Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 7. līdz 13. janvārim

© Publicitātes foto

8.lapa

Precizitāte, ātrums, uzticība un augošs saviļņojums

Publicitātes foto

2023. gada sākumā pie skatītājiem atgriežas «Spēlmaņu nakts» balvu ieguvusī Krišjāņa Santa (Latvija) un Ērika Eriksona (Zviedrija) dejas izrāde «Vērpete» - ceturtdien, 12. janvārī, pulksten 20.00 iespaidīgajā jaunatklātajā Rīgas cirka kupola zālē.

Kopš pirmizrādes 2015. gadā festivālā «Homo Novus» tās pārgalvīgajam spēkam klāt ir nākusi dziļa uzticēšanās. Izrādes muzikālo ainavu arvien veido izcilie Mārtiņš Miļevskis (vibrofons) un Rihards Lībietis (ģitāra).

«Vērpetes» pamatā ir kustība, kur pāris griežas, sadevies rokās. Izrādes autori Ēriks un Krišjānis no šīs vienas kustības ir izveidojuši horeogrāfiju, kuru raksturo precizitāte, ātrums, uzticība un augošs saviļņojums. Pievilkšanās un atgrūšanās spēki notur dejotājus savstarpējā spriedzē - tā ir reizē paļaušanās un cīņa. Virzoties cauri telpai, ne mirkli neatlaižot ciešo roku satvērienu, dejotāji izraisa arī skatītāju pārvietošanos, pamazām ievelkot tos kopīgā vērpetē. Tā ir pieredze, ko daudzi skatītāji raksturojuši kā atrašanos dabas stihijas viducī, kur prātu pārņem neizskaidrojama pacilātība.

Ilgums - 50 minūtes. Bez teksta.

Ēriks Eriksons un Krišjānis Sants satikās studiju laikā Briseles dejas skolā «P.A.R.T.S.» un kopš 2015. gada ir kopā veidojuši vairākas izrādes. Ēriks ir izpildītājs, pedagogs un horeogrāfs un strādā Zviedrijā, Latvijā, Beļģijā un Somijā. Ēriks ir ieguvis maģistra grādu Dānijas Nacionālajā izpildītājmākslu skolā. Viņa prakses centrā ir interese par dejas kā fiziskas sajūtas nodošanu.

Krišjānis ir ieguvis Latvijas Mākslas akadēmijas maģistra grādu scenogrāfijā. Krišjānis darbojas apvienībā «IevaKrish», kur kopā ar Ievu Gaurilčikaiti-Santu veido darbus, pievēršot uzmanību vārdos neizteiktai telpas, kustības un ritma komunikācijai. Krišjānis kā izpildītājs regulāri sadarbojas ar starptautisko dejas kompāniju «fieldworks/Heine Avdal & Yukiko Shinozaki».

Mārtiņš Miļevskis ir daudzpusīgs sitaminstrumentālists, kas spēlējis grupās «H2O», «Astro'n'out», «Otra puse», koncertē kopā ar bungu un dūdu grupu «Auļi», kā arī ar pūtēju orķestri «Rīga» un Liepājas simfonisko orķestri.

Rihards Lībietis ir komponists un virtuozs ģitārists, kas uzstājas gan viens, gan ar citiem mūziķiem un kopā ar instrumentālo grupu «Rihards Lībietis Orchestra» ir izdevis četrus albumus.

Ar izrādi «Vērpete» biedrība «Tuvumi» uzsāk viesizrāžu programmu «HOROS» Rīgā, kura 2023. gadā paredz vairāku dejas izrāžu viesošanos Rīgas cirka atjaunotajā ēkā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais