Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 25. februāra līdz 3. martam

© Publicitātes foto

6.lapa

Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls

Publicitātes foto

No 25. februāra līdz 11. martam Liepājas Simfoniskais orķestris jau 31. reizi aicinās klausītājus uz Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu, piedāvājot bagātīgu un spilgtu ceļojumu mūzikas pasaulē.

Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu pirmo reizi atklās jaunās zvaigznes - tie būs Valda Vikmaņa Latvijas Jauno atskaņotājmākslinieku konkursa laureāti, Latvijas mūzikas vidusskolu spilgtākie jaunie mūziķi, kuri 25. februārī uz koncertzāles “Lielais dzintars” skatuves kāps kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri.

Šādā mērogā konkurss tiek organizēts pirmo reizi, taču Liepājas Simfoniskā orķestra sadarbība ar konkursa rīkotāju Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolu jauno mūziķu talanta attīstībā sniedzas vairāku gadu desmitu senā vēsturē.

Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertu vainagos pasaulē pieprasītā latviešu vijolniece Kristīne Balanas (attēlā), kura kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri tā galvenā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņos Antonīna Dvoržāka Vijolkoncertu.

Kristīne Balanas ir viena no spožākajām savas paaudzes mūziķēm. Laikraksts “The Times” šo Lielbritānijā dzīvojošo latviešu vijolnieci raksturojis kā “žilbinoši virtuozu” mūziķi. Viņa ir viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm, prestižās Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”.

“Mūsdienu akadēmiskās mūzikas kultūrā daudzi konkursi ir kā sava veida Everests, kuru sasniegt katram talantam nozīmē pirmām kārtām attiecības ar sevi un disciplīnu, tomēr arī ne visiem māksliniekiem konkursi ir nepieciešami vai ieteicami - mūzika tomēr nav sacensības, bet gan vērtīga iespēja uzstādīt jaunus mērķus, smelties iedvesmu, dzirdēt citus dalībniekus un arī iepazīt sevi kā mākslinieku caur šo pieredzi,” uzskata Kristīne Balanas, kura būs Zvaigžņu festivālu ievadošā Jauno atskaņotājmākslinieku konkursa žūrijas priekšsēdētāja.

Vijolkoncerts laminorā, ko Kristīne Balanas atskaņos festivāla atklāšanā, tiek uzskatīts par vienu no Antonīna Dvoržāka tā sauktā slāvu perioda šedevriem. Tas rakstīts vienā laikā ar viņa pirmo slāvu deju sēriju, čehu svītu, slāvu rapsodijām un 6. simfoniju Remažorā, kurā viņš dalās ar enerģiskām čehu folklorā balstītām melodijām.

“Šis man ir ļoti tuvs darbs ar mūsdienās aktuāliem tematiem. Šajā trauslajā laikā ir svarīgi uzturēt kontaktu un ciešas attiecības ar savu dzimteni, mājām. Dvoržāks savu vijolkoncertu piepilda ar ārkārtīgi emocionālām melodijām kā atklātu jūtu deklarāciju savai dzimtenei un tautai,” stāsta Kristīne Balanas.

Diriģents Guntis Kuzma neslēpj prieku, ka līdzās konkursa zvaigznēm laureātu koncertā uzstāsies Kristīne Balanas: “Viņa ir spožs piemērs tam, ka mērķtiecīgs darbs un nemitīga augšuptiecība nes labus augļus un paver starptautisku panākumu durvis. Kristīnes nesatricināmā profesionalitāte savienojumā ar skatuvisko brīvību un spēcīgu muzikālo domu būs teicama iedvesma jaunajiem talantiem un košs iepriecinājums laureātu koncerta skatītājiem.”

2. martā Rīgas kamerkoris “Ave Sol” jaunās kordiriģentu paaudzes pārstāvja un Dziesmusvētku virsdiriģenta Jurģa Cābuļa vadībā atskaņos latviešu kormūzikas meistaru dziesmas. Kopā ar kamerkori muzicēs arī Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi un debešķīgi dzidrās balss īpašniece - Aleksandra Špicberga.

4. martā uz festivāla skatuves kāps divi mūsdienu pūšaminstrumentu mūzikas dižgari - trompetists Sergejs Nakarjakovs un trombonists Kristians Lindbergs.

Kristians Lindbergs ir vairāk nekā simtprocentīgs skatuves cilvēks: ģeniāls trombonists, vitāls diriģents un arī komponists. Zvaigžņu festivālā viņš spēlēs solo pats savā Trombonkoncertā “Black Hawk Eagle” un diriģēs divus citus lieldarbus: Mečislava Veinberga mistikas pilnām krāsām un negaidītām temperamentu maiņām caurstrāvoto Trompetes koncertu un Žana Sibēliusa populāro Otro simfoniju - Somijas neatkarības manifestu. Nebaidoties sāncensības, Veinberga koncertā uz skatuves kāps vēl viens plaši atzīts pūšaminstrumentu virtuozs - trompetists Sergejs Nakarjakovs. Par trompetes Paganīni sauktais izraēliešu izcelsmes mūziķis Nakarjakovs ir viens no pasaulē pieprasītākajiem trompetistiem.

10. martā Zvaigžņu festivāls klausītāju baudījumam piedāvā starptautiski atzītā latviešu pianista Vestarda Šimkus solokoncertu, kurā skanēs gan Aleksandra Skrjabina fantastisko galaktiku raksti, gan mazāk pazīstamā Fēliksa Blūmenfelda intriģējošā daiļrade.

Festivāla noslēguma koncerts 11. martā būs svētki simfodžeza mīļotājiem, kad Liepājas Simfoniskais orķestris uz vienas skatuves tiksies ar Latvijas Radio bigbendu, pie diriģenta pults stājoties Guntim Kuzmam. Tā būs unikāla iespēja dzirdēt Londonā dzimušā un Nigērijā skolotā pasaulslavenā džeza dziedātāja Ola Onabules samtaino balsi. Kā neviens cits viņš māk vienā audumā saaust džezu un soulu, par ko varēs pārliecināties, klausoties izlasi no Onabules jaunākā albuma “Point Less”. Savukārt pirmatskaņojumu šajā vakarā piedzīvos Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskā vadītāja Kārļa Vanaga komponētais Trīskāršais koncerts “Trio Colossus” tenorsaksofonam, kontrabasam un sitaminstrumentiem, kā solistiem piedaloties Edvīnam Ozolam, Artim Orubam un pašam komponistam ar tenorsaksofonu. Skaņdarba tapšanu iedvesmojis leģendārā džeza saksofonista Sonnija Rolinsa hrestomātiskais veikums, albums “Saxophone Colossus”, kas ir viens no visu laiku nozīmīgākajiem džeza mūzikas albumiem.

“Darbs pie šī trīskāršā koncerta ar nosaukumu “Trio Colossus” ir bijis ļoti aizraujošs un interesants,” stāsta Kārlis Vanags. “Esmu uzdrīkstējies izmēģināt daudz jauna - gan konceptuāli, gan instrumentācijā. Ar nepacietību gaidu tikšanos ar Liepājas Simfonisko orķestri - vēl jo vairāk, zinot, ka pie diriģenta pults stāsies Guntis Kuzma, kura spējas iestudēt un interpretēt dažāda žanra mūziku ir vienkārši apbrīnojamas.”

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais