Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 15. oktobrim

© Publicitātes foto

2.lapa

Lietuvas cena par brīvību

Publicitātes foto

Trešdien, 12. oktobrī, Ģertrūdes ielas teātrī Viļņas 700. gadadienas svinību ietvaros viesosies izrāde «Melns-balts» no Viļņas pilsētas teātra «Atvērtais loks». «Melns-balts» ir izrāde, kas veidota pēc unikālas «atvērtā loka» metodes, turpinot biogrāfisko improvizāciju tradīciju, ko kolektīvs aizsācis izrādē «Open Circle», ar kuru teātris Rīgā viesojās 2005. gadā Starptautiskajā Jaunā teātra festivālā «Homo Novus».

«Melns-balts» ir balstīta uz biogrāfiskiem stāstiem par paaudzi, kas dzimusi un augusi padomju laikā un piedzīvoja Lietuvas reformu kustības («Sąjūdis») periodu un totalitārās sistēmas sabrukumu. Stāstos iekodētas to cilvēku izvēles un pieredze, kuri dzīvoja laikmeta pagrieziena punktā. «Melns-balts» pirmizrādi piedzīvoja 2020. gada protestu laikā Baltkrievijā, un tajā jūtīgi iekodētas laikmeta miju piedzīvojušo cilvēku izvēles un pārdzīvojumi, kas vēl spēcīgāk atbalsojas mūsdienu kontekstā, kad Ukraina iejaukta cīņā pret Krievijas asiņainajām imperiālistiskajām ambīcijām. «Dažreiz šķiet, ka esam jau aizmirsuši, kāda cena Lietuvai bija jāmaksā par brīvību, ka bija cilvēki, kas riskēja ar visu un galu galā šajā cīņā arī zaudēja dzīvības. Baltkrievijas konteksts ļoti spēcīgi ietekmēja izrādes «Melns-balts» veidošanas procesu, un laikā, kad Krievija uzsākusi karu pret Ukrainu, šīs lugas jēga kļūst vēl spēcīgāka,» saka viena no izrādes veidotājām, aktrise Ieva Stundžīte, kura izrādē stāsta savas mātes stāstu. Producente Ģiedre Liugaite uzsver, ka iespēja izrādīt «Melns-balts» Rīgā teātrim ir ļoti nozīmīga, dodot iespēju izrādes veidotājiem satikties ar Latvijas skatītājiem un veidot atvērtu dialogu par abu valstu cieši saistīto vēsturi un pirms trīs gadu desmitiem kopā izcīnīto neatkarību. Viesizrāde Rīgā ir daļa no «Vilnius: 700 years young» starptautiskās programmas, atklājot nacionālās jubilejas svinības 2023. gadā. Izrāde lietuviešu valodā ar paralēlo tulkojumu angļu valodā. Ieeja bez maksas. Pieteikšanās uz bezmaksas ielūgumiem, rakstot uz e-pastu git@git.lv.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!