Lielāko pensiju pielikumu saņems seniori ar lielu darba stāžu

© Lauris Aizupietis/F64

Šogad pensijas pieaugums indeksācijas rezultātā būs lielāks nekā pērn – pensijas vidēji palielināsies par 30 līdz 50 eiro. Lielākie ieguvēji būs tie seniori, kuru pensijas ir ap 680 eiro un kuriem ir vairāk nekā 45 gadu darba stāžs. Šo senioru pensijas indeksācijā palielināsies pat par 70 eiro.

Pensiju indeksācija notiks oktobrī saskaņā ar pensiju likumu, un pensiju indeksu veido faktiskais patēriņa cenu indekss - inflācija par 12 mēnešu laika posmu un apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem. Šogad neatkārtosies pagājušā gada situācija, kad algas reālais pieaugums attiecībā pret inflāciju bija mazāks par nulli, tāpēc pensiju indeksācijā pērn diemžēl izmantoja tikai vienu - faktisko patēriņa cenu - indeksu. Tāpēc pensiju pieaugums indeksācijas rezultātā, pat neraugoties uz visai augsto inflāciju, bija vairākas reizes mazāks nekā pagājušajā gadā.

Aug alga, aug indeksējamais pensijas apmērs

Lai arī pensiju indeksācija tāpat kā katru gadu bija karstu diskusiju temats, nekādas izmaiņas pensiju likumā attiecībā uz pensiju pārskatīšanu pagaidām nav ieviestas. Tiesa, par pozitīvu notikumu var uzskatīt faktu, ka, kā norāda labklājības ministrs

Uldis Augulis, šogad vecuma pensiju indeksācijā tiks piemēroti dažādi indeksi, kas atkarīgi no cilvēka uzkrātā apdrošināšanas stāža - jo lielāks apdrošināšanas stāžs, jo lielāks indekss tiks piemērots un lielāku vecuma pensijas pieaugumu cilvēks var sagaidīt.

Šajā gadā tiks pārskatītas pensijas un atlīdzības vai tās daļas apmērs, kas nepārsniedz 683 eiro, t.i., 50% no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Pagājušajā gadā šis apmērs bija 609 eiro. Šogad tas ir palielinājies, jo augusi apdrošināšanas iemaksu alga. Saskaņā ar pensiju likumu reizi gadā pārskata “valsts pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī”.

Indeksācijā pārskatīs visu pensijas un atlīdzības apmēru, ja tas nepārsniedz 683 eiro, savukārt tām pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 683 eiro, indeksēs daļu no piešķirtās summas - šos 683 eiro. Palielinājums būs atkarīgs gan no pensijas un atlīdzības apmēra, gan piemērojamā indeksa. Izņēmums ir politiski represētie, cilvēki ar pirmās grupas invaliditāti un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem tiks indeksēts viss pensijas apmērs.

Šogad vecuma pensiju indeksācijā tiks piemēroti dažādi indeksi, kas atkarīgi no cilvēka uzkrātā apdrošināšanas stāža. Jo lielāks apdrošināšanas stāžs, jo lielāks indekss tiks piemērots un lielāku vecuma pensijas pieaugumu cilvēks var sagaidīt.

Jo lielāks stāžs, jo lielāks pensijas pielikums

Vecuma pensiju indeksācijā bez faktiskā patēriņa cenu indeksa ņems vērā arī daļu no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem, un šogad pensionāri ar lielāku darba stāžu beidzot būs ieguvēji. Pērn indeksācijā, ņemot vērā augsto indeksāciju, kas “apēda” algas pieauguma procentus, faktiski pensiju nevarēju pārskatīt atbilstoši darba algas reālā pieauguma procentiem.

Saskaņā ar pensiju likumu, ja apdrošināšanas stāžs ir līdz 29 gadiem, tad piemēro 50 procentus no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma; ja stāžs ir no 30 līdz 39 gadiem, kā arī ja pensija piešķirta par darbu kaitīgos un smagos vai sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos darba apstākļos, piemēro 60 procentus; ja darba stāžs ir no 40 līdz 44 gadiem - 70 procentus, bet ja darba stāžs ir 45 gadi un vairāk - 80 procentus. Tāpēc, jo lielāks stāžs, jo lielāku indeksu piemēros, pārskatot pensiju.

Piemēram, ja vecuma pensijas piešķirtais apmērs ir 500 eiro, tad senioram ar apdrošināšanas stāžu līdz 29 gadiem pensijas apmērs būs 532,70 eiro, tas ir, par 32,70 eiro lielāks, savukārt, ja darba stāžs ir 45 gadi un vairāk, tad pensija palielināsies līdz 550,20 eiro - par 50,20 eiro lielāka.

Pensiju piemaksas vidēji augs par diviem eiro

Piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, noteikšanai piemēros faktisko patēriņa cenu indeksu un 50 procentus no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem, tas ir, piemēros indeksu 1,0654.

Indeksējot piemaksu, indeksu piemēros piemaksas apmēram 1,52 eiro par katru apdrošināšanas stāža gadu līdz 1995. gada 31. decembrim un piemaksas apmēram 2,28 eiro par katru apdrošināšanas stāža gadu līdz 1995. gada 31. decembrim, ja vecuma pensija piešķirta līdz 1996. gada 31. decembrim vai arī invaliditātes pensija piešķirta un vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais vecums sasniegts līdz 1996. gada 31. decembrim.

Tas nozīmē, ka esošais piemaksas apmērs, kas pašlaik ir 1,52 eiro vai 2,28 eiro par vienu apdrošināšanas stāža gadu, tiks pārskatīts, piemērojot indeksu 1,0654. Līdz ar to cilvēki, kas saņēma 1,52 eiro par katru stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada beigām, turpmāk saņems 1,62 eiro, bet tie, kas saņēma 2,28 eiro - turpmāk saņems 2,43 eiro.

Labklājības ministrija piedāvā piemēru. Pensionārs, kuram ir piešķirta vecuma pensija 510 eiro par kopējā apdrošināšanas stāža 45 gadiem un pie tās noteikta piemaksa 38 eiro (par 25 darba gadiem līdz 1995. gada beigām), no 1. oktobra saņems vecuma pensiju 561,20 eiro un piemaksu pie pensijas 40,5 eiro. Tātad pensija kopā ar piemaksu pieaugs par 53 eiro.

Jāatgādina, ka no kopējā pensijas un piemaksas apmēra var tikt ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis - diemžēl pensijas neapliekamais minimums nav pārskatīts un 2024. gadā ir 500 eiro, kas lielai daļai senioru samazina izmaksājamo summu un pensijas pielikumu.

UZZIŅA

Kādu indeksu piemēros pensiju pārskatīšanā?

Vecuma pensiju indeksācijā bez faktiskā patēriņa cenu indeksa ņems vērā arī daļu no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem

Pensiju saņēmējiem, kuru apdrošināšanas stāžs ir:

līdz 29 gadiem, vecuma pensijas pārskatīšanā piemēros indeksu 1,0654

no 30 līdz 39 gadiem - piemēros indeksu 1,0771

no 40 līdz 44 gadiem - indekss būs 1,0887

45 un vairāk gadu - piemēros indeksu 1,1004

Avots: Labklājības ministrija

Izpēte

80 gadi kopš Bauskas nonākšanas padomju okupācijā 1944. gada 14. septembrī uzdod jautājumus, vai, kam un kāpēc būtu bijis sliktāk vai labāk, ja Bauskas iedzīvotāji būtu atdevuši savu pilsētu Padomijai jau 29. jūlijā. Vāciešus uz to brīdi bija paralizējis gan Padomijas uzbrukuma spēks, gan pašu vāciešu savstarpējo rēķinu kārtošana pēc 20. jūlija puča izgāšanās.

Svarīgākais