Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 27. maijam

© Publicitātes foto

8.lapa

Jāņa Deinata personālizstāde

Publicitātes foto

No ceturtdienas, 26. maija, līdz 9. jūlijam mākslas galerijā «MuseumLV» (Andreja Pumpura ielā 2, Rīgā) būs apskatāma Jāņa Deinata personālizstāde «Jānis Deinats. Laiki. Tik salda.»

Laiki atstāj pēdas sejās. Katrā sejā savas. Tā rodas portreti. Laiki mainās. Portreti paliek. Kā starplaiki.

Ir vēl ekspozīcijas laiki. Gaismas daudzums, kas parādās sejās. Tiek fiksēta gaisma cilvēkā.

Vai tās trūkums. To rādīs laiki. Ir radoši laiki, politiski laiki, juku laiki, nelaiki.

Portreti neklusē, jo tajos ir laiki.

Izcilais fotogrāfs Jānis Deinats fotografē kopš 1989. gada, pazīstams kā ievērojams portretists, kuram līdz šim portretu izstāde tā īsti nav bijusi.

Jāņa Deinata fotoportreti ir sava laikmeta vizuālā liecība. Izstādē būs redzami vairāk nekā 70 Latvijā pazīstamu cilvēku portreti. Tie ir daudziem zināmi ļaudis - politiķi, sportisti, mūziķi, dzejnieki, aktieri. Kaut gan, būsim godīgi, šī ir arī izstāde par aizmiršanu un pat ja šodien tajā ienāktu mūsdienu jauniešu grupa, tad lielais vairums no viņiem jautātu, kas ir visi šie «onkuļi» un «tantes». Bet vēl pēc gadiem 20? Pazīstamība mūsdienās ir ātri pārejoša neatpazīstamībā.

Izstāde mākslas galerijas «MuseumLV» telpās aizņems divus stāvus. Viena no telpām būs veltīta izcilajai Nacionālā teātra aktrisei Elzai Radziņai. Meklējot savā arhīvā attēlus izstādei, šī gada februārī Jānis Deinats atrada 90. gadu sākumā izfotografētu filmu, kurai attīstīšanas laikā sabojājās emulsija. No šis filmas (kura bija ražota rūpnīcā «Svema» Šostkā, Ukrainā) iegūtie attāli bija ārkārtīgi spēcīgs pārsteigums. Vēl spēcīgāku iespaidu radīja fakts, ka Elza Radziņa ir dzimusi 1917. gadā Pirmā Pasaules kara latviešu bēgļu ģimenē Harkivā, Ukrainā.

Atsevišķā telpā būs skatāmi lielformāta (130x100m) attēli - fragmenti no autora foto sērijām «Fotografēju attālināti» un «Fotografēju». Sērijas, kas tapušas Covid-19 pandēmijas laikā, veido liecību par šo laiku un tā psiholoģisko tipoloģiju, vizuāli akcentējot sociālo attiecību «pārrautības» efektu un asi izjūtamo cilvēka mazuma sajūtu jaunās, nezināmās, «lielās» pasaules vidū.

Izstāde tapusi sadarbībā ar mākslas zinātnieci Diānu Barčevsku un scenogrāfi Annu Heinrihsoni.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais