Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 6. līdz 12. novembrim

© Publicitātes foto

5.lapa

JRT izrāžu ieraksti

Publicitātes foto

Jaunais Rīgas teātris (JRT) mājsēdes laikā piedāvā četru izrāžu ierakstus. Iegādājoties ierakstu, pircējs e-pastā saņem saiti uz izrādes ierakstu un pieejas kodu, un izrādes ierakstu iespējams skatīties trīs dienas jebkurā laikā.

«Aspazija. Personīgi» - režisores Māras Ķimeles izrāde, kas ieguvusi 2014./2015. gada teātra sezonas «Spēlmaņu nakts» balvas «Gada sasniegums oriģināldramaturģijā» (Inga Ābele) un «Gada aktrise» (Baiba Broka).

Izrāde - pētījums, kuras pamatā pazīstamās latviešu literātes un politiķes Aspazijas (1865-1943) biogrāfijas meti. Johanna Emīlija Lizete Rozenberga, vēlāk Elza Pliekšāne, kā pseidonīmu sev bija izvēlējusies Perikla mīļotās Aspazijas vārdu. Viņa bija izcilā dzejnieka Raiņa dzīvesbiedre. Rainis un Aspazija visbiežāk tiek minēti kopā kā mīlestības un radoša tandēma simbols. Aspazija radījusi Raini, un Aspazija ziedojusies Rainim - šāds viedoklis nereti dominē Aspazijas un Raiņa biogrāfiju pētnieku vidū. Bet kas Aspazija bija pati?

Lomās: Baiba Broka, Jana Čivžele, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Iveta Pole, Edgars Samītis, Andis Strods un Inga Tropa-Fišere.

«Vectēvs» - 2008./2009. gada teātra sezonas «Spēlmaņu nakts» balvas «Labākā izrāde» pēc skatītāju balsojuma. Režisors - Alvis Hermanis. Cilvēks, kurš meklē vectēvu - Vilis Daudziņš.

Starplauks ir zemes josla, kas atrodas starp pretinieku pozīcijām. Joslas platums ir atkarīgs no vietas topogrāfiskajām īpatnībām. Reizēm šī josla ir tik šaura, ka var dzirdēt, kā otrā pusē sarunājas. 1945. gada ziemā Kurzemes cietoksnī bija gadījumi, kad abās ierakuma pusēs runāja latviski. Abi mani vectēvi krita. Viens - sarkanarmietis, otrs - leģionārs. Es mēģinu saprast - kāpēc?

«Otello» - režisores Māras Ķimeles 2010. gadā iestudēts krimiķis.

Par Viljama Šekspīra «Otello» priekšstats ir visiem. Ja ne vairāk, tad vismaz tik daudz, ka moris greizsirdības lēkmē nožņaudz savu skaisto un uzticīgo sievu Dezdemonu. To, ka Otello ir izcils karavadonis un Venēcijas republikas ģenerālis, zina vai atceras daudzi. Tieši viņā, melnādainajā, iemīlas un uz svešu zemi līdzi dodas senatora meita, skaistākā un iekārojamākā Venēcijas līgava Dezdemona. Armijas apstākļi, apkārtējo skaudība un intrigas pārvērš sapnim līdzīgo dzīvi murgā.

Lomās: Andris Keišs («Spēlmaņu nakts» balva «Gada aktieris», attēlā), Kaspars Znotiņš, Ivars Krasts, Jana Čivžele, Inga Alsiņa-Lasmane vai Sandra Kļaviņa, Liena Šmukste, Varis Piņķis, Andis Strods un Gatis Gāga.

«Skolotājs Jāps un klase» - izrāde bērniem pēc Žaka Frīnsa stāstu motīviem. Īpaši piemērota sākumskolas vecuma bērniem.

Jāps, trešās klases jaunais audzinātājs, ir mazliet savāds, daudzi pat saka - traks. Jocīgais Jāps, kas, skaidrojot daļskaitļus, klasē cep pankūkas, šķībi dzied, plātās ar savu lielisko bēbīti, neveikli spēlē futbolu, ar konfektēm atbalsta mīlestību un kopā ar klasi lec baseinā, izrādās, spēj bērniem palīdzēt saprast pat ļoti nopietnas lietas.

Izrādi veidoja: Guna Zariņa, Kaspars Znotiņš, Ūna Laukmane, Mārcis Lācis, Oļegs Novikovs. Lomās: Guna Zariņa un Kaspars Znotiņš.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais