Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 18. līdz 22. jūnijam

© Publicitātes foto

9.lapa

Atmiņu stāsti par Latgali

Publicitātes foto

Biedrība «LgSC» laidusi klajā latgaliešu rakstnieku, brāļu Juoņa un Viktora Cybuļsku grāmatu «Atmiņuos Latgolā/Latgalian Memories»» (latgaliešu un angļu valodā). Etnogrāfiskie tēlojumi ļauj ielūkoties 20. gadsimta sākuma katoļticīgo latgaliešu ikdienas dzīvē.

Stāsti ļauj ielūkoties kādas latgaliešu ģimenes ikdienas dzīvē - bērnu skolas gaitās, Ziemassvētku svinēšanas tradīcijās, iziešanā uz viensētām un citos notikumos.

Brāļus izšķīra Otrais pasaules karš 1944. gadā, un viņu likteņi ir atšķirīgi. Juoni deportēja, un viņš daudzus gadus kā «tautas ienaidnieks» pavadīja Sibīrijā. Savukārt Viktors devās trimdā, sākotnēji atradās pārvietoto personu nometnē Vācijā, vēlāk emigrēja uz ASV. Grāmata «Atmiņuos Latgolā/Latgalian Memories» ir sava veida abu brāļu atkalsatikšanās.

Grāmatas izdošanu finansiāli atbalstījis Viktora Cybuļska mazdēls, ASV dzīvojošais latgalietis un Latvijas goda konsuls Teksasas pavalstī Pīters Ragaušs.

«Es ceru, ka lasītājiem būs saistoši ielūkoties mana vectēva un viņa brāļa pasaules redzējumā, kāds tas bija pirms 100 gadiem latgaliešu valodas ziedu laikos,» tā Pīters Ragaušs.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais