Neatkarīgā iesaka: Kultūras notikumu afiša no 10. līdz 16. decembrim

© Publicitātes foto

3.lapa

Vilsons un Ziemeļnieks

F64

Šajā pirmssvētku laikā, kad gaisma neatlaidīgi cīnās ar tumsu, tautā mīlētais teātra un kino aktieris Mārtiņš Vilsons aicina visus dzejas cienītājus un dzīves mākslas baudītājus atcerēties dzejnieku Jāni Ziemeļnieku viņa 125. jubilejas gadā.

13., 20., 26. un 30. decembrī un 5., 6., 10. un 31. janvārī dzejas izrādes «Ziemeļnieks» notiks Rīgā, Āgenskalna tirgus otrajā stāvā, svētku laikam piederīgā romantikā, šauram skatītāju lokam; 17. decembrī - Vilsonu verandā Upesgrīvā, 25. decembrī - «KuKul» ceptuvē Engurē, «Maize & Māksla» telpā.

Muzikālajā dzejas izrādē «Ziemeļnieks» skanēs Jāņa Ziemeļnieka dzeja Jura Kulakova un Svena Vilsona mūzika trīs Vilsonu izpildījumā.

Jānis Ziemeļnieks jeb īstajā vārdā Jānis Krauklis ir Ziemassvētku brīnums latviešu literatūrā. Dzimis Ziemassvētku vakarā (1897. gada 24. decembrī), bargā ziemā, Ziemeļvidzemē. Visu mūžu tiecies pēc saules, siltuma, sapratnes un mīlestības. Trausla un jutīga dvēsele, cilvēks ar nospriegotiem nervu galiem, dziļā vientulībā un ilgās pēc cilvēcīgas tuvības un atbalsta. Tas caurstrāvo Ziemeļnieka dzeju. Latviešu literatūrā dēvēts par pārdzīvojuma dzejnieku, kuram dzeja bija kā psihoanalīze un meditācija.

Latviešiem Ziemeļnieks vairāk zināms kā jauns, no dzīves pāragri šķīries dzejnieks, Benjamiņu redakcijas darbinieks, bet mazāk zināms ir fakts, ka savas darba gaitas dzejnieks uzsāka Strenču fotodarbnīcā kā fotogrāfs Dāvja Spundes vadībā.

«Ziemeļnieks ir ģeniāls! Es viņu redzu noslēpumainu, savrupu, ar degošām acīm, kuras viņš slēpj aiz melnām brillēm, bet dvēseli noslēpt nevar, tāpat kā atkarību. Lai ko arī Ziemeļnieks rakstītu, man vienmēr kā atgādinājums skan: «...uz kapa mums reiz visiem zaļos smilgas». Ziemeļnieks atgādina, ka mīlestība paiet, ka mēs nemākam būt uzticīgi viens otram, ka laimi meklējam lietās, kur tās nav. Par to, ka nemākam degt. Par sapņu un ilgu piepildījumu, kas paliek tāls un neaizsniedzams,» saka aktieris Mārtiņš Vilsons. Viņa dzejas interpretācija un pasniegšanas veids dzeju dara saprotamu visplašākajai auditorijai.

Izrādi «Ziemeļnieks» papildina un emocionāli bagātina Jura Kulakova dziesmas ar dzejnieka vārdiem no cikla «Ētera odējs» (2008) un Svena Vilsona kompozīcijas.

Izrādē piedalās Mārtiņš Vilsons, Svens Vilsons (ģitāra) un Gustavs Vilsons (kontrabass).

Mārtiņa Vilsona veidotā dzejas izrāde «Ziemeļnieks» turpina 2021. gadā aizsākto mājas teātra tradīciju. Pirmā izrāde saņēma plašu atzinību. Par dzejnieka daiļrades vērtību apliecinājumu izrādē «Čaks lauku mierā Vilsona verandā» Mārtiņam Vilsonam 2021. gadā tika pasniegta Aleksandra Čaka balva.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais