Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 20. līdz 26. februārim

© Publicitātes foto

8.lapa

Unikāla foto grāmata «100 stipri stāsti»

Publicitātes foto

Atzīmējot Smiltene 100 gadus, izdota unikāla foto grāmata «100 stipri stāsti», kas stāsta par šodienas smilteniešiem un novadniekiem - stipriem ļaudīm un par vērtībām, ko atzīst un kuras īsteno ikdienā.

2020. gads ir bijis izaicinājumiem bagāts gads, taču tas ir bijis īpašs laiks, jo bija iespēja piedzīvot Smiltenes pilsētas simtgadi. Ideja «100 stipri stāsti» pirmo reizi radās svētku «Smiltenei 100» režisoram Kārlim Anitenam (attēlā), kas bija plānota kā fotoizstāde pilsētas centrā un kas būtu kā 100 dienu svētku gaidīšanas pulkstenis, zem kura katru dienu tiek izvietots viens stāsts par stipro Smiltenes cilvēku. Taču 2020. gads neļāva īstenot sākotnējo svētku koncepciju, tai pat laikā lika nezaudēt stipro stātu ideju, bet gan meklēt citas formas, kā to realizēt, jo Smiltenes simtgades svētku moto bija par stipriem smilteniešiem un novadniekiem.

«Pilsētu stipru dara tās ļaudis. Ikviens ir svarīgs - tā ir mana pārliecība,» saka Kārlis Anitens. Viņaprāt, ļaužu dažādība piešķir pilsētai krāsas, raksturu, dinamiku. «Es ļoti vēlējos, lai smilteniešu nākamajām paaudzēm paliek dokumentēta un emocionāla liecība, cik dažādi, skaisti, stipri, gudri un viedi bija smiltenieši, pilsētai iesoļojot otrajā gadu simtā. Ceru, ka, izlasot simt stāstus, ikviens no mums sajutīs pilsētas kopējo auru un sevi šajā stipro cilvēku stāstā.»

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš uzskata, ka pilsēta, novads, Latvija ir tādi, kādu mēs tos veidojam. «Šajos 100 stāstos mēs spēsim ieraudzīt daļu no cilvēkiem, kuri mūsu pilsētu ir veidojuši. Viņi vēro, kā tā ir mainījusies, un ar saviem stāstiem iedvesmo nākotnes darbiem un izaicinājumiem.»

Foto grāmata «100 stipri stāsti» ir dziļi personisks, ļoti patiess vēstījums, tie parāda emocijas, stāsta par lietām, kas mums katram ir svarīgas. Ikkatrs no mums ir neaizstājams un ikviens veido Smiltenes un novada vēsturisko un jauno attīstību.

100 stipri stāsti izvēlēti, balstoties uz pašu Smiltenes novada iedzīvotāju aptaujas datiem, vēlmēm un ieteikumiem, kas aptaujas rezultātā tika iegūti 2020. gada pavasarī. Katrs no 100 stāstiem, lai tas būtu interesants un oriģināls, pārstāv kādu no cilvēkam svarīgām tēmām - ģimene, patriotisms, mīlestība, darbs, talanti, bērni, nauda, svētki, veselība, Smiltenes vārda nesēji. 100 izvēlētie cilvēki pārstāv plašu Smiltenes un arī novada demogrāfisko spektru - bērni, jaunieši, cilvēki spēka gados, seniori, dažādu profesiju pārstāvji, uzņēmēji, sabiedrībā zināmi cilvēki.

Foto grāmatas stāstu autore ir Lelde Adele Cīrule, fotogrāfiju autors - Mārtiņš Goldbergs.

*Fotogrāmatu ir iespējams iegādāties attālināti Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrā. Vairāk informācija par iegādes kārtību: https://visit.smiltene.lv/suveniri/

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais