Idejas, kā pagatavot gardu picu

© Ilustratīvs attēls

Uz­ska­ta, ka īs­tu pi­cu var no­gar­šot ti­kai Ne­ap­olē, ko dē­vē par pi­cas dzim­te­ni. Īs­tās pi­cas ir plā­nas, traus­las un tās ie­sa­ka cept mal­kas krās­nī. Pi­cas mēdz būt ļo­ti da­žā­das un ar at­šķi­rī­giem pil­dī­ju­miem un dau­dziem no­sau­ku­miem. Pi­ca ne­var le­po­ties ar iz­ci­lām tra­dī­ci­jām un se­nu vēs­tu­ri, sā­kot­nē­ji tā bi­ja na­ba­dzī­go zem­nie­ku trū­cīgs ēdiens, kad ne­ko la­bā­ku vi­ņi ne­va­rē­ja at­ļau­ties.

Ta­ču gal­ve­nais, ka pi­cu var pa­ga­ta­vot mā­jās, iz­man­to­jot pa­zīs­ta­mas un daž­kārt arī īpa­šā­kas iz­ej­vie­las. Mīk­lu pa­ras­ti ga­ta­vo no mil­tiem, rau­ga, eļ­ļas, sāls un ūdens, pil­dī­ju­mam iz­man­to to­mā­tu mēr­ci, garš­au­gus un sie­ru. Piz­za Mar­ghe­ri­ta sa­vu­laik kļu­vu­si par vi­su ci­tu pi­cu re­cep­šu pa­ma­tu, jo šo vien­kār­šo ēdie­nu ēdu­si un sla­vē­ju­si kā­da ka­raļ­mei­ta. Ga­ta­vo­jot pi­cai pil­dī­ju­mu, jā­ie­vē­ro šāds pa­mat­li­kums: pil­dī­ju­ma ma­te­ri­āla iz­vē­le un iz­ej­vie­lu dau­dzums ir at­ka­rīgs no pi­cas ce­pē­ja un arī ēdā­ju gau­mes. Tā­pēc pi­cu re­cep­tēs ne­tiek do­ti ne­pie­cie­ša­mie iz­ej­vie­lu dau­dzu­mi pil­dī­ju­mam.

NO­DE­RĪ­GI

* Ga­ta­vo­jot pi­cas pil­dī­ju­mu, priekš­ro­ka jā­dod svai­giem to­mā­tiem, ne­vis ke­ču­pam.

* Mal­tās ga­ļas vie­tā la­bāk ir iz­vē­lē­ties ku­bi­ņos, strē­me­lī­tēs vai arī lie­lā­kās šķē­lēs sa­da­lī­tu ga­ļu vai šķiņ­ķi.

* No garš­au­giem vis­bie­žāk iz­man­to ba­zi­li­ku, ti­mi­ānu, es­tra­go­nu, ķi­me­nes, dil­les, pē­ter­sī­ļus, rau­de­ni un dār­za lup­stā­ju.

* Iz­cep­tai pi­cai jā­būt su­lī­gai, ne­vis sa­kal­tu­šai un krauk­šķī­gai.

* Siers ir pi­cas vāks. Sie­ra kār­tai ir jā­būt iz­ku­su­šai, ne­vis brū­nai.

Re­cep­tes

Pi­cas mīk­la

Sa­stāv­da­ļas: 25 g rau­ga, 200 g ūdens, ēdam­ka­ro­te eļ­ļas, 500 g kvie­šu mil­tu, pus­tēj­ka­ro­te sāls.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: ie­dru­pi­na rau­gu bļo­dā un uz­lej sil­tu ūde­ni. Mai­sa, ka­mēr raugs iz­šķīst. Pie­vie­no eļ­ļu un sā­li. Ie­mai­sa mil­tus un sa­mī­ca vien­da­bī­gu mīk­lu. Ļauj stun­du rūgt zem dvie­ļa. Liek mīk­lu uz gal­da, sa­da­la četr­ās da­ļās un iz­vei­do no tām apaļ­us ku­ku­ļus. Iz­vel­tnē mīk­lu plā­nās ri­pās, un liek tās uz ce­peš­plāts. Liek uz mīk­las ri­pām pi­cas pil­dī­ju­mu. Cep 225 - 250 grā­du kar­stā ce­peš­krās­nī 10 līdz 15 mi­nū­tes, ka­mēr pi­cas ir ga­ta­vas.

Tun­ča pi­ca

Sa­stāv­da­ļas: kon­ser­vēts tun­cis, šķiņ­ķis, to­mā­ti, olīv­as, pap­ri­ka, sī­po­li, dil­les, rī­vēts siers.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sa­griež šķiņ­ķi, pap­ri­ku un to­mā­tu ne­lie­los ku­bi­ņos. Sī­ki sa­ka­pā sī­po­lus un dil­les. Sa­mai­sa un uz­klāj uz pi­cas pa­mat­nes. Uz tā liek ar dak­ši­ņu sa­smal­ci­nā­tu tun­ci un šķē­lī­tēs sa­griez­tas olīv­as. Pār­kai­sa ar rī­vē­tu sie­ru.

Ve­ge­ta­ri­ana

Sa­stāv­da­ļas: zi­lā pe­lē­ju­ma siers, šam­pin­jo­ni, ku­ku­rū­za, pu­pi­ņas, ana­nāss, pap­ri­ka, sī­po­li vai pu­ra­vi, olīv­as, svai­gi to­mā­ti vai ne­daudz ke­ču­pa, rī­vēts siers.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sa­griež ana­nā­sus, pap­ri­ku un sī­po­lus ku­bi­ņos, sē­nes - šķē­lī­tēs. No­klāj pi­cas pa­mat­ni. Uz­kai­sa garš­au­gus vai pi­cas garš­vie­lu mai­sī­ju­mu. Uz­kai­sa sa­rī­vē­tu cie­tā­ku sie­ru.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.