Gatavojam marinādi

© F64

Vasarā biežāk aizraujamies ar ēdienu gatavošanu, izmantojot dažādas marinādes un pēc tam produktus grilējot. Pamats visām marinādēm ir līdzīgs. Parasti marinē gaļu vai zivi etiķa, vīna, eļļas, kefīra, majonēzes, garšvielu un garšaugu maisījumā, lai ēdienu padarītu mīkstāku un aromātiskāku.

 Marinādei mēdz izmantot arī alkoholu, kurā visieteicamāk marinēt cūkgaļu, jo tas daļu tauku izšķīdina, kā arī atšķirībā no etiķa lieliski uzkrāj garšvielu garšu un smaržu. Un tad var arī eksperimentēt ar garšvielām – lauru lapām, pipariem, koriandru, čili, rozmarīnu, medu, baziliku, ķiploku un citām, kas vien tobrīd ir pieejamas. Viens no labākajiem veidiem, ko var izmantot marinādei, – vīns, kas satur organiskās skābes un nedaudz spirta. Marinādi mēdz gatavot arī no citrona, apelsīnu vai granātābolu sulas. Var pievienot arī gāzētu minerālūdeni, kas veicina sulas skābju iedarbību gaļā. Marinādei nepieciešamās sastāvdaļas liek slēgtā traukā, rūpīgi sajauc un ļauj, lai tas viss savelkas. Gaļu pirms marinēšanas var sagriezt gabaliņos (labākais variants!), bet var arī marinēt lielu gabalu. Ik pa laikam gaļas gabals marinādē ir jāapgriež uz otru pusi. Liellopa gaļu var turēt marinādē visilgāk – pat diennakti, bet cūkgaļu un teļa gaļu – divas līdz četras stundas, savukārt zivis var turēt marinādē ne ilgāk par stundu, lai neizveidojas putra.

NODERĪGI

• Gatavu marinādi ledusskapī var uzglabāt pāris dienas, tikai tā jātur slēgtā traukā.

• Gaļu un arī zivis nav ieteicams marinēt plastmasas vai metāla traukā, tas jādara stikla vai keramiskos traukos.

RECEPTES

Kivi vai papaijas marināde

Sastāvdaļas: 2 kivi vai zaļa papaija, pustējkarote sāls, svaigi malti baltie pipari, kaltēts rozmarīns, 6 liellopa steiki.

Pagatavošana: kivi (vai papaijai) notīra miziņu, sasmalcina uz rupjas rīves. Pievieno sāli un garšvielas. Marinādē ieliek gaļu. Atstāj uz pusstundu.

Pēc tam izņem, nosusina ar salveti un liek cepeškrāsnī.

Marināde no sinepēm un alus

Sastāvdaļas: 250 g sinepju, 250 ml tumšā alus, svaigi malti melnie pipari, 1,5 kg gaļas.

Pagatavošana: gaļu sagriež gabaliņos. Bagātīgi iesmērē ar sinepēm. Uzkaisa piparus. Atstāj uz vienu stundu.

Uzlej uz gaļas alu un atstāj uz divām līdz trim stundām. Cep, apviļājot miltos un apslakot ar sālsūdeni.

Marinēta zivs korejiešu gaumē

Sastāvdaļas: 0,5 kg zivs filejas, 4 ēdamkarotes ābolu etiķa, 5 ēdamkarotes eļļas, 3 sīpoli, 4 ēdamkarotes kečupa, lauru lapa, sarkanie pipari, melnie pipari, sāls, 2 tējkarotes cukura.

Pagatavošana: fileju sagriež gabaliņos un sautē sālsūdenī, kamēr gatava. No pārējām sastāvdaļām (izņemot sīpolus), visas sajaucot, pagatavo marinādi.

Ar to pārlej zivi. Virsū liek riņķīšos sagrieztus sīpolus.Uz nakti zivi atstāj ledusskapī marinādē.Pasniedz ar dārzeņu salātiem.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Ja nolemts ēdienu grilēt, tad parasti tas tiek marinēts. Marinēšanas process gaļai piešķir mīkstumu, padara arī garšīgāku un interesantāku. Parasti marinādei tiek izmantots, no vienas puses, kaut kas skābs – etiķis, kefīrs, baltvīns – un, no otras puses, garšai kaut kas pikants – pipari, čili, ķiploks, sīpols, ingvers vai kas cits, protams, arī sāls. Protams, svarīgi, vai marinētais produkts tiek izmantots šodien, rīt vai pēc nedēļas. Parasti mājās gatavotā marinētā gaļa tiek izmantota tajā pašā dienā vai nākamajā, līdz ar to tajā nebūs par daudz sāls, ko izmanto ražotāji, gatavojot marinējumus un kas ir nopērkami veikalā. Galvenais – marinādei nepiešaut par daudz sāls un to saturošos komponentus, piemēram, sojas mērci, bet sāli izmantot minimāli. Visu pārējo var pievienot pēc saviem ieskatiem. Būtiski arī nepiededzināt gaļu uz grila.

Svarīgākais