Pusdienas darbavietā

Pusdienošana darbā – tā vienmēr liek domāt, kur un kā ieturēt ikdienas maltīti. Ja blakus ofisam nav kafejnīcas vai ēdnīcas, ir vēlēšanās ieturēt mājās gatavotu ēdienu vai ekonomēt uz pārtikas rēķina, tad pusdienreizi noteikti organizē darbavietā.

 Protams, ērtākais variants ir iedzert kafiju un uzkost bulciņu vai šokolādes tāfelīti, taču var ēst arī veselīgāk, ja no mājas līdzi paņemts iepriekš sagatavots ēdiens.

Ko ņemt līdzi uz ofisu? Optimālais risinājums ir salāti, kuros var izmantot dārzeņus, augļus, kas ir diētiski, bet var arī pievienot gaļu vai marinētas sēnes, ja gribas asumiņu.

Otrs variants ir silta zupa, taču to var ņemt līdzi, ja darbā ir mikroviļņu krāsns, kur uzsildīt, vai vajadzīgs termoss, lai tā saglabātos silta. Ja līdzņemšanai tiek izvēlētas uzkodas, tad var ļauties eksperimentiem. Var paņemt līdzi, piemēram, vārītus rīsus ar dārzeņiem, ko var ēst arī aukstus.

***

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Ir virkne variantu! Klasiskais – sviestmaize ar piedevu. Ja darbavietā iespējams uzvārīt ūdeni vai tajā ir mikroviļņu krāsns, var ņemt līdzi ēdienu, ko ēd siltu. Auzu vai griķu pārslas var apliet ar karstu ūdeni krūzītē, uzlikt šķīvi un pagaidīt, kamēr tās uzbriest. Tad jādomā par piedevām – auzu pārslām pievieno rozīnes vai aprikozes, arī ābolu vai medu. Griķiem var uzkaisīt piparus vai kādu citu garšvielu, papildināt ar papriku un paņemt līdzi arī kefīra paciņu. Var ņemt līdzi dārzeņus un augļus. Ēdienam nevajadzētu sastāvēt tikai no rafinētiem produktiem, tādiem, kuros ir liels sāls vai cukura daudzums.

NODERĪGI

• Aplams ir uzskats, ka atteikšanās no pusdienām darbavietā var aizstāt diētu. Atsakoties no pusdienreizes, var rasties veselības problēmas.

• Vislabāk izvēlēties olbaltumvielām bagātus produktus – zivis, netreknu vārītu gaļu, dārzeņu salātus un augļus.

• Ēdīsim riekstus! Tajos ir daudz ogļhidrātu, tie sniedz enerģiju. Taču riekstiem jābūt dabīgiem, bez saldas vai sāļas piedevas.

• Žāvētos augļos nav konservantu un krāsvielu, taču ir nepieciešamie kalcijs, kālijs, magnijs un dzelzs.

• Jāizvēlas skābpiena produkti! Jogurts un kefīrs ir sātīgi, barojoši un labi remdē izsalkumu.

• Jāēd regulāri! Ir svarīgi saglabāt noteiktu ēšanas režīmu, jo tad kuņģis pierod, kurā laikā tiek uzņemts ēdiens. Starplaikos, ja sakārojas kaut ko apēst, var izvēlēties jogurtu vai kādu augli.

Receptes

Pankūkas ar pildījumu

Sastāvdaļas: 12 pankūkas (tās var būt saldas vai sāļas), dažādu veidu pildījums (vārīta vistas gaļa, sajaukta ar krējumu un zaļumiem; biezpiens ar ievārījumu; valrieksti medū un cits), pārtikas plēve.

Pagatavošana: pankūkās liek pildījumu un izveido trubiņu, pēc tam ietin pārtikas plēvē. Pankūkas var likt arī saldētavā un paņemt sagatavotās līdzi, kad tās ir nepieciešamas. Darbā pankūkas var uzsildīt mikroviļņu krāsnī.

Vienkārši salāti

Sastāvdaļas: 300 g vārītas cūkgaļas, puse vidēja lieluma rutka, 1–2 sīpoli, sāls, pipari, majonēze, pētersīļi.

Pagatavošana: gaļu sagriež salmiņos tāpat kā rutku. Sīpolu sagriež pusgredzenos un apcep eļļā. Sajauc gaļu, rutku un sīpolus. Pievieno sāli, piparus un samaisa ar majonēzi. Rotā ar gaļas salmiņiem un pētersīļiem.

Svarīgākais