Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 12. augustam

© Publicitātes foto

6.lapa

Shautena telpiskie priekšlikumi

Publicitātes foto

Izstāžu telpā TUR (Tallinas ielā 10, Rīgā) līdz 13. augustam skatāma nīderlandieša Edvarda Shautena (Edd Schouten) performatīvā izstāde «Spatial Propositions for There» jeb «Telpiski priekšlikumi».

Performatīvajā izstādē apmeklētājiem būs iespēja gan vērot, gan arī pašiem piedalīties izpētes procesā. Mākslinieks «priekšlikumus» raksturo kā «horeogrāfiskus pieturpunktus, kuros satiekas telpa un tās vērotājs». Telpā visu izstādes laiku atradīsies performances mākslinieki, kas pēc Shautena aicinājuma apdzīvos telpu, izmantojot zīmējumus kā vienu no izpētes slāņiem un iedvesmas avotiem. Kustībā atveidojot līnijas, formas, ātrumu, virzienu, ilgumu, krāsu, zīmējumiem tiks piešķirta telpiska dimensija. Šie elementi savukārt tiks būvēti uz citiem kustību slāņiem - elpu, svaru un ķermenisko izjūtu, kā arī izpildītāju noķertajiem impulsiem. Skatītājs aicināts vērot performatorus stāvot, sēžot vai jebkā citādi iemiesojot savu klātesamību telpā. Arī viņi mudināt aplūkot zīmējumus kā horeogrāfiskas kartes un ļauties mākslinieka aicinājumam uz citādu telpas pieredzi.

Edvards Shautens ir starpdisciplinārs mākslinieks un horeogrāfs no Nīderlandes. Pabeidzis Mākslas zinātnes nodaļu Karaliskajā Mākslas akadēmijā Hāgā. Pēc studiju beigšanas galvenokārt strādājis ar deju kā horeogrāfs Korzo teātrī Hāgā, kā arī izstrādājis projektus Eiropā un Āzijā. Pārejot no dejas uz konceptuālākām horeogrāfiskām pieejām, viņš devās uz Īriju, vispirms uz «DAGHDHA Dance Company» un pēc tam uz gadu ilgu rezidenci Īrijas fermā. Viņam patīk rast netradicionālas pieejas mākslinieciskajam procesam, pētot kustību, laiku un telpu, kas balstās konkrētās situācijās. Kā piemērus var minēt sešu nedēļu ilgu horeogrāfisku performanci «Mīlestības un darba horeogrāfija» («Choreography of Love and Labour»), kurā viņš vāca ziedus; iesaistīto pastaigu sēriju «Pastaigu stundas» («Walking Hours»), par kuru viņš rakstīja izdevumam «Le Merle», un divu mēnešu darbu ar 100 gadus vecu ūdenstorni kā plūstošu skulptūru projektā «#KarostaWaterTowerProject». Šobrīd viņš apmeties Rīgā, kur līdztekus jaunu darbu izpētei kādu laiku vadīja mākslinieku rezidences programmas pilotprojektu, kā arī un bieži sadarbojas ar mākslinieci Ingu Erdmani, nesenākie no kopprojektiem ir «Komēta» (2020) un «Mākslas kūre» (2021).

Izstāžu cikls «Saaugšana/Saudzējot» radīts ar nolūku izcelt savstarpējo attiecību nozīmi mākslas radīšanas procesā un vienot vizuālo mākslu ar citām kultūras formām - dzeju, mūziku, performanci. Projekta ietvaros dažādu mākslas disciplīnu pārstāvji izstrādā jaunus mākslas darbus, kā arī veido notikumus, aicinot skatītājus piedalīties sarunās, koncertos, darbnīcās, performancēs, lasījumos un rituālās ceremonijās.

Izstāžu telpa TUR ir atvērta no trešdienas līdz sestdienai no pulksten 17 līdz 21 Tallinas ielā 10, Rīgā. Ieeja bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais