Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 3. līdz 9. oktobrim

© Publicitātes foto

9.lapa

Pašaizliedzības un līdzcietības pārbaude Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī

Piektdien, 9. oktobrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris atklāj savu 138. sezonu - ar Artura Millera lugas «Notikums Višī pilsētā» pirmizrādi. Režisors - Sergejs Golomazovs.

Publicitātes foto

Francija, Višī, 1942. gads. Nelielā telpā salasījusies visai jestra kompānija: mākslinieks, elektriķis, komersants, viesmīlis, aktieris, austriešu kņazs. Salasījušies viņi ir ne gluži labprātīgi: visi ir aizturēti uz ielas. Arestēti nē. Vismaz pagaidām ne. Taču viņiem visiem ir kas slēpjams - no citiem vai no sevis. Dokumentu pārbaude pēkšņi izvēršas par vīrišķības, pašaizliedzības un līdzcietības pārbaudi, cilvēciskuma pārbaudi.

Sociālo detektīvu izspēlē: Aleksejs Korgins, Vitālijs Jakovļevs, Dmitrijs Palēs, Jakovs Rafalsons, Rodions Kuzmins-Reizvihs/ Ivans Streļcovs, Igors Čerņavskis, Jurijs Kušpelo, Oļegs Teterins, Aleksandrs Maļikovs/Ņikita Osipovs, Aleksandrs Poļiščuks, Arje Lermans, Vadims Grossmans, Artūrs Trukšs, Sergejs Gorohovs, Jevgenijs Čerkess, Maksims Busels un Artūrs Skuteļskis.

Scenogrāfs - Mihails Kramenko, kostīmu māksliniece - Kristīne Pasternaka, horeogrāfs - Artūrs Skuteļskis, gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš.

Artura Millera (1915-2005) lugu «Notikums Višī pilsētā» (1964) laikraksts «The New York Times» nodēvēja par vienu no mūslaiku nozīmīgākajām lugām, kas «skatītājiem atgriezusi lielo teātri».

Šis psiholoģiskais trilleris, sociālais detektīvs, intelektuālā drāma par atbildību, izvēli un cilvēcisko pašcieņu jau vairāk nekā pusgadsimtu nav zaudējusi ne aktualitāti, ne asumu tāpēc, ka vēsturiskie apstākļi šeit kalpo tikai kā dekorācijas, kas var mainīties laika gaitā, iezīmējot laiku un telpu, bet ne notiekošā būtību. Lugas tēma un tie jautājumi, kas tiek uzdoti tās varoņiem, ir būtiski arī šodien.

Arturs Millers ir 20. gadsimta otrās puses amerikāņu autors, izcils dramaturgs un scenāriju autors, neskaitāmu literāro balvu, tostarp Pulicera prēmijas un četru «Tony» balvu ieguvējs. Dienā, kad viņš aizgāja no dzīves, Brodvejā uz pāris minūtēm, viņu sērās godinot, tika nodzēstas gaismas.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris Artura Millera daiļradei pievērsies otro reizi: 1993. gadā tika iestudēta izrāde «Cena».

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Lasāmgabali

Acīs riesās laimes asaras, kad lidmašīna pacēlās no Rīgas lidostas skrejceļa. Es atkal braucu uz savu mīļo Itāliju. Austiņās skanēja dziesma “Chi vediamo a casa”, latviski tas nozīmē – tiksimies mājās. Vienmēr, kad braucu uz Itāliju, ir bijusi sajūta, it kā es atgrieztos mājās.

Svarīgākais