieņemt atbilstošu lēmumu un tuvākajā laikā tiks parakstīts rīkojums par viņa apžēlošanu," sacīja Putins.

 Hodorkovska advokāti gan norādīja, ka nekāds lūgums no apsūdzētā puses Putinam nav izteikts.

Tikmēr laikraksts "Kommersant" ziņo, ka Hodorkovskis apžēlošanu Putinam lūdzis drošības dienestu spiediena ietekmē.

Kā liecina izdevuma rīcībā nonākusī informācija, ar Hodorkovski nesen runājuši Krievijas drošības dienestu pārstāvji.

Viņi Hodorkovskim teikuši, ka viņa mātes veselības stāvoklis pasliktinās, un brīdinājuši ieslodzīto par viņam draudošo trešo krimināllietu.

Hodorkovska mātei atklāts vēzis.

 Kā ziņo, Interfakss, Hodorkovskis piektdienas rītā jau pametis kolonijas teritoriju Karēlijā, Segežas pilsētā.

Hodorkovska advokāti norāda, ka lēmums par apžēlošanu stājas spēkā pēc tā parakstīšanas. Advokātu tālākā darbība esot atkarīga no tā kad Hodorkovskis tiks atbrīvots un kādas darbības sekos tālāk.

Krievijas tiesībsargājošo iestāžu pārstāvis savukārt norādījis, ka sprieduma izpilde stājas spēkā pēc tam, kad prezidenta parakstītās pavēles oriģināls nonāk Krievijas Federācijas sodu izpildes pārvaldes reģionālajā daļā, no kurienes  tiek nosūtīti  sodu apžēlošanas komisijai Karēlijā. Karēlijas sodu apžēlošanas komisija savukārt  jautājumu izskata 30 dienu laikā, norādot vai apžēlošana ir vai nav mērķtiecīga, tiek rakstīts lēmums, kuru nosūta atpakaļ prezidentam un tikai tad prezidents pieņem attiecīgo gala lēmumu par apsūdzētā atbrīvošanu.

Krievijas tiesībsargājošo iestāžu pārstāvis arī uzsver, ka otrs veids kā apžēlo  apsūdzētos ir prezidenta lēmums un rīkojums, kas tiek pieņemts bez komisiju līdzdalības. Vienlaikus pārstāvis norāda, ka uz pēdējo komisiju sēdi, kas notikusi 18. decembrī nekādi dokumenti par Hodorkovska atbrīvošanu nav saņemti.

2005.gadā Hodorkovskis kopā ar līdzapsūdzēto Platonu Ļebedevu tika notiesāts par izvairīšanos no nodokļiem un krāpšanu. 2010.gada decembrī Hodorkovskis un Ļebedevs tika notiesāti par 200 miljonu tonnu naftas piesavināšanos un iegūtās peļņas legalizēšanu.