Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 22. līdz 28. oktobrim

© F64

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Vilsons un Čaks, Šūmane un Birģele, Skuķe un Geka, Busels, Plotņikova un Cojs

Aleksandra Čaka 121. dzimšanas diena

Ceturtdien, 27. oktobrī, pulksten 18.00 un 1. un 2. novembrī pulksten 18.00 dzejnieka mājās - Aleksandra Čaka muzejā (Rīgā, Lāčplēša ielā 48-8) - būs skatāma Mārtiņa Vilsona dzejas izrāde «Čaks. Vilsons. Iedomu spoguļi».

Oktobris ir Čaka mēnesis, un Čaka mēnesī ir jādzird, kā Mārtiņš Vilsons runā Čaku.

...Ar iedomām savām kā slēpēm/ Pāri tam, ko jūs mīlat visi:/ Pāri naudai un drēbēm,/ Pāri laikam, kur cilvēki skūpstās…

Veidojot izrādi, Mārtiņš Vilsons no vairākiem dzejas krājumiem izraudzījies tās dzejas līnijas, kas gluži kā dzīvē sakņojas mīlestībā. Aktieris saka, ka vēlas skatītājus aizvest prom no steigas un ikdienības, rosinot padomāt par laiku, vērtībām, mīlestību, akcentējot Aleksandra Čaka pienesumu latviešu mīlestības lirikā.

«Esmu drošs, ka dzejas izrāde «Čaks. Vilsons. Iedomu spoguļi» atklāj ne tikai Čaku kā mīlestības dzejnieku, bet jūtīgu vārda meistaru, kas dzejā ielicis savus pārdzīvojumus un dzīves pieredzi. Esmu izvēlējies to dzeju, kas rezonē manī pašā,» saka Mārtiņš Vilsons. Viņaprāt, arī šodien, tāpat kā toreiz, mākoņi uzdurti torņiem, sarkst, vēsums sēž parkos uz soliem, bet kāds trīs stundas kabatā meklē pēc vienīgā santīma. Un tad pamalē uzdīgst skumjas, bet dzīve ir tikpat sarežģīta, cik īsa, lai vienkārši ļautos to izkaisīt vējā…

Vakara muzikālais noformējums ir Mārtiņa Vilsona balss un ģitāras ziņā.

Pirms izrādes skatītājiem ir iespēja apskatīt Aleksandra Čaka muzeju, kas ir pilsētas dzejnieka Aleksandra Čaka pēdējā dzīves vieta, kur viņš dzīvoja no 1937. gada līdz pat savai nāvei 1950. gadā. Dzīvoklī saglabājusies dzejnieka darbus un pasaules skatījumu caurstrāvojošā īpašā aura. Tā ir vieta, kur ikvienam dota iespēja iejusties autentiskā vidē, kuru sadzīviski un garīgi veidojis un apdzīvojis pasaules mēroga rakstnieks - pilsētas un sieviešu apdziedātājs, latviešu modernās dzejas pamatlicējs Aleksandrs Čaks. Pilnīgu un autentisku 20. gadsimta interjera ansambli veido divas istabas, kurās dzīvojis un rakstījis dzejnieks.

Mārtiņš Vilsons par čakisku līdzdomāšanu ir apbalvots divas reizes: 2021. gadā viņam tika pasniegta Aleksandra Čaka balva par spilgtu un ilggadīgu devumu Aleksandra Čaka dzejas uzvedumu veidošanā un dzejnieka daiļrades vērtību apliecinājumu izrādē «Čaks lauku mierā Vilsona verandā», bet 2014. gadā par Aleksandra Čaka daiļrades popularizēšanu aktierim piešķirta Aleksandra Čaka piemiņas nozīmīte.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!