Tunisijā valdošie islāmisti akceptē krīzes atrisināšanas plānu

Tunisijas valdošā islāmistu partija "Ennahda" piektdien paziņoja, ka tā ir akceptējusi vidutāju piedāvāto ambiciozo plānu - izveidot tehnokrātu valdību un atrisināt divus mēnešus ilgstošo politisko krīzi.

""Ennahda" paziņo pēc iepazīšanās ar priekšlikumu par savu akceptu un pieprasa nopietna nacionālā dialoga uzsākšanu, lai izvestu valsti no politiskās krīzes," teikts partijas paziņojumā.

Plānā, kuru ietekmīgā arodbiedrība UGTT stādīja priekšā otrdien, paredzēts stingrs grafiks jauna kabineta izveidošanai, konstitūcijas projekta pieņemšanai un jaunu vēlēšanu sarīkošanai.

Opozīcija par šo plānu savu viedokli vēl nav paziņojusi.

Politisko krīzi Tunisijā izraisījusi 25.jūlijā notikusī opozīcijas deputāta Muhameda Brahmi slepkavība. Aizdomās par tās pastrādāšanu tika turēti radikālie islāmisti - salafīti -, bet opozīcija pieprasīja tūlītēju valdības atkāpšanos.

Plānā pieprasīts, lai abas puses tiekas nacionālā līmeņa dialogā, kur islāmistu valdībai oficiāli vajadzētu piekrist, ka trīs nedēļu laikā tā tiek aizstāta ar neatkarīgu ministru valdību. Dialogā būtu jāpiedalās arī prezidentam Moncefam Marzuki un premjeram Ali Larajedam.

Plānā arī paredzēts, ka satversmes sapulcei ir jāapstiprina vēlēšanu likums un vēlēšanu komisija, jānosaka datums parlamenta vēlēšanām un jāpieņem konstitūcija, kas politisko ķīviņu dēļ vairākus mēnešus ticis bloķēts.

UGTT sestdien rīkos preses konferenci, kurā paziņos par rezultātiem savā vidutāja darbā. Iepriekšējie centieni šomēnes beidzās bez rezultātiem.

Kopš krīzes izraisīšanās Tunisiju pārņēmuši opozīcijas protesti, kuros tiek pieprasīta islāmistu vadītās valdības atkāpšanās un satversmes sapulces izformēšana.

"Ennahda" atsakās atkāpties, kamēr nav panākta vienošanās par neatrisinātājiem politiskajiem jautājumiem, arī par jaunās konstitūcijas saturu un vēlēšanu grafiku.

Opozīcija pārmet, ka "Ennahda" nav spējusi savaldīt džihādistus, kuru ietekme, kopš 2011.gada nemieros tika gāzts iepriekšējais režīms, ir pieaugusi, turklāt valstī neesot uzlabojušies sociālie apstākļi.