Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 30. oktobra līdz 5. novembrim

© Publicitātes foto

5.lapa

Leģendu nakts

Publicitātes foto

Svētdien, 30. oktobrī, jau desmito reizi notiks tradicionālais un ikgadējais Latvijas piļu un muižu asociācijas (LPMA) organizētais pasākums «Leģendu nakts 2021».

Sākotnēji bija plānots «Leģendu nakti 2021» novadīt 16 pilīs un muižās ar dažādiem interesantiem, krāšņiem un daudzveidīgiem pasākumiem. Tomēr Covid-19 saasinājuma un mājsēdes dēļ klātienes pasākumi nedrīkst notikt.

Tāpēc LPMA svētdien no pulksten 19 aicina apmeklēt biedrības mājas lapu www.pilis.lv un LPMA sociālo mēdiju kanālus - «Facebook» un «Instagram», kur būs pieejama saite uz īpaši sagatavotu «Leģendu nakts 2021» stāstu maratonu. Tajā ar pilīm un muižām saistītie cilvēki videoformātā lasīs ar muižām saistītos stāstus, leģendas un pasakas no dažādām Latvijas pilīm un muižām - Jērcēnmuižas, Jaunmoku pils, Jaunpils pils, Siguldas Jaunās pils, Alūksnes Jaunās pils, Blankenfeldes muižas, Jelgavas pils, Elejas muižas, Zaļās muižas, Varakļānu pils, Durbes pils, Padures muižas, Dundagas pils, Stāmerienas pils, Cesvaines pils, Šlokenbekas muižas, Svitenes muižas, Vadakstes muižas, u.c.

«Leģendu nakts 2021» vakarā vienuviet būs noskatāmi gandrīz 20 stāsti no visām Latvijas malām. Kāds iespējams būs jau kādu dzirdējis, bet kādu dzirdēs pirmo reizi.

«Jau pats pasākuma nosaukums raksturo, ka tas notiek vakarā, kad jau tumšs. Vēsturiski ir izveidojies, ka ar muižām saistītie stāsti, īpaši leģendas parasti ir drūmi - par spokiem, neveiksmīgām mīlestībām, sodiem un citām baisām lietām. Tādus bērniem labāk gan labāk neskatīties vai darīt to kopā ar vecākiem,» saka LPMA izpilddirektors Armands Muižnieks.

«Nosaucām to par maratonu, jo viens stāsts nomainīs nākošo un tā līdz galam... Ne gluži cauru nakti, bet, lai ikviens klausītājs paspēj kaut ko vairāk uzzināt un mazliet arī nobīties un rodas interese aizbraukt un pašam apskatīties vietu, kurā ir risinājies stāsts,» iedrošina LPMA prezidents Jānis Lazdāns.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!