Sagatavot jumtu lietus sezonai laikus

© publicitātes

Vasaras vidus ir pēdējais brīdis, kad veikt jumta apsekošanu, lai pārbaudītu tā stāvokli un vēl pirms rudens lietiem paspētu salabot to, kas labojams. Jārēķinās ar to, ka sezonas laikā atrast labus jumiķus ir gandrīz neiespējami, tāpēc būtu laikus jāsameklē vēlamie meistari.

Daudziem namiem jumta aprīkojums ir neatbilstošs, tāpēc pašmāju uzņēmums SIA Toode aicina, mainot vai atjaunojot jumta segumu, izvēlēties izturīgus un Latvijā ražotus jumta papildelementus no tērauda.

Apsekojot jumtu, īpaša uzmanība jāpievērš visiem savienojuma mezgliem. Jāpārbauda satekņu vietas, skursteņa pieslēgumi, kā arī pieslēgumi pie sienām, jumta logu iestrādes un kores elementi. Vietās, kur lietoti hermētiķi, jāpārbauda to stāvoklis. Noteikti jāraugās, vai visi noteksistēmas elementi ir kārtībā un, ja nepieciešams, jāveic arī tekņu tīrīšana. Pie reizes jāpārbauda arī skursteņa tehniskais stāvoklis – jauna skursteņa cepure noteikti pagarinātu tā mūžu. Vecākiem jumta segumiem būtu jāpārbauda arī skrūvju vai naglu vietas. Ja, montējot jumtu, ir taupīts uz skrūvju kvalitātes rēķina, noteikti jāpārbauda, vai to blīvējums nav saplaisājis. Atrodoties uz jumta, nedrīkst aizmirst par drošību, tāpēc, lai atvieglotu sev darbu, būtu vērts padomāt par jumta kāpņu un jumta tiltiņu ierīkošanu. SIA Toode piedāvā ne tikai jumta segumus un visus papildelemetus, bet arī visu nepieciešamo drošības aprīkojumu darbam uz jumta un jumiķu instrumentus.

Rūpes par fasādes daili

Visos gada mēnešos namu īpašniekiem raizes sagādā nokrišņi. Lai uz jumta nonākušais lietusūdens neradītu seguma bojājumus un līdz ar to nebojātu ēkas fasādi, svarīgs uzdevums ir novadīt ūdeni no jumta virsmas. Katram jumtam nepieciešama lietusūdens novadsistēma, jo no jumta patvaļīgi līstošais ūdens, atsitoties pret zemi, bojā ne tikai pamatus, bet arī ēkas sienas. Neorganizētā ūdens novadīšana izraisa fasādes elementu bojāšanos, cokola postījumu un pamatu priekšlaikus nolietojumu. Šī kļūme jālabo, izmantojot teknes un notekcaurules. Ūdens novadsistēmu montāžā jāievēro ļoti būtisks nosacījums – teknes ārējai malai jāatrodas apmēram divus centimetrus zemāk par jumta malu, lai pa jumta plakni slīdošais sniegs to nesalauztu, bet lietus tiktu tajā savākts. Šis nosacījums noteikti jāievēro jebkura materiāla noteksistēmu montāžā. Tikpat nozīmīgas ir sniega aiztures barjeru izvēle un pareiza montāža. Vajadzētu arī uzstādīt ērtu jumta lūku, kas ir vienā tonī ar jumta segumu. To klāsts ir ļoti daudzveidīgs, katrai mājai var atrast piemērotāko risinājumu.

Noteksistēmu priekšrocības

Modernās ūdens noteksistēmas ir pilnībā nokomplektētas ar visiem nepieciešamajiem elementiem, tajā skaitā ar nostiprinājuma materiāliem. Populārākas un ilglaicīgākas ir ūdens novadsistēmas, kuru materiāls ir abpusēji pārklāts ar PUR pārklājumu, kas pasargās tekni no priekšlaikus bojāšanās, ko rada mitrums un citi nelabvēlīgi vides apstākļi. Tērauda ūdens noteksistēmām ir vairākas priekšrocības, tostarp elementu izturība pret sniega un ledus iedarbību, kā arī pret koroziju un apkārtējās vides nelabvēlīgo iedarbību, ko nodrošina polimēru pārklājums. Svarīgi, ka to ir viegli montēt, precīzi savienojot visus elementus. Tekņu krāsu vajadzētu pielāgot jumta, logu, palodžu un fasādes krāsai. Ja pēc kāda laika nepieciešams atjaunot krāsojumu, to var darīt, izmantojot metālam un āra darbiem paredzētās krāsas.

Ekspluatācijas gaitā nevajadzētu aizmirst par tekņu kopšanu. Īpaši aktuāli tas ir rudenī, kad nokritušās lapas nosprosto tekni – tās ar speciāli šim nolūkam paredzētiem instrumentiem jāiztīra.

Montēt paša rokām

Nevajadzētu kļūdīties ražotāju piedāvātajā izmēru un materiālu klāstā. Ja ēkai ir metāla jumts, tad jārēķinās, ka ūdens straume, kas nonāk uz jumta, uzreiz arī notek lejā. Tas nozīmē, ka plūsma ir lielāka nekā citiem jumtiem.

Īpaša uzmanība jāvelta arī ūdens noteksistēmu drošumam – ūdens notekrenes joslas nostiprinājumam, kas izslēdz tās noraušanu ar sniegu vai ledu ziemas periodā. Stiprinājumu veidi ir dažādi, un izvēle ir katra paša ziņā. Speciālisti rekomendē – visus nepieciešamos materiālus iegādāties vienā tirdzniecības vietā, jo iespējamas būtiskas atšķirības dažādu ražotāju produkcijā, kuras vizuāli nav pamanāmas.

Visus tekņu montāžas darbus var veikt gan pats mājas saimnieks, gan arī speciālists. Protams, labāku kvalitāti nodrošinās speciālists, bet, ja tomēr montē patstāvīgi, iegādājoties teknes, noteikti jāiepazīstas ar montāžas instrukciju.

Jauni jumta elementi

Domājot par jumta būvi vai atjaunošanu, bez noteksistēmām un teknēm rūpīgs saimnieks padomās arī par piltuvēm, korēm, vējmalām, sateknēm, ventilācijas un antenas izvadiem, jumta lūkām, tiltiem, kāpnēm, sniega barjerām un kvalitatīvu visu šo elementu montāžu.

Svarīgi ir ievērot minēto detaļu ieteicamos izmērus, jo, piemēram, zem šauras kores ziemā vējš sapūtīs sniegu, šaura satekne nenodrošinās pilnīgu drošību pret ūdens tecēšanu, bet īsa karnīze neaizsargās vējkasti no ūdens ietekmes. Tāpat uzmanība jāpievērš detaļu nostiprināšanai, lai stipra vēja ietekmē tās paliktu savā vietā un veiksmīgi pildītu savu funkciju, pasargājot jumta segumu. Ir vērts parūpēties arī par skursteņa ilgmūžību, tam uzstādot jaunu cepurīti, vai arī atjaunot veco skursteni, aprīkojot to ar tērauda apdari. n

Raksts tapis sadarbībā ar SIA Toode

Svarīgākais