Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 164. diena. Jaunākā informācija [23:08]

© Reuters/Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 6. augustā. Ukraina jau sesto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.08. Lielbritānijas uzņēmums "Fenix ​​​​Insight", kas specializējas sprāgstvielu iznīcināšanā, izsludināja līdzekļu vākšanu, lai izveidotu spēļu kāršu komplektus, kuros attēloti sprādzienbīstami priekšmeti. Uzņēmums vēlas šos kāršu komplektus ukraiņiem, lai viņi iemācītos atpazīt sprādzienbīstamos priekšmetus.

22.31. Divas valstis - Polija un Ungārija - piektdien atteicās atbalstīt Eiropas Komisijas priekšlikumu enerģētikas krīzes apstākļos samazināt pieprasījumu pēc gāzes par 15% .

21.19. "Energoatom" brīdina, ka Krievija vēlas Zaporižjes AES atvienot no Ukrainas energosistēmas, lai atslēgtu elektrību Ukrainas dienvidiem, vēsta pravda.com.ua.

19.58. Hersonas apgabalā okupanti savas tehnikas pārvietošanos caur Kahovskas HES dambi, baidoties no Ukrainas karaspēka apšaudes, sedz ar vietējo iedzīvotāju civilo transportu, ziņo portāls "Pravda.com.ua".

18:59. Pirmais no trim kuģiem ar graudiem, kas piektdien atstāja Odesas ostu, jau atrodas Bosfora ieejas zonā, ziņo portāls "Epravda.com.ua".

18.39. Pilsētas mērs Serhijs Morgunovs, komentējot 14.jūlijā Vinnicā notikušā uzlidojuma likvidēšanas pasākumus, norādījis, ka Krievijas karaspēka nodarīto zaudējumu apmērs ir 240 miljoni grivnu.

16.54. Mikolajavas apgabalā Ukrainas militārpersonas notrieca Krievijas karaspēka operatīvi taktiskā līmeņa dronu, ziņo portāls "Pravda.com.ua".

15.47. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans uzskata, ka vienošanās par graudu eksporta atbloķēšanu no Ukrainas ostām rada labvēlīgu augsni plašākām Kijevas un Kremļa sarunām, un paudis gatavību rīkot Putina un Zelenska tikšanos Stambulā.

14.17. Doņeckas apgabalu nav pametuši 350 000 iedzīvotāju. Doņeckas apgabala gubernators Pavlo Kiriļenko intervijā medijam "Suspilne" sacīja, ka, lai gan lielākā daļa no 1,7 milj. reģionā dzīvojošie cilvēki ir pārvietoti,ir cilvēki, kas atsakās pamest savas mājas, neskatoties uz to jūlija beigās tika noteikta obligāta evakuācija.

13.56. 5.augustā notikušās apšaudes rezultātā Krievijas okupanti nopietni sabojāja Zaporožjes AES slāpekļa-skābekļa staciju un apvienoto palīgēku - pastāv ūdeņraža noplūdes un radioaktīvo vielu izsmidzināšanas risks, informē prezidenta kancelejas vadītājs Andris Jermaks.

11.25. Krievijas pilna mēroga bruņotas agresijas rezultātā Ukrainā tika ievainoti vairāk nekā 1063 bērni, no kuriem vismaz 361 bērns gāja bojā, informē Ukrainas ģenerālprokuratūra.

10.44. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši aptuveni 41 900 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1802 tankus, 4051 bruņutransportieri, 955 lielgabalus, 260 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 127 zenītartilērijas iekārtas, 223 lidmašīnas, 191 helikopteru, 744 bezpilota lidaparātus, 182 spārnotās raķetes, 2970 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 85 specializētās tehnikas vienības.

09.12. Bulgārija slepeni caur Poliju ir nosūtījusi Ukrainai 4200 tonnas ieroču, paziņoja Bulgārijas ekonomikas ministra pienākumu izpildītājs Aleksandrs Mihailovs. "Pirmajos četros mēnešos kopš kara sākuma - līdz 30.jūnijam tika parakstītas atļaujas Bulgārijas ieroču eksportam viena miljarda 16 miljonu eiro vērtībā. Šajā četru mēnešu periodā 4200 tonnas Bulgārijas ieroču tika nogādātas Polijas lidostā pie robežas ar Ukrainu," paziņoja Mihailovs.

08.56. Starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Amnesty International" Ukrainas biroja vadītāja Oksana Pokaļčuka piektdienas vakarā paziņoja par savu aiziešanu no amata pēc organizācijas skandalozā ziņojuma, kurā bija apgalvots, ka Ukraina centienos atvairīt Krievijas uzbrukumu pakļauj briesmām civiliedzīvotājus.

01.09. Krievijas armija piektdien apšaudīja Zaporižjas AES, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, nosaucot šādu rīcību par noziegumu un teroraktu, kā arī pieprasot noteikt stingras sankcijas pret Krievijas atomenerģētikas nozari.

''Šodien okupanti radīja kārtējo ārkārtīgi riskanto situāciju visiem Eiropā - viņi apšaudīja Zaporižjas AES, turklāt divreiz dienā. Tā ir vislielākā atomstacija mūsu kontinentā. Un jebkādas šī objekta apšaudes ir atklāts, pārdrošs noziegums, terorakts," Zelenskis sacīja savā videouzrunā piektdienas vakarā.

00.10. Bulgārija uz Ukrainu nosūtījusi 4200 tonnas ieroču - piegādes notikušas slepenībā caur Poliju, vēsta pravda.com.ua.

5. augusta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 163. dienu.