Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 3. līdz 9. oktobrim

© Publicitātes foto

10.lapa

«21. gadsimta Mocart Lielajā ģildē

Publicitātes foto

Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros piektdien, 9. oktobrī, Lielajā ģildē pie klausītājiem Latvijā atgriezīsies leģendārais vācu klarnetists, komponists un diriģents Jērgs Vidmanis.

Kopā ar «Sinfonietta Rīga» mūziķiem Jērgs Vidmanis atskaņos trīs monumentālus opusus - šī gada jubilāra Ludviga van Bēthovena 7. simfoniju, Kārļa Marijas fon Vēbera Pirmo klarnetes koncertu un pēc diriģenta Marisa Jansona un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra pasūtinājuma tapušo - paša Vidmana komponēto koncertuvertīru «Con Brio».

Ikkatra vācu klarnetista, komponista un diriģenta Jērga Vidmaņa viesošanās reize Rīgā ir priecīgs notikums gan visplašākajai publikai, gan akadēmiskās mūzikas saimei. Viņš ir viens no mūsdienu vācu kultūrtelpas redzamākajiem vēstnešiem pasaulē. Vidmanis, kuru avīžu apskatos un recenzijās, koncertzāļu foajē un festivālu pieņemšanās jūsmīgi sauc par «21. gadsimta Mocartu», ir spējis līdzvērtīgi augstā sniegumā apvienot trīs muzikālās lomas, ar savu aizrautīgo darbību klausītājiem atmiņā atsaucot koncertējošo ģēniju tēlus no aizgājušajiem laikiem.

«Vidmana kā komponista un koncertējoša mākslinieka suģestējošā pievilcība sakņojas milzīgajā prieka devā, ko viņš pats iegulda savā darbā: aizrautīgas, dziļas muzikalitātes sniegtā bauda, kas savij pagātnes artefaktus ar mūsdienu klasisko mūziku un iezīmē skaņu valodai nākotnes perspektīvu,» tā par mūziķi raksta britu laikraksts «The Guardian».

9. oktobrī ar «Sinfonieta Rīga» kolektīvu Vidmanis uz Lielās ģildes skatuves kāps jau trešo reizi. Koncertprogrammā būs iespēja dzirdēt Karļa Marijas fon Vēbera 1811. gadā tapušo 1. klarnetes koncertu, kas sevī iemieso izcilākās romantisma laikmeta orķestrālo tradīciju iezīmes. Opuss veltīts Heinriham Bērmanam, vienam no sava laika izcilākajiem klarnetistiem. Savukārt koncertā Lielajā ģildē klarnetes solo izpildīs Jērgs Vidmanis.

Jērgs Vidmanis (1973) ir viens no savas paaudzes daudzpusīgākajiem un intriģējošākajiem māksliniekiem. Dzimis Minhenē, kur arī aizsākušās viņa muzikālās gaitas. 1984. gadā Vidmanis uzsācis klarnetes spēles studijas Minhenes Mūzikas augstskolā. Viņa klarnetes spēles skolotāji ir Gerds Starke Minhenē un Čārlzs Neidičs Džuljarda skolā Ņujorkā.

Lasāmgabali

Acīs riesās laimes asaras, kad lidmašīna pacēlās no Rīgas lidostas skrejceļa. Es atkal braucu uz savu mīļo Itāliju. Austiņās skanēja dziesma “Chi vediamo a casa”, latviski tas nozīmē – tiksimies mājās. Vienmēr, kad braucu uz Itāliju, ir bijusi sajūta, it kā es atgrieztos mājās.

Svarīgākais