"Neatkarīgā" iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 21. līdz 27. janvārim

© Publicitātes foto

8.lapa

Jautrs pētījums par šuvēm

Publicitātes foto

Piektdien, 27. janvārī, pulksten 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī ar laikmetīgās klaviermūzikas programmu koncertā «Sit closer» uzstāsies amerikāņu pianists Roberts Flaics un pianiste Matilda Sepala no Somijas.

«Sēdi tuvāk» ir jautrs pētījums par šuvēm, kas parasti koncertā paliek apslēptas: attālums starp publisku pulcēšanos un intīmu individuālo pieredzi; varas trīsstūris starp komponistu, izpildītāju un klausītāju; noslēpumaina vārdu un simbolu pārvēršana skaņās.

Programmā skanēs Rita Mažula, Maikes Nasas, Einojuhani Rautavāras, Valentīna Silvestrova, Lauri Suponena un citu autoru solo klaviermūzika, kā arī Roberta un Matildas kompozicionālās palaidnības.

Matilda Sepala un Roberts Flaics ir komponisti un izpildītāji, kuri katrs atsevišķi raksta un spēlē mūziku. Taču, strādājot kopā, viņi atļaujas veidot atskaņojuma fizikalitātē un pētniecībā balstītas performatīvas intervences ķermenī un klausītāju rindās. Kopā viņi ir radījuši un atskaņojuši darbus festivālā «Mūzikas laiks» («Time of Music», Viitasaari, FI) un Ostrobotu mūzikas dienās («Uuden Musiikin Lokakuu», Oulu, FI).

Amerikā dzimušais Roberts Flaics (Robert Fleitz) absolvējis gan bakalaura, gan maģistra studijas Džuljarda skolā pie pasniedzējiem Hankvana Čena un Džuliana Mārtina. Roberts debitējis Karnegi zālē Ņujorkā 2021. gada oktobrī, koncertējis 25 ASV pavalstīs un 17 valstīs visā pasaulē, tostarp koncertzālē «Latvija», Metropolitēna mākslas muzejā un citviet. Roberts saņēmis Džona Keidža balvu Halberštatē, «Pro Musicis» starptautisko apbalvojumu un citas starptautiska mēroga godalgas, tostarp Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Gada balvu 2022.

Matilda Sepala (Matilda Seppälä) sākusi kompozīcijas studijas Tamperē pie Jouni Kaipainena, vēlāk studējot arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Berlīnes UdK un Sibēliusa akadēmijā. Savās biodatu sensoriem un performanču mākslu, veidojot telpiskus nelineāras formas darbus.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais