Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 12. novembrim

© F64

2.lapa

Invaliditātes atspoguļojums uz skatuves

Publicitātes foto

Trešdien, 9. novembrī, pulksten 18.00 «Dirty Deal Teatro» (Talsu ielā 1, Rīgā) notiks biedrības «Latvijas Jaunā teātra institūts» (LJTI) rīkota «dejotājas uz kruķiem» jeb Klēras Kaningemas publiskā lekcija/performane «4 Legs Good», kurā viņa aktualizē tēmu par invaliditātes atspoguļojumu uz skatuves.

Pasākuma norises valoda: angļu.

Klēra Kaningema Rīgā viesojas, lai vadītu trīs dienu meistarklasi cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, lai veicinātu viņu iesaisti skatuves mākslā. Meistarklašu noslēdzošajā dienā paredzēts publiskais pasākums, kuru var apmeklēt ikviens interesents, jo īpaši gaidīti cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem, kuri vēlētos sevi attīstīt perfomanču un skatuves mākslā. Tajā māksliniece iepazīstinās ar savu praksi, īpaši kruķu izpētē un kā tie veido viņas darbus. Viņa pēta, kā kruķi ir saistīti ar viņas ķermeni un plašāk - kā tie savieno viņu ar pasauli un citiem cilvēkiem.

Norises vieta ir pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tiks nodrošināts surdotulks latviešu valodā. Ieeja pasākumā ir bez maksas, taču vietu skaits ir ierobežots, tādēļ lūgums pieteikties, rakstot uz berzina.liba@gmail.com vai zvanot 28649014.

Klēra Kaningema (Claire Cunningham) ir viena no Apvienotās Karalistes starptautiski atzītākajām māksliniecēm ar kustību traucējumiem, kura, konceptualizējot «kruķa» jēdzienu, sniedz iedvesmojošu piemēru iekļaujošas mākslas prakses īstenošanā. Viņa ir izpildītāja un starpdisciplināru projektu radītāja, šobrīd sadarbojas ar tēlotājmākslas teātri «Tanzhaus NRW» Diseldorfā, kā arī Londonas laikmetīgās dejas centru «The Place». Viņas darbi pēta sava ķermeņa fiziskās spējas un potenciālu, atsakoties no tradicionālas dejas tehnikas. Mākslinieci interesē invaliditātes ietekme ne tikai attiecībā uz kultūras jomu, bet arī sabiedrības priekšstatiem par vērtībām, saikni un savstarpējo atkarību.

«Tā ir absolūta nepieciešamība atspoguļot invaliditāti uz skatuves. Pretēji, mēs neatspoguļojam visu sabiedrību. Invaliditāte ir dabisks eksistences stāvoklis, kas pastāv cilvēcē. Tā ir dabiska dzīves sastāvdaļa. Invaliditāte tas nav nekas anormāls. Tā ir pilnīgi normāla daļa no mūsu dzīves,» saka Klēra Kaningema.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais