Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 16. līdz 22. jūlijam

© Publicitātes foto

7.lapa

Vokālo ciklu pirmatskaņojums

Publicitātes foto

Baritons Armands Siliņš (attēlā), pianists Ēvalds Lazarevičs un komponists Platons Buravickis otrdien, 19. jūlijā, pulksten 20 aicina uz koncertu «Dzīves iespējas» kultūrvietā «Tu jau zini kur» Tallinas ielas kvartālā.

Latvijas koncertdzīvē vokālā kamermūzika skan salīdzinoši reti, vēl jo retāki ir piemēri ar laikmetīgo vokālo kamermūziku, tāpēc katrs jaundarbs un jauna programma šajā žanrā ir svinēšanas cienīgs notikums, ko darba dienas nesteidzīgā vakarā laipni piedāvā biedrība «Sansusī».

Koncerta fokusā būs Platona Buravicka un Gundegas Šmites jauno vokālo ciklu pirmatskaņojumi, kas tapuši speciāli šiem izpildītājiem. Tos papildinās amerikāņu konceptuālista Ričarda Budēna kamermūzika - trīs daļas no «Étude d’un prélude» un «Wehmut». Pirms koncerta paredzēta muzikologa Dāvja Eņģeļa stāstījums par programmu. Par koncerta konceptuāli vizuālo tēlu rūpēsies audiovizuālais un digitālo mediju mākslinieks Jurģis Peters un gaismu mākslinieks Niks Cipruss.

Platons Buravickis par savu ciklu, kurā viņš piedalīsies arī pats ar elektroniku un kurā izmantoti Amerikāņu transcendentālista Ralfa Valdo Emersona, Īrijas mūsdienu dzejnieka, Pulitcera prēmijas laureāts Pola Malduna un krievu zinātnieka Vladimira Vernadska teksti, stāsta: «Esmu radījis trīs dziesmu ciklu ar nosaukumu «Dzīves iespējas», kurā filozofēju par tēmu, cik dažādi cilvēki dzīvo uz zemes un par viņu mijiedarbību ar dabu».

Gundegas Šmites cikls «Three songs by William Shakespeare» ir speciāli veidots pārlikums baritonam un klavierēm no viņas agrāk tapušā cikla «The Dreams of Summer's Midnight by William Shakespeare» desmit mūziķiem.

«Kāda tveicīga paša vasaras vidus pusnakts stunda sasauc kopā visdažādākos tēlus iz dižā dzejas meistara lugām. Šķietami pretrunīgi tēli izkāpj no seniem rokrakstiem, satiekas milzīgā, karnevāliskā riņķojumā, no kuriem līdz mums atlido tikai daži burvja Prospero pavadībā - karalis Klaudiuss un hercogs Orsino. Un kurš var droši pateikt, ka tas ir tikai pāri slīdošs, vizuļojošs sapnis...?» tā par savu ciklu stāsta Gundega Šmite.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!