Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Princis Harijs uzsācis ekspedīciju uz Dienvidpolu

© Scanpix

Britu princis Harijs šonedēļ devies uz Antarktīdu, lai piedalītos ekspedīcijā, kuras mērķis ir Dienvidpola sasniegšana.

Labdarības organizācijas Walking With The Wounded organizētā ekspedīcija vienlaikus ir gan līdzekļu vākšana militārajos konfliktos ievainotajiem karavīriem, gan sacensība, kurā piedalās trīs komandas – katras sastāvā ir pa četriem bijušajiem karavīriem, kuri guvuši smagus ievainojumus. Princis Harijs ir šīs labdarības organizācijas patrons un pirms diviem gadiem jau piedalījās līdzīgā ekspedīcijā uz Ziemeļpolu.

Pagājušās nedēļas nogalē Londonas Trafalgāra laukumā svinīgi tika dots starts ekspedīcijai, bet jau pirmdien tai nācies saskarties ar pirmajām problēmām. Pēc plānotā starpfiniša DĀR pilsētā Keiptaunā ekspedīcijas dalībnieki nav varējuši izlidot uz Antarktīdu, jo krievu polārās stacijas Novolazarevskaja apkaimē valdošie laika apstākļi nav ļāvuši nosēsties lidmašīnai. Britu laikraksti vēsta, ka ar dabas kaprīzēm ekspedīcijas dalībniekiem nāksies rēķināties visu laiku. «Neizskatās, ka viņi būtu saīguši, gluži otrādi – visi ar princi Hariju priekšgalā centās izbaudīt vēl vienu dienu, ko izdodas pavadīt civilizētos apstākļos,» norāda The Guardian.

Plānots, ka 208 jūdzes garo pārgājienu uz Dienvidpolu trīs komandas pēc aklimatizācijas uzsāks 30. novembrī un mērķi varētu sasniegt pēc 16 vai 17 dienām. Komandas pārstāv Lielbritāniju, ASV un Britu sadraudzību. Arī par pārējo divu komandu kapteiņiem izvēlēti sabiedrībā labi pazīstami cilvēki – aktieri Aleksanders Skarsgards un Dominiks Vests. Princis Harijs stāstījis, ka ekspedīcijas galvenais mērķis, protams, ir pievērst sabiedrības uzmanību karavīriem, kuri ievainoti karadarbības zonā, un vākt līdzekļus, lai šiem cilvēkiem varētu palīdzēt finansiāli. Taču arī sacensību gars ir dzīvs, un princis uzsvēris, ka darīs visu iespējamo, lai tieši viņa komanda finišu sasniegtu pirmā.

Katrā komandā ir pa septiņiem cilvēkiem, četri no kuriem ir karavīri, kas guvuši smagus ievainojumus, taču spējuši atveseļoties. Walking With The Wounded līdzdibinātājs Eds Pārkers sarunā ar žurnālu People stāstījis, ka visi dalībnieki beidzamos mēnešus ir cītīgi trenējušies, taču esot lietas, ko uztrenēt nav iespējams, – galvenokārt runa ir par psiholoģisko noturību. «Šie cilvēki uz vairākām nedēļām būs nošķirti no ārpasaules, un viss būs atkarīgs tikai no viņiem pašiem,» sacījis E. Pārkers. Plānots, ka dienā ekspedīcijas dalībnieki veiks 15–20 kilometrus garu ceļu, turklāt katram būs jāvelk aptuveni 70 kilogramus smagas ragavas ar pārtiku un nepieciešamo ekipējumu. Lai gan dienvidu puslodē pašlaik ir pavasara beigas, ekspedīcijas dalībniekiem jārēķinās ar ļoti skarbiem laika apstākļiem – gaisa temperatūra var noslīdēt līdz pat mīnus 50 grādiem pēc Celsija, bet vēl nepatīkamākas ir prognozētās sniega vētras.

Lielākajai daļai ekspedīcijas dalībnieku gan ir nepieciešamā pieredze. Arī pats 29 gadus vecais princis Harijs jau izbaudījis ekstrēmus piedzīvojumus, kad 2011. gadā piedalījās ekspedīcijā uz Ziemeļpolu. «Toreiz mēs piecas naktis nakšņojām teltīs, kur gaisa temperatūra bija zemāka par mīnus 25 grādiem,» atminējies princis. Bakingemas pils vēstījusi, ka beidzamo nedēļu laikā Harijs, kurš savulaik dienējis britu bruņotajos spēkos Afganistānā, intensīvi trenējies un pat apmeklējis speciālu britu armijas poligonu, kura angārā tiek imitēti Antarktīdai līdzīgi klimatiskie apstākļi. Britu avīzes rakstījušas, ka fiziski princis noteikti ir gatavs pārbaudījumam un lielākās problēmas viņam varētu sagādāt tas, ka vairākas nedēļas neizdosies sazināties ar draudzeni Kresidu Bonasu.