Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 163. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:04]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 5. augustā. Ukraina jau sesto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.04.Eiropas Savienība (ES) līdz šim evakuējusi 1000 pacientu no Ukrainas slimnīcām, valsts veselības aprūpes sistēmai izjūtot arvien lielākas grūtības iebrukuma laikā.

22.05. "Bellingcat" izmeklētāji identificējuši Krievijas armijas karavīru, kurš spīdzināja un izpildīja nāvessodu Ukrainas karavīram

21.10. Krievijas armija apšaudījusi Zaporižjes AES: šāviņi krituši teju pie paša kodolreaktora. Vairāk šeit

20:01. No Ukrainas ostām piektdien devušies ceļā vēl trīs kuģi ar kukurūzu, paziņoja Ukrainas infrastruktūras ministrs Oleksandrs Kubrakovs.

Kuģis "Navistar" izgājis no Odesas ostas, bet kuģi "Rojen" un "Polarnet" - no Čornomorskas ostas, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstījis Kubrakovs.

Uz šiem kuģiem atrodas pavisam 57 000 tonnu kukurūzas, kas tiek vesta uz Turciju, Lielbritāniju un Īriju.

19:00. Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien sacīja Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam, ka cer parakstīt vienošanos par tirdzniecības un ekonomisko saišu stiprināšanu.

17:24. Krievija vēlas izmantot gāzi un naftu kā ieročus Eiropas vienotības graušanai un vēlas vājināt sabiedrības un politiķu atbalstu sankciju noteikšanai pret Krieviju, uzskata Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

16:42. Krievija piektdien pavēstīja, ka izraida 14 Bulgārijas konsulāros un vēstniecības darbiniekus, atbildot uz Sofijas, kā apgalvo Maskava, "nemotivēto" lēmumu izraidīt Krievijas diplomātus, attiecībām saasinoties Krievijas pret Ukrainu sāktā kara dēļ. Bulgārija jūnijā paziņoja, ka izraida 70 Krievijas diplomātiskos darbiniekus. Tas bija lielākais Krievijas diplomātu skaits, kas no Bulgārijas izraidīts vienā reizē. Sofija arī paziņojusi, ka uz laiku slēdz Krievijas ģenerālkonsulātu Rusē, Bulgārijas ziemeļos.

15:33. Pārtikas produktu cenas pasaulē jūlijā krasi samazinājušās, kas daļēji skaidrojams ar Ukrainas un Krievijas vienošanos, kas ļaus izvest no Ukrainas ostām graudus, ziņo ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

13.49. Krievijas armijas rīcība apdraud Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) drošību, teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas ziņojumā, kas sastādīts, balstoties britu izlūkdienestu informācijā."Pēc piecu mēnešu okupācijas Krievijas nodomi attiecībā uz Zaporižjas AES joprojām ir neskaidri," norāda ministrija.

13.23. Seši no Top10 Krievijas oligarhiem vēl nav pakļauti ASV sankcijām, uz pieciem neattiecas Eiropas Savienības sankcijas, bet uz diviem - Lielbritānijas, ziņo Trap Aggressor analītiķu grupa, kas uzrauga pret Krieviju noteiktās sankcijas. Runa ir par Vladimiru Ļisinu, Vladimiru Potaņinu, Pāvelu Durovu, Leonīdu Mihelsonu, Andreju Meļņičenko un Vagitu Alekperovu.

12.22. Krievijas prezidenta Vladimira Putina bijusī sieva Ludmila Očeretnaja un viņas vīrs Arturs Očeretnijs saņem no Maskavas mērijas, kā arī bankas "Gazprombank" un citiem uzņēmumiem miljoniem rubļu, turklāt viņiem pieder dzīvokļi un villa Francijā, Šveicē un Spānijā, konstatēts opozicionāra Alekseja Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) izmeklēšanā.

11.45. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši aptuveni 41 650 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1792 tankus, 4032 bruņutransportierus, 950 lielgabalus, 260 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 123 zenītartilērijas iekārtas, 223 lidmašīnas, 191 helikopteru, 742 bezpilota lidaparātus, 182 spārnotās raķetes, 2964 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 83 specializētās tehnikas vienības.

11.24. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši aptuveni 41 650 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1792 tankus, 4032 bruņutransportierus, 950 lielgabalus, 260 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 123 zenītartilērijas iekārtas, 223 lidmašīnas, 191 helikopteru, 742 bezpilota lidaparātus, 182 spārnotās raķetes, 2964 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 83 specializētās tehnikas vienības.

10.47. Krievijas spēki Luhanskas apgabalā izvieto visus tās rīcībā esošos ieročus, lai izspiestu Ukrainas bruņotos spēkus no savām pozīcijām, ziņo Luhanskas apgabala militārās pārvaldes vadītājs Serhijs Haidajs. "[Krievijas spēki] apšauda pilsētas un ciemus, kā arī mūsu karaspēka nocietinājumus, cenšoties virzīties uz Bahmutu."

09.41. Saskaņā ar starptautisko vienošanos par labības eksporta atsākšanu no Ukrainas ostām piektdien devušies ceļā vēl trīs kuģi ar kukurūzu, paziņoja Ukrainas infrastruktūras ministrs Oleksandrs Kubrakovs.

Kuģis "Navistar" izgājis no Odesas ostas, bet kuģi "Rojen" un "Polarnet" - no Čornomorskas ostas, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstījis Kubrakovs. Uz šiem kuģiem atrodas pavisam 57 tonnas kukurūzas, kas tiek vesta uz Turciju, Lielbritāniju un Īriju.

09.00. Šogad Latvijas austrumu robežu šķērsojuši ap 120 000 ukraiņu, atsevišķās dienās viņu skaitam sasniedzot pat 1300 cilvēkus, intervijā TV3 pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

08.06. Ziemeļmaķedonija uzdāvinājusi Ukrainai četras padomju ražojuma triecienlidmašīnas "Su-25", vēsta Ziemeļmaķedonijas plašsaziņas līdzekļi. Šīs lidmašīnas Ziemeļmaķedonija no Ukrainas par četriem miljoniem eiro nopirka 2001.gadā, bet tagad tās bez maksas nodotas atpakaļ Ukrainai.

07.33. Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu, uzturoties vizītē Ukrainā, ceturtdien apmeklējis Hostomeļas lidlauku un Čornobiļas atomelektrostaciju, paziņoja Igaunijas Ārlietu ministrija. Reinsalu sacījis, ka savām acīm skatījis postu, kādu nodarījusi Krievija ar savu iebrukumu Ukrainā.

"Mūsu pienākums ir turpināt atbalstīt Ukrainu, līdz Krievija zaudēs savu genocīda karu," uzsvēris Reinsalu, kuram arī bijusi saruna ar Ukrainas karavīriem.

07.08. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, ceturtdien sakot runu ASV Konservatīvo politiskās rīcības konferencē Teksasas štata Dalasas pilsētā, paziņoja, ka bez Krievijas un ASV sarunām nebūs miera Ukrainā.

"Manuprāt, globālistu līderu stratēģija ved uz eskalāciju, kara turpināšanos un miera izredžu samazināšanos. Bez ASV un Krievijas sarunām miera Ukrainā nekad nebūs. Arvien vairāk cilvēku mirs un cietīs, bet mūsu ekonomika izrādīsies uz kraha robežas," sacīja Orbāns.

01.00. Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International", savā ziņojumā apgalvojot, ka Ukraina centienos atvairīt Krievijas uzbrukumu pakļauj briesmām civiliedzīvotājus, pārliek atbildību no agresora (Krievijas) uz upuri (Ukrainu), ceturtdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņš arī uzsvēra, ka Krievijas karaspēka ceturtdien ar artilēriju veiktā Doneckas apgabala Toreckas pilsētas apšaude, nogalinot astoņus un ievainojot četrus cilvēkus sabiedriskā transporta pieturā, ir kārtējais ciniskais un aprēķinātais Krievijas terora akts.

00.10. Krievijas armija apšaudījusi Harkivu, ir bojā gājušie.

4. augusta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 162. dienu.