Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 29. oktobra līdz 4. novembrim

© Publicitātes foto

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Mennika un Doveika, Groza un Treinis, Kļava un Sirmais, Antoņenko un Ričijs Rū

Mātes un meitas drāma totalitārā režīma laikā

Trešdien, 2. novembrī, ilgi gaidīto pirmizrādi piedzīvos režisores Ināras Kolmanes filma «Mātes piens».

Filma ir veidota pēc rakstnieces Noras Ikstenas starptautiski atzītās grāmatas «Mātes piens» motīviem un vēsta par mātes un meitas drāmu totalitārā režīma nebrīves laikā. Tas ir stāsts par jaunu un daudzsološu padomju laika ārsti Astru, kuru atveido Maija Doveika (jaunības epizodēs - Elīna Vaska-Botere), kura konfliktē ar totalitāro padomju režīmu, zaudējot visu - karjeru, mīlestību pret dzīvi un pat mātes instinktu, liedzot savam bērnam mātes pienu. Viņa ir spiesta pamest zinātni un doties uz lauku ambulanci, līdzi ņemot arī savu meitu Noru. Meitu Noru atveido Rūta Kronberga, kas pazīstama kā titullomas atveidotāja režisores Ināras Kolmanes filmā «Bille». Pieaugot meita kļūst par viņas vienīgo atbalstu un cenšas palīdzēt mātei pārvarēt depresiju, kā arī pati mācās izdzīvot nomācošajā padomju režīmā.

«Man ir pacilājošas sajūtas un reizē nepacietība. Tas vienmēr ir skaisti - palaist filmu pasaulē, ko varu salīdzināt ar bērnu, kad tas ir pieaudzis un aiziet savā dzīvē. Es vēlos, lai filma ātrāk nonāk pie skatītājiem, gribu sajust zāles atmosfēru, jo tas ir satraucošs mirklis un skaista sajūta, kad zāle elpo vienā ritmā,» saka režisore Ināra Kolmane.

Galveno lomu atveidotājas - Maija Doveika un Rūta Kronberga - tika uzaicinātas skatīties filmas treileri kopā, kas abām izraisīja neaizmirstamas sajūtas.

Video, kā aktrises pirmo reizi skatījās filmas «Mātes piens» treileri:

Filmas idejiskās koncepcijas pamatā ir cilvēku savstarpējo un sociālo attiecību, kā arī vēsturisku procesu atspoguļojums caur divu sieviešu - mātes un meitas - dzīvesgājumu un pasaules skatījumu, kas norisinās padomju okupētajā Latvijā (no 1945. līdz 1989. gadam), līdz sabrūk Padomju Savienība. Tas aptver laika posmu no Otrā pasaules kara beigām, kur vēstījuma centrā ir 70. un 80. gadi.

Pārējās lomās: Indra Briķe, Inga Tropa, Juris Lisners, Elīna Vāne, Ģirts Krūmiņš, Jānis Znotiņš, Zane Bierande, Elīna Vāne, Oleksi Gorbunov un citi.

Filmas scenāriju veidojis Arvis Kolmanis. Filmas tapšanā ir piedalījusies starptautiska komanda: operators Rolands Leonavičs (Lietuva), mākslinieks Aļģirds Garbačausks (Lietuva), aktieru atlases režisore Evita Bērziņa, kostīmu māksliniece Evija Džonsone, grima māksliniece Gunda Zvirbule, montāžas režisors Mihals Lanskis (Čehija), komponists Raimonds Tiguls, skaņu režisors Arturs Pugačausks (Lietuva), producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone, izpildproducente Ieva Majore u.c.

Filmas «Mātes piens» treileris:

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!