Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 9 kultūras pasākumi līdz 22. oktobrim

© Publicitātes foto

8.lapa

Izglītojošas lekcijas par Latvijas mūzikas vēsturi

Publicitātes foto

Liepājas koncertzāle «Lielais dzintars» sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA) un fondu «Uniting History» izziņo izglītojošā lekciju cikla «Dzintara muzikālo sarunu kubs» otro gadu.

Visi interesenti kopā ar mūsu valsts izcilākajiem muzikologiem, mākslas pētniekiem un praktiķiem kā klātienē, tā tiešraidē tiks aicināti iepazīt Latvijas mūzikas vēsturi. «Dzintara muzikālo sarunu klubs» kā jauna iespēja pieaugušajiem papildināt zināšanas par mūzikas vēsturi, savu ceļu uzsāka 2021. gadā, kad interesenti plašāk iepazina Eiropas un pasaules mūzikas vēsturi. Jaunajā lekciju cikla gadā paredzētas kopumā astoņas lekcijas, kas ik mēnesi līdz maijam otrdienu vakaros klausītājus vedīs cauri Latvijas mūzikas vēsturei, - no Livonijas mūzikas viduslaikos līdz mūsdienām. Šobrīd interesenti aicināti pieteikt dalību I lekciju semestrim.

«Uzsākot šo iniciatīvu pagājušajā gadā, bijām patīkami pārsteigti par klausītāju lielo interesi. Lekcijas klausījās vairāki simti cilvēki no visas Latvijas, kuri pārstāvēja plašu interešu loku. Piedalījās gan izteikti kultūrmīļi, gan studenti, gan arī interesenti, kuru profesijas vai dzīves pieredzes nav saistītas ar mūziku. Esam ārkārtīgi priecīgi, ka šo lekciju ciklu varam turpināt arī šogad, pateicoties fonda «Uniting History» atbalstam. Šoreiz dosim ikvienam iespēju ielūkoties Latvijas mūzikas attīstības nozīmīgākajos notikumos, arī personībās, kas ielikuši pamatus mūsu valsts kultūrdzīves veidošanā. Varam lepoties ar savu bagātīgo vēsturi, kurā pārmaiņas un uzplaukuma periodus pieredzējušas vairākas kultūras nozares. Tos mums atklās ne tikai lektori no JVLMA, bet arī ar akadēmiju nesaistīti mākslas un mūzikas nozares profesionāļi,» akcentē koncertzāles «Lielais dzintars» vadītājs Timurs Tomsons.

Lekciju cikls ir platforma kopīgām sarunām, diskusijām un viedokļu apmaiņai, kurā aicināti iesaistīties gan kaislīgi melomāni, gan aizrautīgi mākslas baudītāji, gan zinātkāri studenti un ieinteresēti entuziasti. Tā būs iespēja sastapties gan ar pētniekiem, gan praktiķiem, uzklausot viņu stāstus, pētījumus un iepazīstot īpaši izmeklētus audio un video materiālus. Lekciju programmu veidojusi muzikoloģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektore Baiba Kurpniece.

Pirmā lekcija jau ir notikusi, bet muzikālo sarunu klubam interesenti bez dalības maksas var pievienoties jebkurā laikā, pieteikšanās ir atvērta. Lekcijās var piedalīties gan klātienē, apmeklējot tikšanās reizes koncertzāles «Lielais dzintars» Kamerzālē, gan attālināti, skatoties tās tiešraidē no jebkuras vietas Latvijā un pasaulē platformā www.digitalaisdzintars.lv.

Lai reģistrētu dalību klātienes apmeklējumam, aicinām sazināties ar koncertzāles informācijas centru, rakstot uz e-pastu: info@lielaisdzintars.lv vai zvanot pa tālr.: 634 24 555. Darba laiks: P.-Pk. 11.00-17.00, S.-Sv. 10.00-15.00. Videolekcija būs vērojama tiešraidē digitālajā platformā www.digitalaisdzintars.lv. Lekciju iepriekšminētajā vietnē varēs vērot arī dalībnieki bez iepriekšējas reģistrācijas. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā, klausītāji aicināti rakstīt uz e-pastu: info@digitalaisdzintars.lv.

Lekciju plāns:

22. novembris| otrdiena| 18.00

Livonijas mūzika viduslaikos un reformācijas turbulencēs. Lektors: Guntars Prānis

13. decembris| otrdiena| 18.00

Mūzika 18. gadsimtā: Kurzemes hercogistē, Rīgā un Liepājā. Lektors: Māris Kupčs

Katras lekcijas norises ilgums: aptuveni 1 stunda 30 minūtes.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais