PAMĒĢINI: In­te­re­san­ti ēdieni no zemenēm

© Publicitātes foto

Nu tad ņe­mam gro­zi­ņu un ejam ze­me­nēs – uz dār­zu, uz tir­gu vai kur nu kat­ram ir tā­da iz­de­vī­ba. Tau­tā jo­pro­jām cir­ku­lē uz­skats, ka va­sa­ras se­zo­nā jā­ap­ēd vis­maz des­mit ki­lo­gra­mu ze­me­ņu. Nav ga­dī­jies at­rast pār­lie­ci­no­šu pa­ma­to­ju­mu, kā­pēc tie­ši tik, bet, ja nav aler­ģi­jas, ve­se­lī­bas pro­blē­mu vai ci­tu ap­stāk­ļu, kas lieg­tu to da­rīt, – kā­pēc gan ne?

Ko gan mēs vēl ne­zi­nām par ze­me­nēm? Bez vit­amī­niem un mi­ne­rāl­vie­lām ze­me­nēs ir arī an­ti­ok­si­dan­ti - vie­las, kas šo­dien īpa­ši pie­sais­ta pēt­nie­ku uz­ma­nī­bu. Ze­me­nes ir viens no vēr­tī­gā­ka­jiem an­ti­ok­si­dan­tu avo­tiem, ASV pēt­nie­ki tās ie­rin­do ce­tur­ta­jā vie­tā aiz mel­le­nēm, dzēr­ve­nēm un ave­nēm. Cen­šo­ties no­skaid­rot op­ti­mā­los ze­me­ņu uz­gla­bā­ša­nas ap­stāk­ļus, at­klā­jies, ka di­vas die­nas ir mak­si­mā­lais uz­gla­bā­ša­nas laiks. Pēc šā ter­mi­ņa ze­me­nes gan jo­pro­jām ir ēda­mas, ta­ču zu­du­mā gā­ju­šas sva­rī­gas uz­tur­vie­las - C vit­amīns un po­li­fe­no­li. Vis­la­bā­kais gai­sa mit­rums ze­me­ņu uz­gla­bā­ša­nai ir 90-95%, bet le­dus­skap­jos tas ir ze­māks. Vis­la­bāk ogas uz­gla­bāt di­vu grā­du tem­pe­ra­tū­rā, bet mā­jas le­dus­ska­pī tā pa­ras­ti ir aug­stā­ka. Gan ne­ga­ta­vās, gan pār­ga­ta­vās ze­me­nēs po­li­fe­no­lu sa­turs ir ze­māks ne­kā ta­jās, kas no­vāk­tas pa­rei­zā ga­ta­vī­bas pa­kā­pē. Jau­nu ap­stip­ri­nā­ju­mu gu­vu­si arī ze­me­ņu spē­ja sta­bi­li­zēt cu­ku­ra lī­me­ni asi­nīs: cu­kurs, kas uz­ņemts ar ze­me­nēm, ne­ra­da tā­du kra­su cu­ku­ra lī­me­ņa lē­cie­nu asi­nīs kā tāds pats dau­dzums smal­kā cu­ku­ra. Jo­pro­jām tiek pē­tī­ta arī ze­me­ņu pret­ie­kai­su­ma ie­dar­bī­ba, un ce­rams, ka drīz zi­nāt­nie­ki pa­vēs­tīs mums jau­nus fak­tus par šīm gar­da­jām un smar­žī­ga­jām ogām, kas no stin­gri bo­tā­nis­kas kla­si­fi­kā­ci­jas vie­dok­ļa ne­maz nav ogas. In­te­re­san­ti, ka par la­bā­ka­jām eks­per­ti uz­ska­ta vi­dē­ji lie­las ze­me­nes, kas bie­ži vien esot smar­žī­gā­kas ne­kā ļo­ti lie­lās. Ja grib uz­ņemt pa­šas vēr­tī­gā­kās uz­tur­vie­las, ze­me­nes jā­la­sa īpa­ši uz­ma­nī­gi, jo me­hā­nis­ki bo­jā­ju­mi, tā­pat arī tu­rē­ša­na sau­les gais­mā, kar­sē­ša­na, skā­ba vi­de un ci­ti fak­to­ri jū­ta­mi ma­zi­na šo vie­lu sa­tu­ru.

Tā­tad vis­ve­se­lī­gā­kās ze­me­nes nāk tie­ši no do­bes, un, kad svai­go ogu uz­ņem­ša­nas plāns ir iz­pil­dīts, va­ram pa­lu­ti­nāt se­vi arī ar in­te­re­san­tiem ze­me­ņu ēdie­niem.

Re­cep­tes

  • Ze­me­ņu pav­lo­va. Šis iz­smal­ci­nā­tais sal­dais ēdiens esot ra­dīts 1926. ga­dā Jaun­zē­lan­dē par go­du sla­ve­nās krie­vu ba­le­rī­nas An­nas Pav­lo­vas vies­iz­rā­dēm pa­sau­les tur­ne­jas ie­tva­ros, un kopš tā lai­ka ra­dies daudz da­žā­du va­ri­ā­ci­ju par šo tē­mu. Šī ir ti­kai vie­na no tām. Sa­stāv­da­ļas. Čet­ri olu bal­tu­mi, vie­na glā­ze pū­der­cu­ku­ra, trīs tēj­ka­ro­tes ku­ku­rū­zas cie­tes, vie­na tēj­ka­ro­te balt­vī­na eti­ķa, 500 ml sal­dā krē­ju­ma (35%), 300 g ze­me­ņu, 1-2 ba­nā­ni. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Olu bal­tu­mus pu­to, pa­kā­pe­nis­ki pie­vie­no­jot pū­der­cu­ku­ru. Kad sa­pu­to­tas stin­gras pu­tas, ta­jās ie­si­jā cie­ti un pie­vie­no eti­ķi, vien­da­bī­gi ie­ci­lā. Plā­ti iz­klāj ar ce­pa­mo pa­pī­ru, uz tās liek sa­ga­ta­vo­to ma­su, lai vei­do­tos ap­lis ap­tu­ve­ni 20 cm dia­met­rā; ma­las, sa­švī­kā­jot ar dak­ši­ņu, iz­vei­do ca­kai­nas (lai tās at­gā­di­na ba­le­ta svār­ci­ņus). Cep ce­peš­krās­nī 150 grā­du tem­pe­ra­tū­rā 40 mi­nū­šu, ce­peš­krās­ni iz­slēdz, at­ver dur­ti­ņas un at­stāj plā­ti at­dzist. Sa­pu­to krē­ju­mu, pār­liek iz­cep­ta­jam be­zē slā­nim, vir­sū liek ze­me­ņu pu­sī­tes un ba­nā­nu šķē­lī­tes.
  • Ze­me­ņu ri­so­to. Sa­stāv­da­ļas. 300 g rī­su, viens ābols, 50 g cu­ku­ra, 200 g ze­me­ņu, pus­glā­ze sau­sā balt­vī­na, trīs pi­par­mēt­ru ga­lot­nī­tes, 50 g svies­ta, 50 g rī­vē­tas šo­ko­lā­des, sau­ja ka­pā­tu riek­stu. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Ābo­lu sa­griež ga­ba­li­ņos, pār­lej ar glā­zi ūdens, pie­vie­no cu­ku­ru, uz­vā­ra, no­ņem no uguns, uz­liek kat­li­ņam vā­ku un at­stāj uz 10 mi­nū­tēm. Pēc tam pie­vie­no svies­tu, sa­griez­tas pi­par­mēt­ras, kar­sē di­vas mi­nū­tes, pie­vie­no rī­sus, iz­mai­sa, pie­lej vī­nu un sau­tē uz lē­nas uguns; kad rī­si ga­ta­vi, pie­vie­no ze­me­nes, iz­mai­sa, no­ņem no uguns, at­stāj uz brī­di ie­vilk­ties, liek šķīv­jos, pār­kai­sa ar šo­ko­lā­di un riek­stiem.
  • Sa­lā­ti ar ze­me­nēm. Sa­stāv­da­ļas. Vie­na gal­vi­ņa ro­mie­šu sa­lā­tu, viens gur­ķis, viens ne­liels sī­pols, 10 vi­dē­ji lie­las ze­me­nes; mēr­cei: čet­ras ēdam­ka­ro­tes šķid­ra me­dus, čet­ras ēdam­ka­ro­tes olī­vu eļ­ļas, trīs ēdam­ka­ro­tes bal­za­me­ti­ķa, vie­na tēj­ka­ro­te ma­go­ņu sēk­li­ņu. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Sa­lā­tus, no­mi­zo­tu gur­ķi, sī­po­lu un ze­me­nes sa­griež glī­tos ma­zos ga­ba­li­ņos. Sa­jauc vi­sas mēr­cei pa­re­dzē­tās sa­stāv­da­ļas, pār­lej sa­lā­tiem.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais