Nu tad ņemam groziņu un ejam zemenēs – uz dārzu, uz tirgu vai kur nu katram ir tāda izdevība. Tautā joprojām cirkulē uzskats, ka vasaras sezonā jāapēd vismaz desmit kilogramu zemeņu. Nav gadījies atrast pārliecinošu pamatojumu, kāpēc tieši tik, bet, ja nav alerģijas, veselības problēmu vai citu apstākļu, kas liegtu to darīt, – kāpēc gan ne?
Ko gan mēs vēl nezinām par zemenēm? Bez vitamīniem un minerālvielām zemenēs ir arī antioksidanti - vielas, kas šodien īpaši piesaista pētnieku uzmanību. Zemenes ir viens no vērtīgākajiem antioksidantu avotiem, ASV pētnieki tās ierindo ceturtajā vietā aiz mellenēm, dzērvenēm un avenēm. Cenšoties noskaidrot optimālos zemeņu uzglabāšanas apstākļus, atklājies, ka divas dienas ir maksimālais uzglabāšanas laiks. Pēc šā termiņa zemenes gan joprojām ir ēdamas, taču zudumā gājušas svarīgas uzturvielas - C vitamīns un polifenoli. Vislabākais gaisa mitrums zemeņu uzglabāšanai ir 90-95%, bet ledusskapjos tas ir zemāks. Vislabāk ogas uzglabāt divu grādu temperatūrā, bet mājas ledusskapī tā parasti ir augstāka. Gan negatavās, gan pārgatavās zemenēs polifenolu saturs ir zemāks nekā tajās, kas novāktas pareizā gatavības pakāpē. Jaunu apstiprinājumu guvusi arī zemeņu spēja stabilizēt cukura līmeni asinīs: cukurs, kas uzņemts ar zemenēm, nerada tādu krasu cukura līmeņa lēcienu asinīs kā tāds pats daudzums smalkā cukura. Joprojām tiek pētīta arī zemeņu pretiekaisuma iedarbība, un cerams, ka drīz zinātnieki pavēstīs mums jaunus faktus par šīm gardajām un smaržīgajām ogām, kas no stingri botāniskas klasifikācijas viedokļa nemaz nav ogas. Interesanti, ka par labākajām eksperti uzskata vidēji lielas zemenes, kas bieži vien esot smaržīgākas nekā ļoti lielās. Ja grib uzņemt pašas vērtīgākās uzturvielas, zemenes jālasa īpaši uzmanīgi, jo mehāniski bojājumi, tāpat arī turēšana saules gaismā, karsēšana, skāba vide un citi faktori jūtami mazina šo vielu saturu.
Tātad visveselīgākās zemenes nāk tieši no dobes, un, kad svaigo ogu uzņemšanas plāns ir izpildīts, varam palutināt sevi arī ar interesantiem zemeņu ēdieniem.
Receptes