Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 26. februāra līdz 4. martam

© Publicitātes foto

9.lapa

Katra nots ar lielu vēstījumu

Publicitātes foto

Piektdien, 4. martā, Sv. Jāņa baznīcā, VSIA «Latvijas Koncerti» organizētā festivāla «Vīnes klasika» ietvaros izskanēs viens no grandiozākajiem Volfganga Amadeja Mocarta darbiem «Rekviēms» un viens no spēcīgākajiem Artura Maskata vokālinstrumentālajiem skaņdarbiem «Lacrimosa».

Diriģenta Sigvarda Kļavas (attēlā) vadībā izpildījumā piedalīsies «Latvijas Radio koris», orķestris «Sinfonietta Rīga», solisti Gunta Gelgote (soprāns), Ieva Parša (mecosporāns), Jānis Kurševs (tenors) un Pauls Putniņš (bass).

Volfganga Amadeja Mocarta «Rekviēms» ir viens no mūzikas literatūras noslēpumainākajiem un apbrīnotākajiem skaņdarbiem, kas cauri gadsimtiem aizkustinājis cilvēku sirdis un rosinājis uz klusinātām pārdomām par dzīvi, nāvi un mūžību. Ģēnija pēdējo darbu skaņdarbu apvijušas leģendas un diskusijas par tā tapšanu, un cik daudz no sarakstītā pieder pašam Mocartam. Tās atkāpjas brīdī, kad šī partitūra atdzīvojas skaņās un ir skaidrs, ka Mocarta ģēnijs šeit bijis klātesošs.

«Es esmu pieķēris sevi pie sajūtas, ka Mocarta «Rekviēms» ir viens no tiem skaņdarbiem, kurā mājo sevišķa vilkme, kāds sevišķs magnets un vēlme to uzvest,» tā par skaņdarbu stāsta diriģents Sigvards Kļava, uzsverot, ka katra nots, kas ir uzrakstīta šajā opusā, ir ar lielu iekšēju spridzekli, ar lielu vēstījumu, kurš pārkāpj pāri jebkurai vienkāršai ģenialitātes izpausmei. «Un tieši tagad, man šķiet, ir brīdis, kad tik ārkārtīgi gribas lūgties par mums visiem…»

Līdzās Volfganga Amadeja Mocarta «Rekviēmam» likta viena no emocionāli jaudīgākajām lūgšanām latviešu vokāli instrumentālajā mūzikā - Artura Maskata «Lacrimosa», kas tika rakstīta, pieminot prāmja «Estonia» traģēdijā bojāgājušos 1994. gadā. Nepilnu desmit minūšu laikā skaņdarbā aptverts rekviēma ietilpīgums ar ciešanu jūru, nāves nenovēršamību un stiklainu samierināšanos, aizlūdzot reizē arī par mums visiem.

5. martā festivālu noslēgs skaistākās dziesmas un operetes no Vīnes «Zelta laikmeta». Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas solisti Marlēna Keine un Rinalds Kandalincevs kopā ar čellisti Ievu Upatnieci, klarnetistu Mārtiņu Circeni un pianisti Agnesi Egliņu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais