Neatkarīgā iesaka: Kultūras pasākumi līdz 23. decembrim, apmeklējami bez maksas

© Publicitātes foto

8.lapa

10 jauni papildinātās realitātes mākslas darbi

Publicitātes foto

Mobilā lietotne «ART+» ir Liepājas jauno mediju un 3D mākslinieku veidota papildinātās realitātes mākslas galerija, kurā apskatāmi jau 27 objekti dažādās vietās Liepājā.

«ART+» lietotne pieejama «Android» un «iOS» ierīcēm bez maksas. Saites uz lietotni mājaslapā: https://artplus.app.

«ART+» tika radīta pagājušajā gadā, lai dotu iespēju digitāliem, skaņas mākslas, 3D un konceptuāliem māksliniekiem izstādīt savus darbus. «ART+» atrodami vizuāli, konceptuāli, interaktīvi, izglītojoši un arī rotaļīgi darbi, kas paredzēti bērniem. «ART+» mākslinieki veido un izstāda to, kas tiem šķiet aktuāls, tāpēc mākslas darbi lietotnē ir visdažādākie, un «ART+» veidotāji ir pārliecināti, ka ikviens varēs atrast sevi interesējošas tēmas.

Tā kā «ART+» pulcē kopā māksliniekus, kas ir arī dažādu jomu pētnieki, vairums «ART+» darbu ir balstīti datos, konceptos, atspoguļo zinātniskus procesus un idejas. Šogad liela daļa darbu ir saistīti ar ekoloģiju un pārtiku.

Jaunie «ART+» darbi vizuāli izskatās maģiski, fantastiski - mūžzaļi lauki, sakņu meži, mirdzoši puzuri, gaisā peldošas zivis, milzīgi, ģeneratīvi vīteņaugi, pārtikas torņi, ieskenētas dzīvojamās istabas un citi darbi.

«Annas tirgus» laukumā apskatāmi divi darbi, kas rāda latviešu ēšanas paradumus - pārtikas torņos un kartupeļu čupās redzams, cik daudz un kādus ēdienus mēs apēdam gada laikā. Debesīs iestiepušies kartupeļi, tomāti, olas, burkāni un kāposti šūpojas vējā, bet kartupeļu čupās salīdzināts, kā mainījušies ēšanas paradumi - kartupeļi šobrīd tiek ēsti gandrīz divas reizes mazāk nekā pirms 10 gadiem.

«Radi Vidi Pats» veidotajā kopienas dārzā ievietots «Vēl viens augšanas veids» - akvaponikas sistēma. Akvaponika ir augu audzēšanas metode, kas izmanto zivis un zivju veidotos atkritumus, lai audzētu augus ūdenī. Akvaponikas sistēma «ART+» veidota, lai skatītājs varētu pētīt katru detaļu un sastāvdaļu; pētīt var arī akvāriju no iekšpuses.

Jūrmalas parkā, netālu no pieminekļa bojā gājušiem jūrniekiem un zvejniekiem, skatāmi divi darbi, kas katrs savā veidā ilustrē problēmas, kas skar zālājus. «Baltais āboliņš» ir mūžzaļa pļava, kas novietota pāri parka zālienam, atgādinot skatītājam to, ka āboliņš varētu būt skaista un ekoloģiska alternatīva tradicionālajam mauriņam. Darbs «Saknes» vizualizē iemeslu, kāpēc daži augi, piemēram, mauriņš, vasarā ir jālaista, kamēr citi, piemēram, āboliņš, daudz labāk pacieš sausumu.

Elzas Ozolas «Digitālie pārpalikumi» ir mākslinieces komentārs par mūsu digitāli savienotajām istabām un par šodienas cilvēka prāta aizņemtību, ikdienas nepārtraukto trauksmi un stresu.

Arī Kaspara Lēvalda «Ceļotājs no citas realitātes» komentē tiešsaistes saziņas līdzekļus - to, kā draugi, paziņas, kolēģi šodien ir sejas plakanos ekrānos.

Pie Liepājas Latviešu biedrības nama ieejas ir skatāms Martas Gūtmanes darbs, kas ilustrē mākslinieces izjusto trauksmi un ēšanas paradumu pārmaiņas, ko izraisa arvien satraucošākie klimata un enerģijas krīzes apstākļi.

Skaņas mākslinieces Kristas Dinteres «Šūpodziesmas» un Patrika Boržē veidotie puzuri atrodami Jūrmalas parka bērnu laukumā. Abi mākslinieki izmanto atkārtošanās ideju kopīgi veidotajā darbā. Turpat blakus «Šūpodziesmām» atrodas vēl viens audiovizuāls mākslas darbs - milzīgs, ģeneratīvs vīteņaugs, kas reaģē uz klaviermūziku. Apskatot abus šos darbus, ieteicams lietot austiņas.

Kā apskatīt darbu «ART+»?

Skatītājam nepieciešams viedtālrunis vai planšetdators (ar GPS un interneta pieslēgumu). Skatītājam ir jādodas uz aplikāciju veikalu un jālejuplādē «ART+». Ja «ART+» jau ir ierīcē, jādodas uz aplikāciju veikalu un tā jāatjauno. Mākslas darbs atrodas noteiktā atrašanās punktā, kas redzams «ART+» kartē. Skatītājam jāatrod šis punkts, tad telefonā tiks dota iespēja spiest uz pogas «Apskatīt mākslas darbu».

«ART+» darbosies «iPhone», kas jaunāki par 6S; biedrības «ASTE» mājaslapā ir pieejams «Android» ierīču saraksts, kam pieejama aplikācija. «ART+» diemžēl nedarbosies ierīcēs, kurās nav pieejami «Google» pakalpojumi.

Informācija un saites uz aplikāciju veikaliem pieejami mājaslapā: https://artplus.app un biedrības «ASTE» mājaslapā: https://aste.gallery.

«ART+» veido Liepājas mediju mākslinieku biedrība «ASTE».

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais