Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 2. septembrim

© Publicitātes foto

8.lapa

Senās uguns nakts

Publicitātes foto

Sestdien, 27. augustā, pulksten 21.00 pie Staldzenes stāvkrasta ikviens interesents aicināts piedzīvot «Senās uguns nakts» burvību, kas visapkārt Baltijas jūrai kļuvusi par populāru tautas tradīciju.

Tiks iedegti ugunskuri, simbolizējot piejūras tautu vienotību, rūpes par jūru un dabu, kā arī atvadas no vasaras. Noskaņu pasākumā papildinās dažādi muzikāli priekšnesumi.

Staldzenes stāvkrastā pie laipas sākuma «Senās uguns naktī» būs iespēja pieredzēt cilvēka un dabas saspēli, sajūtot piejūras tautu gadu tūkstošiem pastāvošo saikni ar jūru. Būs iespēja baudīt noskaņu mūziku ģitārista Reiņa Jaunā un čellistes Ernas Daugavietes izpildījumā. Par īpašu atmosfēru pasākumā būs parūpējusies lapas «Ļauj Sev Būt» veidotāja Zuzanna Mohamed Rambo. Savukārt džeza ansamblis «Intro» dzīvās uguns gaismā priecēs izpildot džeza standartus, oriģinālskaņdarbus, kā arī populāras džeza melodijas Sergeja Somika aranžējumā.

Senās ugunis tika kurtas jau vikingu laikā, tādejādi jūrniekiem norādot drošu ceļu uz piekrasti. Mūsdienās tradīcijas «Senās uguns nakts» pirmie ugunskuri tika iedegti 1992. gadā Somijā. Kopš 2010. gada šis pasākums augusta pēdējā sestdienā tiek atzīmēts arī Latvijā, ar mērķi veicināt piejūras tautu vienotību un atgādināt par mūsu vēsturi, un kultūras mantojumu.

Lai plašākam iedzīvotāju lokam nodrošinātu nokļūšanu uz «Senās uguns nakts» pasākumu Staldzenes stāvkrastā, PSIA «Ventspils Reiss» norīkos papildus autobusa reisu pulksten 20.00 no Ābolu ielas pieturas Gāliņciemā. Atpakaļ atgriešanās maršrutā Staldzene - Ābolu iela pulksten 23.10. Bet tiem, kuriem pieejams velotransports, tiek aicināti uz pasākumu ierasties, izmantojot jaunizveidoto veloceliņu, kurš no pilsētas sniedzas līdz pat pašam Staldzenes stāvkrastam.

«Senās uguns nakts» akcijai pie Baltijas jūras pievienosies arī Liepāja.

27. augustā pulksten 20 Liepājas pludmalē pie izejas uz jūru Roņu ielā liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pievienoties uguns iedegšanas akcijai un izbaudīt muzikālu koncertprogrammu «Radīts Latvijā». Tās būs izcilāko latviešu komponistu melodijas čellista Valtera Pūces un pianista Daiņa Teņa īpaši veidotā koncertprogrammā. Mūziķi atskaņos tādus skaņdarbus kā Zigmara Liepiņa «Kvazimodo dziedājums», Imanta Kalniņa «Apvij rokas», Jāņa Lūsēna «Alises iela», Valta Pūces «Balāde» no izrādes «Šveiks», Raimonda Paula «Notici», Emīla Dārziņa «Melanholiskais valsis» un citas melodijas pašu veidotās aranžijās.

Viens no akcijas mērķiem ir vairot izpratni un pievērst uzmanību, ka Baltijas jūrai nepieciešamas īpašas rūpes, ka tā vieno savas tautas un zemes. Par jūras tīrību, unikālo un atšķirīgo vidi vienlaikus jārūpējas visām valstīm un to iedzīvotājiem. Akcijai ik gadu atsaucas arvien vairāk Baltijas jūras piekrastes iedzīvotāju Igaunijā, Zviedrijā, Vācijā, Polijā un citviet. Latvijā šī akcija notiek jau vairāk nekā desmit gadu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!