Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 8. līdz 14. oktobrim

© Publicitātes foto

3.lapa

Naktsdzīves hronika

Publicitātes foto

Piektdien, 14. oktobrī, pulksten 21.00 kinoteātrī «Splendid Palace» Rīgas Starptautiskā kino festivāla («RIGA IFF») ietvaros nacionālo pirmizrādi piedzīvos režisora Matīsa Kažas veidotā spēlfilma - drāma «Neona pavasaris».

H2O 6 kvartālā Rīgā notiks filmas veidotāju organizēts elektroniskās mūzikas notikums, kurā piedalīsies gan Latvijas, gan ārvalstu elektroniskās mūzikas mākslinieki. Pirmie no izziņotajiem māksliniekiem deju mūzikas naktī ir Berlīnes dīdžeji Blazejs Maļinovskis un Dope Amine, kā arī Latvijas grupa «Alejas» (Kirils Ēcis, Spāre Vītola un Reinis Žodžiks), kas sniegs koncertu pasākuma sākumā. Vakara gaitā uz divām skatuvēm uzstāsies elektroniskās mūzikas mākslinieki no Latvijas un Eiropas.

«Filma «Neona pavasaris» norisinās mūsdienu Rīgas pagrīdes reivu scēnā, tāpēc mēs vēlējāmies pirmizrādes notikumu nosvinēt ar jaudīgu elektroniskās mūzikas pasākumu. Nakts gaitā uzstāsies gan filmas skaņu celiņa veidotājs «m.a.t.a.d.a.t.a.» (Toms Auniņš), gan arī citi vietējie un ārzemju mākslinieki, kuri noteikti radīs šo par vienu no šī rudens spilgtākajiem pasākumiem,» saka filmas režisors un pasākuma idejas autors Matīss Kaža.

«Neona pavasaris» ir nospriegota jauniešu drāma un naktsdzīves hronika. Filmas galvenā varone Laine ir studente, kas dzīvo Rīgas priekšpilsētā. Laikā, kad Laines vecāki pārstāj dzīvot kopā un viņai jāuzņemas atbildība par mazo brāli, Laine nonāk Rīgas pagrīdes reivu scēnā, kur viņa iemīlas reiverē Gundā un atklāj savu seksualitāti. Taču bezmiega nakšu un ballīšu iespaidā Laine pakāpeniski sāk zaudēt saikni ar realitāti un ģimeni.

Filmā galveno lomu atveido Marija Luīze Meļķe, citās nozīmīgās lomās ir Grēta Trušiņa, Gerds Lapoška, Agnese Rukšāne, Jānis Skutelis, Timotejs Pelle Kalniņš un Emīls Ralfs.

Filmas komandā ir režisors un scenārija līdzautors Matīss Kaža, scenārija līdzautore - Marija Luīze Meļķe, operators Aleksandrs Grebņevs, mākslinieks Rūdolfs Baltiņš, komponists Toms Auniņš, kostīmu mākslinieki Laura Jančauska un Krišjānis Elviks, grima māksliniece Aija Beata Rjabovska, montāžas režisore Paula Popmane, skaņu režisors Aleksandrs Vaicahovskis, asociētais producents Uģis Riekstiņš, producenti - Una Celma, Dace Siatkovska un Matīss Kaža.

Filma tapusi studijās «Trickster Pictures», «Deep Sea Studios» un «Fenixfilm». Pasaules pirmizrādi tā piedzīvoja Edinburgas Starptautiskajā kino festivālā («Edinburgh International Film Festival») 15. augustā. Plānots, ka drīzumā pēc pirmizrādes filma nonāks arī kinoteātros visā Latvijā.

Filmas treileris:

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais