Vietas Liepājā, kas noteikti jāredz

© Vladislavs Proškins/F64

4.lapa

Gulbju dīķa apkārtne romantiskām pastaigām

Vladislavs Proškins/F64

Gulbju dīķis ir iecienīta liepājnieku un pilsētas viesu atpūtas vieta. Tas atrodas Liepājas Jūrmalas parkā, starp Vites ielu un Hika ielu. Dīķis ir īpašs ar to, ka tā vidū uz mazas saliņas, kurā var nokļūt, ejot pāri koka tiltam, atrodas tempļveida lapene. 2009. gadā tika veikta Gulbju dīķa rekonstrukcija, kuras laikā dīķi, kā arī tā apkārtni un ielas pilnībā atjaunoja. Gulbju dīķa paviljons izveidots reizē ar Peldu iestādi, to projektējis Pauls Makss Berči. Dīķa būvniecība pabeigta 1902. gadā.

Kā vēstī senās fotogrāfijas, Gulbju dīķis, kura veidošana un arī parka iekārtošana bijusi toreizējā pilsētas galvas Kārļa Ūliha iecere, bijis iecienīta apkārtējo vasarnīcu iemītnieku atpūtas vieta. No abām pusēm uz saliņas varēja nokļūt pa diviem tiltiņiem, bet uz saliņas atradies neliels tējas paviljons. Apkārtējo māju iedzīvotāji siltajos vasaras vakaros tur pulcējušies, lai padzertu tēju, patērzētu un laiski paklausītos mūzikas skaņās, kas atplūda no Kūrmājas. Ir zināms, ka dīķa gultne izklāta ar apaļiem, ļoti piemērotiem akmeņiem, taču pēc Otrā pasaules kara, iespējams, mainoties gruntsūdeņu līmenim, ūdens līmenis krities arī dīķī. Pēdējos gados strauji pārpurvojas arī sanatorijas teritorijā esošās zemes, un domā, ka tas noticis līdz ar Ezerkrasta mikrorajona izbūvi, jo ­ izjaukta Liepājas gruntsūdeņu līmeņa stabilitāte.

Arī tagad Gulbju dīķis joprojām ir vieta, kur pastaigājas iemīlējušies pārīši, māmiņas ar mazuļiem un sirmgalvji. Senā godība ir zudusi, bet jūras gaiss jau tāpēc nav mazāk svaigs.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Novados

“Izglāb mani! Mums ir dots laiks – viens mēnesis… Aizkrauklē tiek likvidēta kaķu biedrība “Felida”, jo pašvaldību neinteresē šo kaķīšu liktenis,” tīmeklī atrodam sūru ierakstu un kaķu skumjās acis, kas lūdz – izglāb mani! Ikviens, kuram sirds krūtīs, zina, cik reizēm ir grūti izglābt dzīvniekus. Bet glābšanu mūsu mazie brāļi ir pelnījuši tikpat daudz kā cilvēki. Vienkāršāk, protams, ir novērsties. Kāda situācija ir Aizkrauklē – novēršanās vai palīdzība?

Svarīgākais