Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 1. līdz 7. maijam

© Publicitātes foto

5.lapa

«Osokins - Bēthovenam» Latgales vēstniecībā «GORS»

Publicitātes foto

7. maija vakarā pulksten 19 tiešraidē no Latgales vēstniecības «GORS» skanēs pianista Andreja Osokina soloprogramma «Osokins - Bēthovenam».

Programmā būs dzirdama ne tikai Ludviga van Bēthovena mūzika, bet arī Roberta Šūmaņa, Friderika Šopēna un Sergeja Rahmaņinova skaņdarbi. Koncerta intriga - Kristapa Pētersona Bēthovenam veltītā skaņdarba pirmatskaņojums un saruna ar komponistu.

«Soloprogramma tapusi par godu Ludviga van Bēthovena 250. jubilejai. Ierobežojumu dēļ 2020. gadā plānotais koncerts klātienē diemžēl tika atcelts, tomēr šogad tas tomēr notiks - cerībā, ka tiešsaistes satikšanās ar mākslinieku spēs klātienes pasākumu gaidīšanu padarīt nedaudz vieglāku,» saka «GORS» Mākslinieciskās un pasākumu nodaļas vadītāja Ilona Rupaine. Viņa atklāj, ka koncertprogrammā līdzās zināmākajai Bēthovena fantāzijai «Sonata quasi una fantasia» jeb «Mēnesnīcas sonātei» skanēs vēl divu 2020. gada jubilāru - Roberta Šūmaņa un Friderika Šopēna romantiska apcerīguma un mīlas jūsmas pārņemtās miniatūras, Sergeja Rahmaņinova jaunības sacerējums - zvanu skaņām piesātinātā Prelūdija dodiēz minorā, kā arī trausli maigā solo dziesmas «Ceriņi» transkripcija klavierēm.

«Man būs liels gods Latgales vēstniecībā «GORS» pirmatskaņot Kristapa Pētersona veltījumu Bēthovenam. Manuprāt, šis komponista darbs ir ļoti vērtīgs pienesums latviešu klaviermūzikas pūrā,» saka Andrejs Osokins. Pianists, kurš spilgti izceļas ar savu daudzpusību - gan kā spilgts un harizmātisks solists Berlīnes filharmonijā un citās lielākajās Eiropas koncertzālēs sadarbībā ar izciliem pasaules orķestriem, gan solo programmās un laikmetīgās mūzikas interpretācijās. Andrejs ir arī uzticams skatuves partneris operdziedātājām Marinai Rebekai un Inesei Galantei, un aizrautīgs kamermūziķis ansamblī.

«Bēthovena mūzikai veltīto koncertu es gaidu ar īpašu satraukumu un saviļņojumu. Kopā ar klausītājiem vērosim Bēthovena monumentālās personības ietekmi uz visu turpmāko Eiropas mūzikas attīstību,» piebilst izcilais pianists.

*Tiešsaistes koncerts «Osokins - Bēthovenam» un saruna būs klausāmi un skatāmi «GORS» mājaslapā - «latgalesgors.lv/tiesraides» un sociālajā tīklā «Facebook" (facebook.com/latgalesgors).

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais