Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 8. līdz 14. oktobrim

© Publicitātes foto

4.lapa

Opera ģimenēm

Publicitātes foto

Uzsākot Liepājas operas simtgades programmu, sestdien, 8. oktobrī, pulksten 12.00 koncertzālē «Lielais dzintars» ģimenēm tiks piedāvāta iespēja redzēt vēl nebijušu operu «Mūž(-uš)īgais lidojums».

Iestudējums pulcēs operas solistus, dziedātājus, profesionālu radošo komandu un vairāk nekā 120 jauno mūziķu un mākslinieku, kuri klausītājiem atklās dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces aizraujošo stāstu par Mušu, kura izlēma darīt visu, lai kļūtu mūžīga. Mūziku šim jaundarbam sacerējis komponists un mūziķis Jēkabs Nīmanis, kurš plaši pazīstams kā teātra un kino mūzikas autors. Režisore - Māra Ķimele.

«Operas veidošanā satikušies jau esošie un topošie mākslas profesionāļi. Komponists Jēkabs Nīmanis kopā ar Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas (LMMDV) un Liepājas pilsētas 2. mūzikas skolas audzēkņiem ietērps stāstu krāšņā mūzikā. Kopā ar radošo komandu - diriģentu Kasparu Ādamsonu un scenogrāfu Reini Suhanovu - veidosim aizraujošu bērnu operu, kura pārsteigs ar daudzveidību, augstvērtīgu muzikālu baudījumu un atraktīviem māksliniekiem. Dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces jaundarbs vēsta par Mušas dzīvi, kura saskaras ar eksistenciāliem jautājumiem, lai arī viņas dzīve neilgst vairāk par mēnesi. Vai viņai izdosies atrast dzīves jēgu?» par iestudējumu stāsta režisore Māra Ķimele.

Stāsts būs par mūžīgām vērtībām, Liepāju un Mušu, kura, uzzinādama par savu īso mūžu, izlēma darīt visu, lai kļūtu mūžīga. Sekodama savam sapnim un kuldamās caur negaidītiem piedzīvojumiem kopā ar ceļā satiktiem draugiem, Muša nonāk milzu «Lielajā dzintarā». Izskalots Baltijas jūras krastā, tas stalti stāv un tik pasakaini skaisti skan, medaini mirdzot saulē… Jo kas gan vēl var mūžību apsolīt, ja ne saule, jūra, mūzika un draudzība.

Kopā ar Latvijas Nacionālās operas un baleta solistiem Marlēnu Keini, Lauru Grecku, Juri Jopi un dziedātāju Jāni Strazdiņu šo sirsnīgo stāstu diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā atskaņos un izspēlēs vairāk nekā 120 Liepājas talantīgo un muzikālo jauniešu - LMMDV un Liepājas pilsētas 2. mūzikas skolas audzēkņi. Paši mūzikas un mākslas skolu audzēkņi (un viņu pedagogi) devuši ļoti lielu artavu darba veidošanā - skolēnu kori dziedās uz skatuves kopā ar solistiem, skolēnu orķestris muzicēs no orķestra bedres; būs arī zvanu ansamblis, sitaminstrumentu ansamblis, bigbends, flautas, klavieru un vijoles trio. Mākslas skolas audzēkņi pat zīmēs skatuves dekorācijas.

«Šis projekts LMMDV audzēkņiem ir lieliska iespēja piedalīties jauna darba veidošanā un pirmatskaņošanā, strādājot kopā ar lieliskiem jomas profesionāļiem - operdziedātājiem, režisori, galveno diriģentu un citiem. Tā vienmēr ir jauna pieredze un nebijuši iespaidi, kā arī nedaudz maģijas - būt sastāvdaļai no kaut kā liela un nebijuša. Šobrīd norit intensīvs mēģinājumu process - katrs orķestris, ansamblis un koris strādā pie savu uzveduma numuru sagatavošanas, un visi gaida brīdi, kad visi sagatavotie izrādes elementi tiks savienoti uz «Lielā dzintara» lielās skatuves,» stāsta LMMDV Struktūrvienības vadītājs radošajā darbā Mūzikas izglītības programmām Jānis Strazds.

Šī gada rudenī aprit 100 gadu, kopš tika nodibināta Liepājas opera. Godinot šo zīmīgo notikumu, oktobrī Liepājas koncertzāle «Lielais dzintars» mūzikas un vēstures cienītājus aicinās uz grandiozu jubilejas programmu. Tajā pirmo reizi gaismā tiks celti četri īpaši projekti - opera ģimenēm «Mūž(-uš)īgais lidojums», opera «Fausta pazudināšana» ar maestro Imanta Rešņa debiju uz koncertzāles skatuves, izstāde par Liepājas operas vēsturi un izglītojoša lekcija par operas tradīcijām Liepājā.

«Liepāja bija vienīgā pilsēta Latvijā, kur ārpus galvaspilsētas bija pastāvīga operas un baleta trupa. No tās cēlušās arī izcilas personības - tur savu karjeru uzsāka operdziedātājs Mariss Vētra un iepazinās slavenā latviešu diriģenta Marisa Jansona vecāki - vijolnieks un diriģents Arvīds Jansons un operdziedātāja Iraīda Jansone,» ar Liepājas operas nozīmi iepazīstina Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons, «Liepājas operas simtgades svinību programmu esam gatavojuši vairāku gadu garumā kopā ar vietējiem partneriem un starptautisku radošo komandu, un tā būs vērienīga. Mums ir liels gods izcelt Liepājas operu un baletu kā spilgtu dalībnieku Latvijas kultūras dzīvē 20. gs., piedāvājot plašu programmu no vēsturiskām lekcijām, jaunuzveduma ģimenēm līdz grandiozam, speciāli koncertzālei veidotam operas iestudējumam, ko diriģēs koncertzāles idejas autors Imants Resnis!»

Liepājas operas simtgades svinību lielākais notikums gaidāms 28. un 29. oktobrī pulksten 19.00 ar Hektora Berlioza dramatiskās leģendas «Fausta pazudināšana» iestudējumu un maestro Imanta Rešņa debiju uz «Lielā dzintara» skatuves. Paša skaņdarba izvēle ir simboliska: 1922. gada septembrī Liepājas operu atklāja ar Šarla Guno operu «Fausts», un simt gadus pēc šī notikuma svētkus atzīmēs ar šiem pašiem Gētes tēliem Berlioza versijā.

Imanta Rešņa vadībā šo iespaidīgo stāstu izdziedās pasaules klases solisti: Berlīnē, Vīnē, Ņujorkā, Tokijā un citviet slavētais korejiešu tenors Joseps Kans Fausta lomā un divi spoži Grācas operas solisti: Anna Bruļa kā Margerita un Tomass Esls kā Mefistofelis. Nelielo Brandera lomu dziedās Pavlo Balakins. Iestudējumā piedalīsies arī Liepājas simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris «Latvija» un divi Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra amatierkori - «Intis» un «Laiks». Skatuviskumu šim notikumam piešķirs Vācijā un Austrijā augstu vērtētā režisore Huana Inesa Kano Restrepo un māksliniece Anna Heinrihsone, kuras pārziņā būs gan scenogrāfija, gan tērpi.

Savukārt mūzikas un vēstures entuziastiem otrdien, 11. oktobrī, pulksten 18.00 būs iespēja piedalīties izglītojošā lekcijā «Operas tradīcija Liepājā. Personības un likteņi», kurā Liepājas mūzikas un radošās dzīves vēstures pētniece, mākslas zinātņu doktore Vēsma Lēvalde piedāvās plašāku ieskatu Liepājas operas vēsturē. Balstoties uz pašas veiktajiem pētījumiem, lektore stāstīs par operas priekšvēsturi, kāpumiem un kritumiem, personībām un repertuāru, kā arī mēģinājumiem atjaunot operas iestudējumu. Lekciju varēs klausīties gan klātienē, koncertzāles «Lielais dzintars» Kamerzālē, gan tiešraidē, digitālajā platformā «Digitālais dzintars». Dalība lekcijā ir bez maksas.

Audiālu, vizuālu un saturisku ieskatu Liepājas kultūrvēstures nozīmīgākajās lapaspusēs interesenti varēs gūt sadarbībā ar Liepājas muzeju tapušajā izstādē «Liepājas operai - 100», kas no 2022. gada 28. oktobra līdz 2023. gada 15. janvārim būs skatāma Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» mākslas telpā «Civita Nova». Izstādes scenogrāfiju veido mākslinieks Kristians Brekte, koncepciju - Dr. art. Vēsma Lēvalde. Apmeklētāji varēs aplūkot operas kostīmu replikas, programmiņas un afišas, nošu partitūras, scenogrāfijas metus, foto liecības, mākslinieku sarakstes / vēstules un personīgos aksesuārus un dzirdēt audio ierakstus, piedāvājot plašāku priekšstatu par Liepājas operas bagātīgo vēsturi. Ekspozīcijā ietverti materiāli no Liepājas muzeja krājuma, Liepājas teātra arhīva, Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja krājuma, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, kā arī privātu arhīvu materiāli. Izstādes oficiālā atklāšana gaidāma 29. oktobrī pulksten 17.00.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais