Jūras kāpostus vai lamināriju ar savu specifisko garšu jau kopš seniem laikiem izmanto, lai ārstētu dažādas slimības. To sastāvs patiešām ir unikāls: aminoskābes, algināti, polinepiesātinātās taukskābes, vitamīni, makroelementi un mikroelementi.
Tajos ir maz tauku, tie ir diētiski, ja vien tiem nepievieno pārāk daudz eļļas, bet to pirms lietošanas var arī noskalot. 100 gramos šā jūras produkta ir tikai astoņas kilokalorijas. Vērtīgākais elements laminārijā ir jods. Tas, kā zināms, aktivizē vairogdziedzera darbību, normalizē organisma vielmaiņu un veicina lieko taukaudu noārdīšanos. Laminārijas nopērkamas salātu veidā, tos pazīst kā jūras kāpostus, arī pulverī samaltus un kaltētus. Salīdzinājumā ar parastajiem kāpostiem tajos ir divas reizes vairāk fosfora, 11 reižu - magnija, 16 reižu - dzelzs un 40 reižu - nātrija. Hipokrāts savulaik teicis, ka pārtikai jābūt kā zālēm, bet zālēm - kā pārtikai. Jūras kāposti ir reāls pierādījums, ka tā var būt. Jūras kāpostus var sautēt vai vārīt, pievienot majonēzi, dažādas mērces vai eļļu, papildināt dārzeņu salātus. Marinēti jūras kāposti lieliski garšo ar bietēm, salātu lapām un ķiploku. Plaši izmanto pārtikas rūpniecībā, lai pagatavotu krēmus, želejas, ievārījumus, saldējumu. Ja, piemēram, uz etiķetes ir rakstīts, ka produktā ir šādi kodi - E 401 - nātrija algināts, E 404 - nātrija algināts, E 406 - agars un citi, tad nevajag satraukties, ka tie ir konservanti. Tās ir jūras kāpostu vērtīgas sastāvdaļas.
Noderīgi!
* Jūras kāposti ikdienas ēdienkartē var aizstāt sāli. Tajos ir kālija hlorīds, kas ir labāks nekā nātrija hlorīds. Kādreiz no tiem gatavoja pat sāls aizvietotāju, tāpēc šādā nolūkā tos var droši izmantot.
* Ja dienā tiek apēsta tējkarote jūras aļģu, tad tiek uzņemta nepieciešamā joda dienas deva.
Receptes
Jūras kāpostu un olas salāti majonēzes mērcē
Sastāvdaļas: glāze jūras kāpostu, pusglāze salātu mērces ar etiķi, 2 vārītas olas, pusglāze majonēzes, 2 līdz 3 tomāti, ēdamkarote sasmalcinātu zaļumu, 3 līdz 4 pētersīļa zariņi.
Pagatavošana: vārītus sagrieztus jūras kāpostus sajauc ar salātu mērci un noliek aukstumā uz 8 līdz 10 stundām. Sakapā vārītas olas un sajauc ar jūras kāpostiem, pievieno majonēzi. Salātus izliek trauka centrā un sakārto kaudzītē, pārlej ar pāri palikušo majonēzi un pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem. Salātus rotā ar olas un tomāta šķēlītēm, pētersīļa zariņiem.
Salāti no jūras kāpostiem un tunča
Sastāvdaļas: kārbiņa tunča, burkāns, sīpols, kārbiņa jūras kāpostu, majonēze, 4 vārītas olas, rotājumam - zaļumi un olīvas.
Pagatavošana: tunci sasmalcina un liek salātu traukā. Jūras kāpostus sagriež un liek otrajā kārtā. Burkānu sarīvē, sīpolu smalki sagriež un apcep, pēc tam liek trešajā kārtā. Olas sarīvē, liek traukā, virsū lej majonēzi un kārto rotājumu.