Ukraina mūsējos novērtē: Čerņihivas apgabala Goda pilsoņa tituls Egilam Helmanim

Latvijas advokātu kolēģijas pārstāvji, kuri nogādājuši Ukrainai humāno palīdzību © Māris Krautmanis

Ogre ir Ukrainas pilsētas Čerņihivas sadraudzības pilsēta. Tajā ir aptuveni 300 tūkstoši iedzīvotāju. Ļaužu skaits kopš pilna mēroga Krievijas iebrukuma ir jūtami pieaudzis. Tas tāpēc, ka uz relatīvi mazāk apdraudēto Čerņihivu ir pārcēlušies iedzīvotāji no citiem valsts apgabaliem, kas ir okupēti vai kur pašlaik norisinās sīva karadarbība – no Doneckas, Luhanskas, Zaporižjas, Hersonas un arī no Čerņihivas apgabala austrumiem.

Jūnija sākumā kopā ar citiem humānās palīdzības vedējiem apmeklēju Čerņihivu. Aizvedām uz turieni armijas un pašvaldību vajadzībām 26 transporta līdzekļus - pikapus, džipus, ātrās palīdzības automašīnas, kvadriciklus un motociklu. Un arī medikamentus, apģērbu, pārtiku un “Tērvetes” kvasu.

“Mēs saprotam, ka Latvija var būt nākamā valsts, kuru Krievija vēlas sagrābt jebkurā brīdī,” intervijā vietējiem medijiem sacīja Ogres novada domes vadītājs Egils Helmanis, kurš ir galvenais humānās palīdzības misijas organizētājs.

Norāde uz patvertni, kur slēpties uzlidojuma laikā / Māris Krautmanis

Šajā braucienā zvērināts advokāts Saulvedis Vārpiņš bija iesaistījis vairākus kolēģus no Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas - Kārli Tračumu, Dāvidu Ģīli, Normundu Duļevski, kā arī Jāni Bordānu, kurš pašlaik praktizē kā advokāts, bet agrāk bija Jaunās konservatīvās partijas līderis un tieslietu ministrs. Viņš gan vairs nav saucams par aktīvu politiķi, taču tas laiks, kad JKP un Nacionālā apvienība (NA) savā starpā, maigi izsakoties, nesapratās, nav nemaz tik sens - katrā ziņā abas partijas bija niknas konkurentes un attiecības nebija labas arī pat tad, kad abas bija vienā valdošajā koalīcijā. Egils Helmanis pārstāv NA.

“Palīdzību Ukrainai sniedz cilvēki no daudzām partijām. Mūsu galvenais uzdevums pašlaik ir palīdzēt Ukrainai, tāpēc kaut kādi sīki iekšpolitiski strīdi šā lielā uzdevuma priekšā ir kļuvuši neaktuāli,” atrašanos vienā misijā kopā ar Jāni Bordānu “nra.lv” paskaidroja Egils Helmanis.

Tā izskatās patvertne pie Kramatorskas / Māris Krautmanis

Misijas ietvaros uz frontes līniju tika nogādātas par juridisko profesiju pārstāvju saziedoto naudu iegādātās automašīnas, mototehnika un droni. Pēc advokātu padomes ierosinātās iniciatīvas “Par Ukrainas uzvaru” tika saziedoti vairāk nekā 50 000 eiro.

Pie Kijivas zvērināta advokāta Dāvida Ģīļa vadītajam autobusam pārsprāga riepa / Māris Krautmanis

Kopumā kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma Ogres pilsētas un novada kopiena Ukrainas militārpersonām ir nodevusi vairāk nekā 90 transportlīdzekļu. “Kad sākās karš, es sēdēju, skatījos televizoru un man bira asaras. Tik nelietīgs, melīgs, ne ar ko nepamatots iebrukums! Tik daudz postījumu, tik daudz nogalinātu cilvēku! Bet tad es sapratu arī, ka no manas raudāšanas nav jēgas, ka ir kaut kas jādara reāli. Tāpēc es sākumā aizbraucu ar vienu mašīnu un humānās palīdzības kravu. Pēc tam organizēju jau vairākas mašīnas. Tagad drīz jau būs 100 un vairāk,” intervijā “nra.lv” savu motivāciju izklāstīja Ogres novada domes priekšsēdētājs. Čerņihivas apgabala domes sēdē 2024. gada 16. maijā deputāti nobalsoja par titula "Čerņihivas apgabala Goda pilsonis" piešķiršanu Egilam Helmanim. Apmeklējot Čerņihivu, viņš pagājušajā nedēļā tika personīgi apbalvots.

Šāda atzinība līdz šim ir piešķirta tikai 20 cilvēkiem. Helmanis ir pirmais un pagaidām vienīgais ārzemnieks, kurš apbalvots ar šo titulu.

Svarīgākais