Di­ētis­kie un veselīgie jū­ras kā­pos­ti; uzzini, kādas kaites tie ārstē

© http://www.lv.rowland98.com

Jū­ras kā­pos­tus vai la­mi­nā­ri­ju ar sa­vu spe­ci­fis­ko gar­šu jau kopš se­niem lai­kiem iz­man­to, lai ār­stē­tu da­žā­das sli­mī­bas. To sa­stāvs pa­tie­šām ir uni­kāls: amino­skā­bes, al­gi­nā­ti, po­li­ne­pie­sā­ti­nā­tās tauk­skā­bes, vi­ta­mī­ni, mak­ro­ele­men­ti un mik­ro­ele­men­ti.

Ta­jos ir maz tau­ku, tie ir di­ētis­ki, ja vien tiem ne­pie­vie­no pā­rāk daudz eļ­ļas, bet to pirms lie­to­ša­nas var arī no­ska­lot. 100 gra­mos šā jū­ras pro­duk­ta ir ti­kai as­to­ņas kilo­ka­lo­ri­jas. Vēr­tī­gā­kais ele­ments la­mi­nā­ri­jā ir jods. Tas, kā zi­nāms, ak­ti­vi­zē vai­rog­dzie­dze­ra dar­bī­bu, nor­ma­li­zē or­ga­nis­ma viel­mai­ņu un vei­ci­na lie­ko tauk­au­du no­ār­dī­ša­nos. La­mi­nā­ri­jas no­pēr­ka­mas sa­lā­tu vei­dā, tos pa­zīst kā jū­ras kā­pos­tus, arī pul­ve­rī sa­mal­tus un kal­tē­tus. Sa­lī­dzi­nā­ju­mā ar pa­ras­ta­jiem kā­pos­tiem ta­jos ir di­vas rei­zes vai­rāk fos­fo­ra, 11 rei­žu - mag­ni­ja, 16 rei­žu - dzelzs un 40 rei­žu - nāt­ri­ja. Hi­pok­rāts sa­vu­laik tei­cis, ka pār­ti­kai jā­būt kā zā­lēm, bet zā­lēm - kā pār­ti­kai. Jū­ras kā­pos­ti ir re­āls pie­rā­dī­jums, ka tā var būt. Jū­ras kā­pos­tus var sau­tēt vai vā­rīt, pie­vie­not ma­jo­nē­zi, da­žā­das mēr­ces vai eļ­ļu, pa­pil­di­nāt dār­ze­ņu sa­lā­tus. Ma­ri­nē­ti jū­ras kā­pos­ti lie­lis­ki gar­šo ar bie­tēm, sa­lā­tu la­pām un ķip­lo­ku. Pla­ši iz­man­to pār­ti­kas rūp­nie­cī­bā, lai pa­ga­ta­vo­tu krē­mus, že­le­jas, ie­vā­rī­ju­mus, sal­dē­ju­mu. Ja, pie­mē­ram, uz eti­ķe­tes ir rak­stīts, ka pro­duk­tā ir šā­di ko­di - E 401 - nāt­ri­ja al­gi­nāts, E 404 - nāt­ri­ja al­gi­nāts, E 406 - agars un ci­ti, tad ne­va­jag sa­trauk­ties, ka tie ir kon­ser­van­ti. Tās ir jū­ras kā­pos­tu vēr­tī­gas sa­stāv­da­ļas.

No­de­rī­gi!

* Jū­ras kā­pos­ti ik­die­nas ēdien­kar­tē var aiz­stāt sā­li. Ta­jos ir kā­li­ja hlo­rīds, kas ir la­bāks ne­kā nāt­ri­ja hlo­rīds. Kād­reiz no tiem ga­ta­vo­ja pat sāls aiz­vie­to­tā­ju, tā­pēc šā­dā no­lū­kā tos var dro­ši iz­man­tot.

* Ja die­nā tiek ap­ēs­ta tēj­ka­ro­te jū­ras aļ­ģu, tad tiek uz­ņem­ta ne­pie­cie­ša­mā jo­da die­nas de­va.

Re­cep­tes

Jū­ras kā­pos­tu un olas sa­lā­ti ma­jo­nē­zes mēr­cē

Sa­stāv­da­ļas: glā­ze jū­ras kā­pos­tu, pus­glā­ze sa­lā­tu mēr­ces ar eti­ķi, 2 vā­rī­tas olas, pus­glā­ze ma­jo­nē­zes, 2 līdz 3 to­mā­ti, ēdam­ka­ro­te sa­smal­ci­nā­tu za­ļu­mu, 3 līdz 4 pē­ter­sī­ļa za­ri­ņi.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: vā­rī­tus sa­griez­tus jū­ras kā­pos­tus sa­jauc ar sa­lā­tu mēr­ci un no­liek auk­stu­mā uz 8 līdz 10 stun­dām. Sa­ka­pā vā­rī­tas olas un sa­jauc ar jū­ras kā­pos­tiem, pie­vie­no ma­jo­nē­zi. Sa­lā­tus iz­liek trau­ka cen­trā un sa­kār­to kau­dzī­tē, pār­lej ar pār­i pa­li­ku­šo ma­jo­nē­zi un pār­kai­sa ar sa­smal­ci­nā­tiem za­ļu­miem. Sa­lā­tus ro­tā ar olas un to­mā­ta šķē­lī­tēm, pē­ter­sī­ļa za­ri­ņiem.

Sa­lā­ti no jū­ras kā­pos­tiem un tun­ča

Sa­stāv­da­ļas: kār­bi­ņa tun­ča, bur­kāns, sī­pols, kār­bi­ņa jū­ras kā­pos­tu, ma­jo­nē­ze, 4 vā­rī­tas olas, ro­tā­ju­mam - za­ļu­mi un olīv­as.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: tun­ci sa­smal­ci­na un liek sa­lā­tu trau­kā. Jū­ras kā­pos­tus sa­griež un liek ot­ra­jā kār­tā. Bur­kā­nu sa­rī­vē, sī­po­lu smal­ki sa­griež un ap­cep, pēc tam liek tre­ša­jā kār­tā. Olas sa­rī­vē, liek trau­kā, vir­sū lej ma­jo­nē­zi un kār­to ro­tā­ju­mu.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.