Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 3. decembrim

© Publicitātes foto

5.lapa

Cieņas apliecinājums klasiskām mākslas vērtībām

Publicitātes foto

Visu decembri galerijā «Daugava» (Ausekļa ielā 1, Rīgā, ieeja no Elizabetes ielas) skatāma gleznotājas Anitas Arbidānes izstāde «Atdzimšana».

«Izstāde «Atdzimšana» ir pēdējo astoņu gadu laikā tapušais gleznu cikls, cieņas apliecinājums klasiskām mākslas vērtībām, reālistiskajai glezniecībai, renesanses mākslai, mākslai ārpus laikmetīgā un konceptuālā robežām,» saka māksliniece.

Viņa atklāj, ka cikla tematika ir klasisko un reliģisko mītu interpretācijas, citāti no mākslas vēstures - Ieva, Medūza, Lēda, Lukrēcija, Trīs Grācijas, Dionīsa balle u. c. «Mana līdzšinējā glezniecība balstās dziļā un patiesā interesē par klasisko reālistisko glezniecību, taču māksla ir arī rotaļa ar sarežģītiem uzdevumiem, spēja šķietami nenopietni uzlūkot nopietno, tādēļ «Atdzimšanas» darbus caurstrāvo viegls humors.

Daži darbi atgādina reibuma stāvokli, neparasti skatītu realitāti, pat provokāciju ar sievietes tēlu kā galveno vēstījuma nesēju. Sievietes ķermenis ir viens no mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem, ar kura palīdzību tiek risināti personiski un būtiski jautājumi par sievietes lomu, lomas maiņu, sievietes ķermeņa ekspluatāciju un sievišķo pirmsākumu. Gleznās attēlotās sievietes ir koķetes, bērni, upuri, dēmoni un mātes. Tās ir emancipētas būtnes, kas spēj pasmaidīt gan par mūžsenajiem stereotipiem un klišejām, gan par sevi. Laika nogrieznis, kurā tapuši darbi, ir bijis ilgs un notikumiem piesātināts. Iedziļinoties ikvienā no atveidotajām varonēm, es attēloju uzkrāto pieredzi, mēģinu ielūkoties savas zemapziņas dzīlēs un nedaudz paironizēju.»

Izstāde būs apskatāma no 30. novembra līdz 1. janvārim.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais