Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 8 kultūras pasākumi līdz 25. martam

© Publicitātes foto

2.lapa

Mūzika deportēto piemiņai

Publicitātes foto

Piektdien, 25. martā, pulksten 19 Rīgas Domā notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts koncerts «Agnus Dei». Savukārt Sibīrijas bērnu fonds piektdien, 25. martā, pulksten 19 aicina uz bezmaksas piemiņas koncertu «Aizvestajiem» Rīgas Sv. Jāņa baznīcā.

Pirms 73 gadiem 25. martā padomju okupācijas vara veica otro Latvijas iedzīvotāju masu deportāciju, uz specnometinājuma vietām Sibīrijā patvaļīgi izsūtot gandrīz 42 tūkstošus cilvēku. Šajā dienā koncerts «Agnus Dei» izskanēs kā lūgšana par komunistiskā genocīda upuriem un mieru, taisnīgumu visa pasaulē šodien.

Romualda Jermaka «Rekviēma» un citu latviešu komponistu opusu atskaņojumā piedalīsies Orķestris «Rīga» un diriģents Valdis Butāns (attēlā), Latvijas Nacionālās operas solisti Jūlija Vasiļjeva, Raimonds Bramanis un Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris «Gaudeamus».

2002. gadā pirmatskaņotais komponista Romualda Jermaka «Rekviēms» soprānam, tenoram, vīru korim un ērģelēm pirmoreiz būs klausāms jaunā versijā, ērģeļu stabuļu vietā stājoties pūtēju orķestrim. Mirušo piemiņai veltīto vairākdaļu skaņdarbu orķestrējis komponists, aranžētājs Vilnis Šmīdbergs. No viņa daiļrades pūra koncertā skanēs «Sēru mūzika» (1976), personīgu pārdzīvojumu caurstrāvots opuss, kuru Vilnis Šmīdbergs veltījis sava tēva piemiņai.

RTU vīru kora «Gaudeamus» (mākslinieciskais vadītājs Ivars Cinkuss) balsīs skanēs gan «Rekviēms», gan oriģinālmūzika korim. Viena no latviešu kormūzikas pērlēm, Emīla Dārziņa dramatiskais skaņdarbs «Lauztās priedes», būs klausāma jaunās paaudzes komponistes Lauras Gustovskas interpretācijā pūtēju orķestrim un elektronikai. Bezmaksas ielūgumi uz koncertu pieejami Rīgas Doma kasē un «Biļešu paradīzes» tirdzniecības tīklā.

Savukārt koncertā «Aizvestajiem» Rīgas Sv. Jāņa baznīcā piedalīsies Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris «Sõla», mākslinieciskais vadītājs Kaspars Ādamsons, diriģenti Laura Štoma un Artūrs Oskars Mitrevics.

Koncerta solisti: Marta Spārniņa (vijole), Undīne Balode (čells) un Ilze Reine (ērģeles).

Koncerta programmā iekļauti latviešu komponistu Aivara Kalēja, Bruno Skultes, Emīla Dārziņa, Ērika Ešenvalda, Jāņa Lūsēna, Pētera Vaska un citu komponistu skaņdarbi.

Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris «Sōla» dibināts 1998. gadā. Kora radošā biogrāfija ietver ne tikai solokoncertus ar dažādu laikmetu un stilu programmām, bet arī sadarbību ar citiem kolektīviem plaša mēroga muzikālos (tostarp deju) projektos un dalību labdarības koncertos. «Sōla» regulāri piedalās Latvijā un citviet pasaulē - gan Eiropā, gan Amerikā - organizētos koru konkursos un festivālos, tādējādi popularizējot Rīgas un Latvijas koru un kormūzikas tradīcijas ārpus Latvijas robežām.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais