Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 27. novembra līdz 3. decembrim

© Publicitātes foto

6.lapa

Skanoša foto izstāde

Publicitātes foto

Mežaparka Lielās estrādes jaunajā ekspozīciju zālē skatāma skanošā foto izstāde «Klusuma aug(ļ)i», ko veidojuši fotogrāfs Lauris Vīksne, jauniešu koris «Balsis» un skaņu režisors Artūrs Sedriks Sinkevičs.

Kopš 2020. gada marta kora «Balsis» ikdiena ir mainījusies - būt kopā ir reta iespēja un lielākā daļa laika tiek pavadīta strādājot individuāli.

  1. 2021. gada janvārī tika izdots mini albums «Klusuma augļi», kura ieskaņošana notika korim neierastā formātā - individuāli. Iedvesmojoties no tik neparastas kora ierakstu prakses, radās doma veidot koristu portretu izstādi, apvienojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas.

«Muzikālā fotoizstāde ir veidota tā, lai tajā tiktu izcelts ikkatrs dziedātājs, bet tās apmeklētājam būtu dota iespēja iepazīt kori neierastā formātā gan ieraugot, gan saklausot katra korista balsi individuāli, kora kopskaņā un ārpus tās,» saka jauniešu kora «Balsis» diriģente Laura Elizabete Godiņa.

«Idejas muzikālajā pamatā ir mini albums «Klusuma augļi» Pēc sarunas ar Intu Teterovski par iespējamo izstādi, radās doma, ka tai jāsaistās ar to, ka pēc ziemas klusuma, viss veras vaļā, plaukst, dzimst - korists ir augs un dziesma ir auglis. Skanošās izstādes veidošana bija izaicinājums - 30 un vairāk koristos saskatīt to atšķirīgo, īpašo. Katrs korists ir izteikta, skaista personība un tas deva motivāciju darboties tālāk,» stāsta fotogrāfs Lauris Vīksne.

«Izstādē, pakļaujoties dabiskajam gadalaiku ritam, ziedēs, dziedēs un dziedās aug(ļ)i, dodot iespēju tos noplūkt un vīt vainagā. Visskaistāko un enerģētiski spēcīgāko vainagu jāpin pašam. Lai tas būtu ziedu vai lapu vainags - vitalitātei un uzvarai, vai dziesmu vainags - līdzsvaram un harmonijai,» papildina izstādes kurators Arvis Ostrovskis, arī jauniešu kora «Balsis» tenors.

Šogad skanošā izstāde «Klusuma aug(ļ)i» piedzīvos arī savu pasaules pirmizrādi un tā notiks Ziemassvētku laikā Austrālijā, Sidnejā - Sidnejas Latviešu Namā, kur no 26. līdz 31. decembrim norisināsies Austrālijas Latviešu 58. kultūras dienas.

Izstādē izmantota mūzika no mini albuma «Klusuma augļi» - igauņu Pärt Uusberg «Õhtu Ilu» un norvēģu Gunnar Eriksson «Gjendines bådnlåt» un tā pilnībā izbaudāma lietojot viedtālruni. Pie katras fotogrāfijas ir QR kods, kuru aktivizējot būs iespēja dzirdēt attēlā redzamā korista balsi. Izstādes pilnvērtīgai baudīšanai nepieciešams: viedtālrunis, interneta savienojums un QR koda lasītājs.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais