Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 15. līdz 21. oktobrim

© F64

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Reijers un Šelegovskis, Olte un Ābele, Skrides un Gediņi, Pauls un Guļevska

Ieskats troļļu fabrikā

Piektdien, 21. oktobrī, pirmizrāde Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) - «Operācija «Mindfuck»» Alvja Hermaņa (attēlā) režijā.

Lugas «Operācija «Mindfuck»» autori ir izraēliešu režisore un dramaturģe Jaele Ronena (Yaël Ronen) un no Kazahijas izceļojušais aktieris Dimitrijs Šaads (Dimitrji Schaad). Šī ir jau otrā abu Vācijā dzīvojošu autoru luga, kas iestudēta JRT. Kopš 30. septembra JRT repertuārā ir abu autoru luga «(R)evolūcija», ko iestudējis režisors Gatis Šmits.

Komēdija «Operācija «Mindfuck»» tika pirmuzvesta 2022. gada maijā Berlīnes Gorkija teātrī. Luga ļauj nonākt otrpus datora ekrānam un paskatīties, kā top rakstīts tas, ko mēs savos datoros un telefonos nereti lasām. Izrādes skatītāji ielūkosies troļļu fabrikā, kur tiek izgudroti «patiesi» stāsti un attīstītas sazvērestības teorijas, lai sašūpotu cilvēkiem pamatus zem kājām un nojauktu skaidrību domāšanā. Te tiek radīta informācija datoru lietotājiem, piegriezta pēc katra individuālā ģīmja un līdzības, ņemot vērā viņu privātos datus. Te tiek konstruēti jauna tipa politiķi, jauni valsts premjera kandidāti, ieviešot sajukumu ideoloģijās.

Režisors un scenogrāfs - Alvis Hermanis. Lomās: Sandra Kļaviņa, Artuss Kaimiņš, Sabīne Tīkmane, Gerds Lapoška, Elvita Ragovska vai Lolita Stūrmane, Dāvids Pētersons un Ritvars Logins.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!