Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 17. līdz 23. aprīlim

© Publicitātes foto

7.lapa

Latvijas Simtgades kora dziesmas

Publicitātes foto

Nacionālā ierakstu kompānija «SKANi» laidusi klajā unikālu kora mūzikas albumu «Aeternum», kurā iekļauti un pirmieskaņoti 16 īpaši atlasīti jaundarbi, ko Latvijas simtgadei veltījuši Latvijas komponisti.

Albums ir Valsts Akadēmiskā kora (VAK) «Latvija» un tā mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā trīs gadu projekta - koncertcikla «Latvijas komponisti Latvijas simtgadei» - vainagojums.

Gatavojoties Latvijas simtgades svinībām, diriģents Māris Sirmais un Valsts Akadēmiskais koris «Latvija» nāca klajā ar iniciatīvu par Latvijas komponistu jaundarbu koncertciklu. Tā tika aizsākta radošā laboratorija, kurā 77 Latvijas komponisti radīja «a cappella» kora dziesmas jauktajam korim, muzikāli portretējot piecas stihijas: uguni, ūdeni, zemi (Tēvzemi), debesis un mīlestību. Albumā «Aeternum» iekļauti zīmīgākie un Latvijas labāko koru iemīļotākie darbi no šī cikla.

«Šīs iniciatīvas rezultātā komponētie skaņdarbi veltīti izcilākajiem un labākajiem Latvijas amatierkoriem, kuri radīto dziesmu pūru neturēs tikai lokāli, bet kompozicionālo un izpildītājkvalitāti nesīs ārpus Latvijas robežām. Šis projekts tika veidots ar mērķi radīt reālas un paliekošas garīgas vērtības, kas vēl ilgi pēc mūsu valsts simtgades svētkiem dzīvos gan Latvijas, gan pasaules koru literatūrā. Mēs varam būt lepni par to, ka salīdzinoši nelielai nācijai ir tik daudz autoru, kas ir gatavi un spējīgi radīt augstvērtīgu mūziku. Varam arī lepoties ar to, ka ir tik daudz izcilu koru, kas šo mūziku spēj augstvērtīgi atskaņot,» stāsta Māris Sirmais, VAK «Latvija» mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais