"Neatkarīgā" iesaka: Bezmaksas TOP 9 kultūras pasākumi līdz 14. aprīlim

© Publicitātes foto

7.lapa

Paplašinātās glezniecības izstāde

Publicitātes foto

«PAiR» rezidences galerijā Pāvilostā (E. Šneidera laukums 11) apskatāma paplašinātās glezniecības izstāde «Sadura», kurā iekļauti darbi no «VV Foundation» privātkolekcijas.

«Sadura» ir pirmā 2022. gada sezonas izstāde «PAiR» laikmetīgās mākslas galerijā un tās koncepcija veidota kā trīs mākslinieku pāru dialogs - savstarpējo komunikāciju galerijas «baltajā kubā» veido Andra Eglīša un Jāņa Dzirnieka, Elzas Sīles un Aijas Zariņas, kā arī Sarmītes Māliņas un Jāņa Šneidera darbi no «VV Foundation» kolekcijas.

Katrs no šiem māksliniekiem atšķirīgi pievēršas glezniecības un telpas jēdzienam, tomēr viņus visus vieno pietāte pret vizuālās mākslas arhitektonismu un mediju ekspansiju. Izstādes iekārtojumā atklājas tas, ka sarunu uztur visi šie mākslas darbi kopā, un par viennozīmīgu iniciatīvu šai komunikācijai iespējams uzskatīt krāsu.

Paplašinātā glezniecība (ang. val. - «expanded painting») ir jēdziens, kas pasaules mākslas vēsturē ticis aktualizēts jau pirms vairāk nekā 70 gadiem, māksliniekiem un mākslas teorētiķiem pārvērtējot glezniecības formālo robežu izzušanu, šī medija teju burtisku sakļaušanos ar tēlniecību, objektu mākslu un dažādām konceptuālisma izpausmēm, tostarp performanci. Līdz ar inovatīvo mediju nostabilizēšanos, glezniecības loma vairākkārt tikusi pārvērtēta un apspriesta - bez izņēmumiem tas noticis arī Latvijā, kur šis medijs nereti tiek uztverts kā «tradicionāls» un neatbilstošs «laikmetīgās» mākslas jēdzienam. Tomēr realitāte pierāda, ka arī glezniecības iespējas ir neierobežotas un tās paplašinājumus iespējams uzmeklēt jebkur. Atšķirīga materiāla izvēle ir tikai viens no paņēmieniem, kas atrodas mākslinieka rīcībā, ar mērķi pilnveidot un izplest tehniku. Gleznas nozīme jau sen vairs neslēpjas tikai formā un saturā, šobrīd uz pjedestāla tam blakus ierindojusies arī tehniskā virtuozitāte, izpratne par krāsu un kompozīciju.

Nosaukumā lietotais vārds «Sadura» ir aizņemts no būvniecības nozares, kurā šādi tiek apzīmēta divu konstrukcijas elementu saskarsmes vieta. Izstādes kontekstā tas aktualizē glezniecību kā iespēju laikmetīgai domas un vizualitātes būvniecībai, kā arī nepieciešamību pēc iekļaujošas komunikācijas paplašināšanas ne tikai starp mākslu un skatītāju, bet arī starp dažādiem medijiem.

Izstāde ir pieejama apmeklētājiem no piektdienas līdz svētdienai, no pulksten 12 līdz 18.. Ieeja «PAiR» galerijā ir bezmaksas. Pārējās dienās izstādi iespējams apmeklēt pēc iepriekšējas vienošanās, zvanot pa tālruņa numuru +371 25456164.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais