Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 6 kultūras pasākumi līdz 15. oktobrim

© Publicitātes foto

6.lapa

Poruka atklāsmes dzejā, vēstulēs un mūzikā

Publicitātes foto

Trešdien, 13. oktobrī, pulksten 19 Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē notiks Jāņa Poruka 150 gadu jubilejai veltīts literāri muzikāls uzvedums «Tā ir mīlestība».

Koncertuzvedums «Tā ir mīlestība» ir Jāņa Poruka (1871-1911) 150 gadu jubilejai veltītas dzīves un daiļrades atklāsmes dzejā, vēstulēs un mūzikā, ko sakomponējis Māris Lasmanis, skaņdarbus izdziedās solists Nauris Indzeris (baritons), bet aktrise Anita Grūbe lasīs Jāņa Poruka vēstules, filozofiskas atziņas un dzeju.

Sarīkojumā tiks atklāta Jāņa Poruka gara radniecība ar komponistu Emīlu Dārziņu, kurš bija rakstnieka laikabiedrs un draugs, kā arī komponista Riharda Vāgnera mūzikas ietekme uz jubilāra personību. Emīls Dārziņš Jāni Poruku mēdza dēvēt par latviešu Gēti, abus vienoja līdzīgas pasaules, tāpēc koncertā izskanēs klasiskās E. Dārziņa un Jāzepa Vītola solodziesmas ar Jāņa Poruka vārdiem, kā arī Māra Lasmaņa dziesmas ar Jāņa Poruka vārdiem pirmatskaņojums.

Jānis Poruks pasaules lietas nesadalīja labās un ļaunās, lielās un mazās. Viņš aicināja paturēt prātā, ka ideja ir mākslinieka dvēsele, ideja nedrīkst mākslinieku atdalīt no dzīves: «Klusēt beidzot ir skaisti, Klusēt, kad atzīts ir viss.» Tas ir dzejnieka ceļš, kas paslēpts klusuma, izmisuma, atšķirtības, vientulības valstībā, bezgalīgā mīlestībā. Katrā viņa darbā staro romantika. Tā paceļas pār kailo, nabadzīgo dzīvi un piepilda tukšās, baigās sāpju plaisas: «Es ticu ka ir laimība, kas svētās liesmās mirdz, un ja tā visa nebūtu, vai justu mums tad sirds,» tā Jānis Poruks.

Ieeja par ziedojumu.

Uzmanību!

Sarīkojumu iespējams apmeklēt tiem skatītājiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, kā arī tiem, kuri Covid-19 pārslimojuši pēdējo 6 mēnešu laikā. Apmeklējot sarīkojumu, nepieciešams uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu.

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais