Palielinās militāra trieciena draudi Sīrijai

ASV un Lielbritānija demonstrē nepārprotamu gatavību veikt triecienu pa Sīrijas militārajiem objektiem, tādējādi sodot šīs valsts līderi Bašaru Asadu par ķīmisko ieroču lietošanu.

Lai gan ANO ieroču eksperti joprojām turpina darbu Sīrijā un rīt paredzējuši doties uz vēl vienu reģionu, kur it kā esot izmantoti ķīmiskie ieroči, šķiet, ka viņu atzinumu neviens vairs negaida.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs jau uzstājies ar emocionālu runu, kurā licis saprast, ka Vašingtona par vainīgo ieroču izmantošanā uzskata tieši B. Asadu. Līdzīgs viedoklis valda arī Londonā, abas valstis turpina konsultācijas, lai pieņemtu politisku un juridiski nevainojamu lēmumu, kas ļautu pret B. Asadu vērsties, apejot ANO Drošības padomi, kur veto tiesības draud izmantot Krievija un Ķīna. Tomēr ar savu valstu likumdevējiem gan ASV prezidentam Barakam Obamam, gan Lielbritānijas premjeram Deividam Kameronam, visticamāk, nāksies konsultēties.

Gan Dž. Kerijs, gan Baltā nama oficiālais pārstāvis Džejs Kārnijs vēlu pirmdienas vakarā nāca klajā ar paziņojumiem, kuros uzsvēra, ka ķīmisko ieroču izmantošana Sīrijā ir neapstrīdams fakts, turklāt neesot «gandrīz nekādu šaubu», ka pie tā vainojama B. Asada valdība. ASV ārlietu resora vadītāja paziņojums jau balansēja uz histērijas robežas: «Bezjēdzīgs civiliedzīvotāju slaktiņš un ķīmiskais uzbrukums sievietēm un bērniem ir visu morāles normu pārkāpšana. Tas ir nepiedodami pēc jebkuriem standartiem. Pagājušonedēļ Sīrijā notiekošais ir satriecis visu pasauli.» Dž. Kerijs arī piebildis, ka ASV īpašo dienestu rīcībā esot pierādījumi, kas apliecina B. Asada spēku saistību ar notikušo – pēc to pārbaudes un saskaņošanas ar sabiedrotajiem šī informācija tikšot publiskota «tuvākajās dienās». Šis paziņojums jau atsaucis atmiņā 2003. gada notikumus, kad toreizējais ASV valsts sekretārs Kolins Pauels ANO Drošības padomē tikpat pārliecinoši runāja par pierādījumiem, ka Irākas līderis Sadāms Huseins izstrādā masu iznīcināšanas ieročus – tas attaisnoja iebrukumu Irākā, kur šie ieroči tā arī netika atrasti, bet vēlāk noskaidrojās, ka K. Pauela minētie pierādījumi ir safabricēti.

Dž. Kerija kompetenci ķīmisko ieroču jomā spilgti demonstrē viņa apgalvojums, ka B. Asada valdība pārāk ilgi vilcinājusies, līdz devusi atļauju ANO ekspertiem apmeklēt uzbrukuma vietu. Pa šīm piecām dienām B. Asada režīms jau noteikti ir iznīcinājis visus pierādījumus, līdz ar to no ekspertu atzinuma liela labuma nebūs – savu loģisko secinājumu ķēdīti turpinājis Dž. Kerijs. Šķiet gan, ka viņš piemirsis vismaz divas būtiskas lietas. Pirmkārt, ķīmiskie ieroči tika izmantoti reģionā, kas atradās un joprojām atrodas nemiernieku kontrolē, un valdības spēki nekādus pierādījumus iznīcināt tur nespēj. Otrkārt, liecības par zarīna vai tam līdzīgas gāzes izmantošanu dabā saglabājas vismaz nedēļām vai pat mēnešiem ilgi (ja vien netiek veiktas speciālas, dārgas attīrīšanas operācijas, kas pilsoņu kara apstākļos ir nereāli), ķīmisko vielu pēdas iespējams konstatēt arī cietušo asinīs vai matos. Jāpiebilst, ka jau pāris stundas pēc Dž. Kerija runas uz viņa apgalvojumu aplamību norādīja ANO ģenerālsekretāra oficiālā pārstāvja vietnieks Farhans Haks. «Mēs vēlējāmies saņemt Sīrijas valdības piekrišanu apmeklēt vietas, kur, iespējams, notikuši ķīmiskie uzbrukumi, un mēs to saņēmām. Pašlaik mēs strādājam un ceram, ka gan Sīrijas valdība, gan opozīcija ievēros vienošanās par sadarbību izmeklēšanā,» viņš uzsvēris. Tiesa, vakar iecerēto izbraukumu ANO ekspertu grupai nācies atcelt drošības situācijas dēļ.

Tajā pašā laikā ir ļoti maz ticams, ka ANO speciālisti spēs noteikt, kuras karojošās puses pārstāvji ir lietojuši ķīmiskos ieročus. «Visticamāk, viņi spēs vienīgi konstatēt, ka šie ieroči ir izmantoti, nosaukt aptuveni cietušo skaitu, bet ar šo faktu interpretēšanu un traktēšanu ieinteresētās puses nodarbosies atkarībā no savām politiskajām simpātijām,» sarunā ar Gazeta.ru skaidrojis krievu politologs Fjodors Lukjanovs. Krievijas ārlietu ministrija jau paudusi satraukumu par to, ka militāram triecieniem pa Sīriju varētu būt «katastrofālas sekas», piebilstot, ka ASV, šķiet, atteikušās no nodoma sarīkot Sīrijai veltītu miera konferenci (Ženēva-2), jo atcelta rīt Hāgā ieplānotā ASV un Krievijas delegāciju tikšanās. BBC gan norāda, ka pašreizējos apstākļos no šīs konferences vienalga būtu maza jēga, jo Sīrijas opozīcija tajā kategoriski atteikusies piedalīties.

Lai gan Baltais nams pavēstījis, ka B. Obama lēmumu par to, kā reaģēt uz notiekošo Sīrijā, pieņems «dažu dienu laikā», avīzes The Washington Post un The New York Times, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta – nekāds sauszemes spēku iebrukums, uz ko tik ļoti cer Sīrijas nemiernieki, pašlaik netiek plānots. Visticamāk, runa ir par vienu vai pāris dienu ilgu iebiedēšanas akciju, kuras laikā ar spārnotajām raķetēm tiks dots trieciens pa Sīrijas militārās infrastruktūras svarīgākajiem objektiem. Šo triecienu iespējams izdarīt gan no Vidusjūrā bāzētajiem četriem amerikāņu karakuģiem un britu zemūdenes, gan izmantojot stratēģisko aviāciju. BBC vakar vēstīja, ka Lielbritānijas aizsardzības ministrija jau izstrādājot karadarbības plānu, bet premjers Deivids Kamerons, kurš pārtraucis atvaļinājumu, plāno uz ārkārtas sēdi sasaukt ne tikai Nacionālo drošības komisiju, bet arī parlamentu. Arī ASV Kongresa pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners izteicis nepārprotamu vēlmi – prezidentam B. Obamam pirms lēmuma pieņemšanas vajadzētu apspriesties ar kongresmeņiem.