Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 19. līdz 25. martam

© Publicitātes foto

6.lapa

Latvijas ainavu glezniecība

Publicitātes foto

Šogad «Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā» konkursa izstāde notiek kā ierasts - pavasarī, tikai šogad tas ir laiks, kad Eiropā Ukrainas valsts ainavu nežēlīgi iznīcina karadarbības šausmas.

Jau astoto gadu Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvalde, turpinot tradīciju, aicināja māksliniekus iesniegt darbus ar Latvijas ainavas atainojumu, tā veicinot mākslinieku interesi izcelt Latvijas ainavas glezniecības nozīmi mūsdienu mākslā.

Šogad žūrijā darbus vērtēja: žūrijas priekšsēdētājs, mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks («Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā» galvenās balvas laureāts 2021. gadā), profesors Aleksejs Naumovs, mākslinieki Laura Pīgozne, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Silvija Berezovska, mākslinieki Anda Munkevica un Jānis Strupulis.

Konkursam tika iesniegti 105 mākslinieku 174 darbi. Izstādei žūrija izraudzījusi 83 autoru darbus.

«Šis notikums ir ar tālejošu pienesumu Latvijas kultūras telpā. To var uzlūkot ne tikai kā viena mākslinieka atceres pasākumu, kā Latvijas ainavas glezniecības žanra kopšanu, kā mūsu zemes skaistuma atklāsmes un mīlestības vairošanas darbu, bet, iespējams, tā dziļākā jēga meklējama tieši mākslinieku līdzdalībā. Izstādes raksturs ir demokrātisks: tā vienkopus pulcē gan augstāko mācību iestāžu profesorus, gan studentus; še satiekas vecmeistari ar kupliem lauru vainagiem un bikli iesācēji, kuriem šī izstāde ir pirmais diegs kopīgā audumā…» saka mākslas zinātniece Ingrīda Burāne.

«Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā» izstāde Rīgas Sv. Pētera baznīcā būs apskatāma līdz 15. maijam.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!